Skip to the content

Waarde- of groeiaandeel: welke investering verdient uw voorkeur?

Analisten maken traditioneel een onderscheid tussen groei- en waardeaandelen. Groeiaandelen hebben in theorie een lage rendabiliteit en een hoge koers-winstverhouding. Terwijl waardeaandelen een hoog rendement en een lage koers-winstverhouding kennen. De realiteit is echter net iets genuanceerder.

Bank of England stelt dat bedrijven dringend klimaatrisico’s moeten aanpakken

De gouverneur van de Bank of England, Mark Carney, stelt dat bedrijven en sectoren die niet de nodige inspanningen leveren om hun koolstofuitstoot in de toekomst te reduceren tot nul, uiteindelijk geen reden van bestaan meer zullen hebben en failliet zullen gaan.

Geo-engineering: ultieme ‘klimaathack’ of levensgevaarlijk experiment?

In de strijd tegen de klimaatverandering wordt geo-engineering, een verzamelnaam voor technieken die het weer en de atmosfeer manipuleren om onze planeet af te koelen, steeds nadrukkelijker naar voor geschoven als wondermiddel. Maar hoe ver staat de technologie echt en welke bedrijven zijn ermee bezig?

De transmissietoren van Houtem en de algoritmes van Wall Street

High frequency traders zijn enorm in opmars. De afgelopen tien jaar zijn ze zelfs de wereldwijde beurshandel gaan domineren. In combinatie met andere  fenomenen zoals passief beleggen en factorbeleggen (smart bèta) wordt de beurshandel steeds meer ontdaan van zijn menselijk aspect. De beursvloer zoals die er vroeger bestond, is allang geen vloer meer, maar een klinische ‘trading pit’ vol computers.

Code rood: kritiek op ECB-beleid zwelt aan

Bij Econopolis hadden we al langer kritiek op het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Nu nemen ook vooraanstaande voormalige leden van deze centrale bank, en zelfs de CEO van de grootste Europese verzekeraars, Allianz, uittredend voorzitter Mario Draghi onder vuur.

[Video] “Streaming is bepalend voor de toekomst van de game-industrie”

Volgende maand lanceert Google eindelijk game-platform Stadia. Een historisch moment, want met de komst van de streamingservice is de ‘Netflixering’ van de game-industrie écht ingezet. “Dankzij cloudtechnologie geniet straks iedereen met een breedbandconnectie van een ongeziene game-ervaring”, zegt onze tech-specialist Siddy Jobe. "Een ongeziene schaalvergroting."

[Video] De zin en onzin van negatieve rentes

Begin juli zakte in België de tienjaarsrente onder de nul procent. Een unieke gebeurtenis in de recente geschiedenis van ons land, maar wat betekent een negatieve rente precies? Hoe is het zover gekomen, wie is verantwoordelijk en wat zijn de gevolgen voor consumenten, bedrijven, beleggers en overheden?

[Video] Economisch en financieel nieuws: update

Macro-econoom Jeroen Kerstens heeft het in zijn update onder andere over de handelsoorlog tussen de VS en China, en het rentebeleid van de Europese Centrale Bank. Bekijk de video.

Hoe een duurzame beleggingsstrategie tot een hoger rendement leidt

Wie duurzaam belegt, houdt rekening met de effecten van zijn investeringen op mens, milieu en maatschappij. Daar wordt niet alleen de samenleving beter van, maar ook uw portemonnee. Wist u bijvoorbeeld dat de duurzame Europese aandelen het over een periode van tien jaar beter hebben gedaan dan de niet-duurzame? Duurzaamheid is dus niet louter een fundamentele ethische keuze, maar ook een strategische. 

Draghi’s laatste wapenfeit: meer van hetzelfde

"Nog één keer", moet Mario Draghi gedacht hebben. Ruim een maand voor zijn afscheid maakte de uittredende ECB-voorzitter donderdag zijn laatste wapenfeit bekend: een nieuwe ronde van stimuli om de vertragende Europese economie te ondersteunen. In het begin van zijn mandaat, juli 2012, sprak hij de gevleugelde woorden: “The ECB is ready to do whatever it takes…” Zeven jaar later kunnen we daar “… as long as it takes” aan toevoegen.