Skip to the content

EU bereikt akkoord over taxonomie voor beleggers

Na talrijke discussies en hinderpalen is de kogel door de kerk: onder leiding van het Finse voorzitterschap werd woensdag een akkoord bereikt tussen het Europees Parlement en de Raad over een zogenaamde ‘taxonomie voor groene beleggingen.’ Het zag er eerst naar uit dat het een mislukking ging worden, want de onderhandelingen tussen de lidstaten en de parlementsleden waren vorige week bijna afgesprongen nadat Frankrijk en een groot deel van Oost-Europa hadden aangedrongen om in de taxonomie ook een opening te laten voor kernenergie (waar ze uiteindelijk deels in geslaagd zijn).

Wat is het perfecte aantal aandelen in een portefeuille?

Individuele beleggers vragen zich wel eens af hoeveel aandelen ze nu best opnemen in hun portefeuille. Ook professionele beleggers zoals Econopolis moeten deze vraag in het achterhoofd houden, omdat ze zeer bepalend is voor de risico-rendementsverhouding van een gespreide aandelenportefeuille (of een fonds).

Lessen uit het overlijden van Paul Volcker

Vorige week overleed Paul Volcker. Hij was waarschijnlijk de grootste centrale bankier van onze moderne tijd. Volcker was een groot bankier in alle betekenissen van het woord. Hij was niet enkel 2,01 meter lang, maar was ook ‘groots’ omdat hij dankzij draconische maatregelen de basis legde voor een langdurige periode van economische groei in de Verenigde Staten.

[VIDEO] Gino Delaere over de Emerging Markets

Gino Delaere (Econopolis) geeft toelichting rond de emerging markets( groeilanden)

Scandinavisch pensioenfonds waarschuwt voor negatieve rentevoeten

Een van de grootste Scandinavische pensioenfondsen waarschuwt voor de nefaste gevolgen van negatieve rentevoeten. Het hoofd beleggingen van het Finse Ilmarinen Mutual Insurance zegt dat de sector van de pensioenfondsen “nog maar net begint te beseffen welke uitdagingen de negatieve rentevoeten met zich zullen meebrengen.” Ook beheerders van Deense pensioenfondsen, zoals PFA, geven aan dat de markten nog een hele tijd geconfronteerd zullen worden met deze effecten.

[VIDEO] Maxim Gilis over beursgenoteerd vastgoed

Maxim Gilis, Senior Fund Management Analyst bij Econopolis, geeft toelichting rond de recente beursprestaties van vastgoedbedrijven.

De illusie van de (beurs)kalkoen

Op deze Thanksgiving vonden we het een leuk idee om een blogstukje te schrijven over… kalkoenen! U vraagt zich vast wel af wat deze vogels te maken hebben met beurs en economie. Er bestaan namelijk allerlei cognitieve denkfouten (biases) die er voor zorgen dat we soms snelle en onterechte conclusies trekken. We interpreteren de wereld en denken patronen te herkennen. Een bekend voorbeeld daarvan is de parabel van de kalkoen.

Acht redenen waarom we bij Econopolis niet in internationale grootbanken beleggen

Behoudens enkele uitzonderingen in specifieke compartimenten, beleggen we bij Econopolis niet in aandelen van internationele bankinstellingen. We brengen acht argumenten naar voren.