Skip to the content

Ongezonde situatie: aandeel verlieslatende bedrijven neemt toe!

Recente cijfers over het aandeel verlieslatende bedrijven in de Amerikaanse indices zijn zorgwekkend. De Wall Street Journal becijferde immers onlangs dat maar liefst 40 procent van de beursgenoteerde bedrijven in de VS de afgelopen twaalf maanden verlies heeft geleden. Dat is het hoogste cijfer sinds de late jaren 1990, zonder rekening te houden met de periodes die volgden op recessies.

Obligaties zomaar afschrijven? Niet te snel…

Overheidsobligaties van de belangrijkste ontwikkelde landen zitten al meer dan dertig jaar in een seculaire stierenmarkt. Sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw zitten de langetermijnrentes op het meest kredietwaardige schuldpapier van overheden in een voortdurend neerwaartse trend. Dat heeft geleid tot een enorme waardestijging van deze pool van wereldwijde obligaties. De waarde van een obligatie is immers invers gecorreleerd met de rentevoeten: hoe meer de rentevoeten dalen, hoe meer de waarde van een obligatie doorgaans stijgt.

[VIDEO] Gino Delaere over Zuid-Korea

Gino Delaere, Groeilanden-expert bij vermogensbeheerder Econopolis, geeft toelichting bij de beleggingsvooruitzichten van de Zuid-Koreaanse economie.

Emerging marketsaandelen opnieuw in een bullmarket!

Wanneer we naar de markten kijken, dan ziet het ernaar uit dat een van onze belangrijkste convicties voor de komende jaren, emerging marketaandelen, momentum aan het vergaren is! Want aan de hand van de prestaties van de MSCI Emerging Markets index, een van de breedste indices voor de aandelen in deze regio, zitten we opnieuw in een bullmarket.

EU bereikt akkoord over taxonomie voor beleggers

Na talrijke discussies en hinderpalen is de kogel door de kerk: onder leiding van het Finse voorzitterschap werd woensdag een akkoord bereikt tussen het Europees Parlement en de Raad over een zogenaamde ‘taxonomie voor groene beleggingen.’ Het zag er eerst naar uit dat het een mislukking ging worden, want de onderhandelingen tussen de lidstaten en de parlementsleden waren vorige week bijna afgesprongen nadat Frankrijk en een groot deel van Oost-Europa hadden aangedrongen om in de taxonomie ook een opening te laten voor kernenergie (waar ze uiteindelijk deels in geslaagd zijn).

Wat is het perfecte aantal aandelen in een portefeuille?

Individuele beleggers vragen zich wel eens af hoeveel aandelen ze nu best opnemen in hun portefeuille. Ook professionele beleggers zoals Econopolis moeten deze vraag in het achterhoofd houden, omdat ze zeer bepalend is voor de risico-rendementsverhouding van een gespreide aandelenportefeuille (of een fonds).

Lessen uit het overlijden van Paul Volcker

Vorige week overleed Paul Volcker. Hij was waarschijnlijk de grootste centrale bankier van onze moderne tijd. Volcker was een groot bankier in alle betekenissen van het woord. Hij was niet enkel 2,01 meter lang, maar was ook ‘groots’ omdat hij dankzij draconische maatregelen de basis legde voor een langdurige periode van economische groei in de Verenigde Staten.

[VIDEO] Gino Delaere over de Emerging Markets

Gino Delaere (Econopolis) geeft toelichting rond de emerging markets( groeilanden)

Scandinavisch pensioenfonds waarschuwt voor negatieve rentevoeten

Een van de grootste Scandinavische pensioenfondsen waarschuwt voor de nefaste gevolgen van negatieve rentevoeten. Het hoofd beleggingen van het Finse Ilmarinen Mutual Insurance zegt dat de sector van de pensioenfondsen “nog maar net begint te beseffen welke uitdagingen de negatieve rentevoeten met zich zullen meebrengen.” Ook beheerders van Deense pensioenfondsen, zoals PFA, geven aan dat de markten nog een hele tijd geconfronteerd zullen worden met deze effecten.

[VIDEO] Maxim Gilis over beursgenoteerd vastgoed

Maxim Gilis, Senior Fund Management Analyst bij Econopolis, geeft toelichting rond de recente beursprestaties van vastgoedbedrijven.