Skip to the content

Aandelen voor de lange termijn? Ja, maar…

Alle wetenschappelijke studies wijzen het uit: een gediversifieerde aandelenbelegging brengt op lange termijn meer op dan obligaties, cash of vastgoed. Dat blijkt uit de lijvige studie die Crédit Suisse elk jaar publiceert.

Is cash echt trash?

De befaamde belegger Ray Dalio (foto), oprichter van het Bridgewater hedgefonds, zegt dat cash ‘trash’ is. Hij bedoelt daarmee dat veel te veel beleggers in cash blijven zitten en op langere termijn veel beter in een gespreide portefeuille zouden zitten. Dalio heeft zowat 160 miljard dollar onder beheer.

Ongezonde situatie: aandeel verlieslatende bedrijven neemt toe!

Recente cijfers over het aandeel verlieslatende bedrijven in de Amerikaanse indices zijn zorgwekkend. De Wall Street Journal becijferde immers onlangs dat maar liefst 40 procent van de beursgenoteerde bedrijven in de VS de afgelopen twaalf maanden verlies heeft geleden. Dat is het hoogste cijfer sinds de late jaren 1990, zonder rekening te houden met de periodes die volgden op recessies.

Obligaties zomaar afschrijven? Niet te snel…

Overheidsobligaties van de belangrijkste ontwikkelde landen zitten al meer dan dertig jaar in een seculaire stierenmarkt. Sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw zitten de langetermijnrentes op het meest kredietwaardige schuldpapier van overheden in een voortdurend neerwaartse trend. Dat heeft geleid tot een enorme waardestijging van deze pool van wereldwijde obligaties. De waarde van een obligatie is immers invers gecorreleerd met de rentevoeten: hoe meer de rentevoeten dalen, hoe meer de waarde van een obligatie doorgaans stijgt.

[VIDEO] Gino Delaere over Zuid-Korea

Gino Delaere, Groeilanden-expert bij vermogensbeheerder Econopolis, geeft toelichting bij de beleggingsvooruitzichten van de Zuid-Koreaanse economie.

Emerging marketsaandelen opnieuw in een bullmarket!

Wanneer we naar de markten kijken, dan ziet het ernaar uit dat een van onze belangrijkste convicties voor de komende jaren, emerging marketaandelen, momentum aan het vergaren is! Want aan de hand van de prestaties van de MSCI Emerging Markets index, een van de breedste indices voor de aandelen in deze regio, zitten we opnieuw in een bullmarket.