Skip to the content

[VIDEO] Gino Delaere over de Emerging Markets

Gino Delaere (Econopolis) geeft toelichting rond de emerging markets( groeilanden)

Scandinavisch pensioenfonds waarschuwt voor negatieve rentevoeten

Een van de grootste Scandinavische pensioenfondsen waarschuwt voor de nefaste gevolgen van negatieve rentevoeten. Het hoofd beleggingen van het Finse Ilmarinen Mutual Insurance zegt dat de sector van de pensioenfondsen “nog maar net begint te beseffen welke uitdagingen de negatieve rentevoeten met zich zullen meebrengen.” Ook beheerders van Deense pensioenfondsen, zoals PFA, geven aan dat de markten nog een hele tijd geconfronteerd zullen worden met deze effecten.

[VIDEO] Maxim Gilis over beursgenoteerd vastgoed

Maxim Gilis, Senior Fund Management Analyst bij Econopolis, geeft toelichting rond de recente beursprestaties van vastgoedbedrijven.

De illusie van de (beurs)kalkoen

Op deze Thanksgiving vonden we het een leuk idee om een blogstukje te schrijven over… kalkoenen! U vraagt zich vast wel af wat deze vogels te maken hebben met beurs en economie. Er bestaan namelijk allerlei cognitieve denkfouten (biases) die er voor zorgen dat we soms snelle en onterechte conclusies trekken. We interpreteren de wereld en denken patronen te herkennen. Een bekend voorbeeld daarvan is de parabel van de kalkoen.

Acht redenen waarom we bij Econopolis niet in internationale grootbanken beleggen

Behoudens enkele uitzonderingen in specifieke compartimenten, beleggen we bij Econopolis niet in aandelen van internationele bankinstellingen. We brengen acht argumenten naar voren.

Goud: een ‘barbaars relikwie’ of een toegevoegde waarde in de portefeuille?

Goud blijft tot de verbeelding spreken. Het edelmetaal kan al 5.000 jaar rekenen op de belangstelling van beleggers. Het is een symbool voor macht, vermogen en eerlijkheid (‘goudeerlijk’).

Econopolis fondsen slepen prestigieus ESG-label in de wacht

Econopolis kondigt vandaag aan dat verschillende beleggingsfondsen uit haar gamma en dat van haar partner Crelan het prestigieuze Febelfin-label voor duurzaamheid in de wacht hebben gesleept. Het bevestigt daarmee haar verbintenis om enkel duurzame en ethisch verantwoorde beleggingen aan haar cliënten aan te bieden.

Passief beleggen en gigantisme in de techsector: een gevaarlijke cocktail?

De combinatie van allesoverheersend gigantisme in de technologiesector en blinde aankopen in passieve beleggingsproducten kan weleens gevaarlijk worden wanneer iedereen naar de uitgang wil. Bedrijven zoals Amazon.com, Apple en Alphabet hebben enorm geprofiteerd van flows naar passief beheerde ETF’s. Beleggers zijn weer euforisch en vergeten dat de indices worden gestuwd door een beperkt clubje superbedrijven.