Skip to the content

Is uw vennootschap al geregistreerd in het UBO-register?

In de strijd tegen terrorisme en witwaspraktijken moeten bedrijven zich vóór 30 september registreren in het UBO-register. Bent u zaakvoerder van een vennootschap en hebt u nog niets ondernomen? Dan zet u er maar beter vaart achter, want een opname in het register brengt heel wat administratie met zich mee. De boetes kunnen flink oplopen.

Draghi’s laatste wapenfeit: meer van hetzelfde

"Nog één keer", moet Mario Draghi gedacht hebben. Ruim een maand voor zijn afscheid maakte de uittredende ECB-voorzitter donderdag zijn laatste wapenfeit bekend: een nieuwe ronde van stimuli om de vertragende Europese economie te ondersteunen. In het begin van zijn mandaat, juli 2012, sprak hij de gevleugelde woorden: “The ECB is ready to do whatever it takes…” Zeven jaar later kunnen we daar “… as long as it takes” aan toevoegen.

Christine Lagarde: vloek of zegen voor Europese Centrale Bank?

De leden van de parlementaire commissie Economische en Monetaire Zaken stemden eerder deze week in met de aanstelling van Christine Lagarde tot voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB). Daarmee heeft de Française een belangrijke horde genomen op weg naar haar definitieve aanstelling in oktober. Toch klinkt er ook kritiek op het aangekondigde beleid van de voormalige Franse minister van Financiën en directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Verenigde Naties erkennen Econopolis als maatschappelijk verantwoord investeerder

Econopolis ondertekende recent de door de Verenigde Naties ondersteunde ‘Principles for Responsible Investment’ (PRI). Het onderschrijft daarmee openlijk zijn intentie om duurzaam en ethisch verantwoord te investeren. “Dit is een logische stap”, zegt Chief Risk Manager bij Econopolis Fred Janssens. “Ethisch en maatschappelijk verantwoord handelen is een fundamenteel onderdeel van onze werkwijze en organisatie.”

Gamescom 2019: videogamewereld verzamelt in Keulen

Afgelopen week verdrongen gamers en pers zich in de Koelnmesse in Keulen voor dé vijfdaagse hoogmis van de game-industrie. Gamescom is de grootste in zijn soort in Europa en trekt elk jaar duizenden fans. Zij kregen ook dit jaar weer exclusieve voorproefjes van de games die binnenkort in de winkels liggen. Onze tech-expert Siddy Jobe trok naar Keulen om er de sfeer op te snuiven en de nieuwste ontwikkelingen in de industrie te monsteren.

Aandelen en lokale munt Argentinië onderuit na verrassend resultaat voorverkiezingen

Argentinië maakt zich op voor de presidentsverkiezingen. De verrassing van de meest recente voorverkiezingen zorgde voor een dramatische daling van de activaprijzen in het land. De lokale munt en de aandelenkoersen gingen onderuit en de rente op staatspapier steeg spectaculair. Gezien Argentinië op zich een zeer kleine markt is, was er relatief weinig besmettingsgevaar naar andere landen in Latijns-Amerika.

Brengen rellen en onrust in Hongkong de Chinese economie in gevaar?

In maart van dit jaar begonnen in Hong Kong demonstraties tegen een voorstel om uitleveringen aan het Chinese vasteland toe te staan. Intussen hebben deze pro-democratische betogingen zich de voorbije weken stelselmatig uitgebreid tot meer omvattende protesten tegen de overheid, deels gevoed door de groeiende sociale ongelijkheid waarvan vooral jongeren het slachtoffer zijn. Het resultaat is dat we na meer dan tien weken steeds gewelddadiger confrontaties zien tussen politie en demonstranten, en dat deze aanhoudende onrust vanzelfsprekend ook een economische impact zal hebben.

Hidden Champions: de verborgen parels van de beleggerswereld

De Hidden Champion staat garant voor een hoog rendement en een erg betrouwbare aandelenkoers. Kortom: de heilige graal van de belegger. Maar zoals hun naam al doet vermoeden, zijn dit type van bedrijven erg dun bezaaid, én bijzonder moeilijk te vinden.

China Internet Report 2019: "Van copycat naar techpionier"

Beperkten de meeste Chinese techbedrijven zich tien jaar geleden nog tot het zo goedkoop namaken van westerse technologie, vandaag zijn de copycats van weleer uitgegroeid tot innovatieve reuzen. Sterker nog: de Chinese technologie wordt nu overal ter wereld duchtig gekopieerd. Dat staat te lezen in het lijvige China Internet Report 2019. Een bloemlezing.

India kiest resoluut voor Modi 2.0

Met alle aandacht die tegenwoordig naar China gaat, lijken velen te vergeten dat er in Azië nóg een land bestaat met meer dan een miljard inwoners, namelijk India. In de grootste democratie ter wereld is de bevolking bovendien veel jonger. Bovendien lijkt de sterke groei er nog lang niet over zijn top heen. Econopolis reisde recent naar Mumbai en New Delhi om ter plaatse poolshoogte te nemen. We spraken er met een twintigtal bedrijven, lokale consultants, investeerders en analisten, en maken hierbij een korte balans op van de opportuniteiten en uitdagingen na de recente verkiezingen.