Skip to the content

Onze oplossingen

Een geïntegreerde aanpak

 

Duurzaamheid betekent voor Econopolis bewust zijn van en verantwoordelijk omgaan met de impact die we hebben op de maatschappij en de economie. Het betekent eveneens een geloofwaardige en betrouwbare partner zijn, die in het belang handelt van haar klanten en zich ethisch en verantwoord opstelt naar de samenleving toe.

Mensenrechten, arbeidsomstandigheden, verantwoordelijkheid voor het milieu en anticorruptie zijn opgenomen in ons investeringsbeslissingsproces en dragen bij aan de integriteit van de financiële wereld. Niet omdat het moet, maar omdat het hoort. Duurzaamheid is de kern van onze dagelijkse activiteiten en een manier om waarde te creëren voor al onze stakeholders.

Lees er meer over in het ESG-statement en engagement policy van Econopolis. 

Econoshock-proof

Econopolis zet de woorden van de boeken Econoshock (2009), Econoshock 2.0 (2014) en Gigantisme (2019) om in daden: duurzaam vermogensbeheer voor het nieuwe financieel-economische post-Corona tijdperk.

Met een a-typische aanpak, afgestemd op de nieuwe economische realiteit, gebouwd op heilige basisprincipes als onafhankelijkheid, duurzaamheid en transparantie. Onze organisatie is geboren tijdens de financiële crisis. Toen we deze organisatie oprichtten, zijn we derhalve van een leeg blad gestart en hebben we rekening gehouden met alles wat er is fout gelopen in de financiële sector.

Vanuit een oprechte bekommernis om de wereld, onze klanten en onze medewerkers screenen we onafgebroken onze eigen ideeën, strategie en beslissingen. We gaan niet blind uit van het eigen grote gelijk, maar bekijken eigen inzichten kritisch. Vanuit diezelfde bekommernis scharen we ons ook achter sociale engagementen. Ethisch en maatschappelijk verantwoord handelen is een fundamenteel onderdeel van onze werkwijze.

Hoe wij duurzaamheid toepassen

✓ Positieve selectie

We beleggen enkel in bedrijven die goed scoren op ESG-vlak en gebruiken daarvoor objectieve en onafhankelijke duurzaamheidsparameters.

✓ Exclusie

We volgen de uitsluitingslijsten van het Noors Pensioenfonds en van de Wereldbank (IFC)

✓ Inclusie

We integreren ESG risico’s in de financiële waardering van een bedrijf.

✓ Impact investing

Waar mogelijk proberen we in onze beleggingsportefeuilles te beleggen in projecten die naast een financieel rendement ook een meetbare positieve ESG-impact hebben.

✓ Active Ownership / Engagement

We kaarten ESG-thema's actief aan bij een bedrijf en voeren daarover gesprekken met het management.

✓ Norms-based screening

We investeren enkel in bedrijven die voldoen aan bepaalde internationale normen en standaarden m.b.t. business conduct (VN, OESO,…)

Geïnteresseerd?

Bent u geïnteresseerd in een samenwerking, wil u graag een vrijblijvende kennismaking, of heeft u een specifiek idee? Contacteer ons voor een afspraak