Skip to the content

Corona Tech Update Deel 4

De stroom van 1e kwartaalresultaten in de technologiesector komt langzamerhand op gang en wat opvalt is dat, in de achteruitkijkspiegel kijkend, de resultaten nog alleszins meevallen. Tegelijkertijd, als we door de (grotere) voorruit kijken, komt er wel degelijk een uitdagende periode op ons af met lichtere seculaire groei en een duidelijke cyclische krimp. Per saldo zullen de bedrijven die meer afhankelijk zijn van cyclische groei (smartphones, Internet of Things, robotics, software licenties) het dus zwaarder krijgen, terwijl de bedrijven die in een onderliggende structurele groeitrein (gaming, cloud, big data, 5G) zitten, relatief makkelijk overeind blijven. 

De hele wereld kijkt reikhalzend uit naar een goedgekeurd werkend medicijn, waarmee het coronavirus in een vroeg stadium bestreden kan worden en waardoor het virus een griepje blijft en niet de longen kan aantasten waardoor de medische zorg en intensive care overbelast kunnen raken. Hiervoor wordt er in fase 3 flink met grote groepen proefpersonen in double-blind placebo tests gezocht naar een alternatief zoals (maar niet gelimiteerd tot) bijvoorbeeld Remdesivir. Remdesivir lijkt minder goed werkzaam als het virus al vergevorderd is en de longfuncties reeds beschadigd zijn, maar als het in een vroeger stadium bij de 1e klachten is toegediend tot hoopvolle resultaten te leiden. Dit moet ergens in mei hopelijk bevestigd worden met positieve uitkomsten van het fase 3 onderzoek, want dit zou kunnen ondersteunen bij het gefaseerd en efficiënt heropenen van de economie. 

Daarnaast zou een doorbraak in 1 van de 70 vaccinontwikkelingen zeer welkom zijn, maar hier blijven de autoriteiten waken voor teveel optimisme, ondanks dat er verschillende berichten zijn van bijvoorbeeld de Universiteit van Oxford welke gokt op een goedgekeurd vaccin in september 2020. Een succesvol vaccin moet dan natuurlijk qua productie nog wel opgeschaald worden tot er miljarden shots beschikbaar zijn voor de wereldbevolking, maar hoop doet leven zeggen we maar. Voor een goed werkend medicijn of vaccin moeten we overigens wel over de gedetailleerde virusstructuur beschikken en om deze in kaart te brengen helpt Genetic Sequencing. In onze technologieportefeuilles zijn wij al geruime tijd belegd in Illumina, een bedrijf wat zich sterk profileert als de medtech leider in Genetic Sequencing. Zo duurde het begin deze eeuw nog 10-15 jaar om een DNA structuur in kaart te brengen tegen een prijskaartje van US$ 3 miljard !!, waar dat vandaag kan met een Illumina sequencer voor minder dan US$ 1.000. En waar Illumina ook niet immuun is voor Covid19 komt het bedrijf wel als een mogelijke winnaar naar voren aan de andere kant van de vallei. 

Maar wellicht moet de analyse niet focussen op de korte termijn trend in omzet- en marges, maar des te meer op de kansen om in deze tijd de marktposities structureel te versterken en via een stijging van het marktaandeel te verstevigen naar de komende jaren toe. Met andere woorden wie profiteert er bovengemiddeld aan de andere kant van de vallei

Weinig bedrijven zijn momenteel volledig immuun voor de coronacrisis. Zo worden bijvoorbeeld in onze technologieportefeuilles een Digital Payments bedrijf als Adyen ook getroffen door de crisis, getuige 2020/2021 winsttaxaties die recent ca. 25-35% naar beneden zijn gekomen, maar staat de Adyen koers deze maand ca. 14% hoger en in onze beleggingsportefeuilles sinds aankoop zelfs gemiddeld ca. 28% hoger. Veel consumenten die momenteel online bestellen zullen dat na de crisis ook blijven doen, waardoor de verschuiving van offline naar online een bedrijf als Adyen een structurele vergroting van de totale adresseerbare markt (TAM) kunnen geven.

In de StayAtHome economie zijn de grootste winnaars te vinden in GamingCloud en Videoconferencingsectoren. Zo kan Microsoft Azure de groei in data bijna niet meer aan door de groei in het gebruik van Microsoft Teams en is Zoom Video gegroeid van 10 miljoen actieve gebruikers in het 4e kwartaal van 2019 naar inmiddels meer dan 300 miljoen actieve gebruikers in april 2020. Voor Cisco Webex en Google Hangouts/Meet geldt hetzelfde. Deze 4 bedrijven vinden we tevens terug in Econopolis’ technologieportefeuilles. 

Zoom Video kreeg overigens behoorlijk wat kritiek over gaten in de beveiliging toen het bedrijf meldde dat het 200 miljoen actieve gebruikers had, dus zo’n 100 miljoen gebruikers geleden. Iedereen zal waarschijnlijk begrijpen als je zo exponentieel groeit, dat de achterkant soms niet mee kan groeien. Zo heeft Zoom getracht de fenomenale groei te faciliteren over zoveel mogelijk cloud servers wereldwijd, waardoor er ondanks de groei nauwelijks prestatieproblemen waren. Videogesprekken haperden niet en iedereen kon maximaal zoomen. Alleen ging dit opschalen van de capaciteit wel gepaard met de nodige veiligheidshiaten. Zo waren de gesprekken niet met end-to-end encryptie en konden hackers vrij gemakkelijk via kwetsbare servers toegang krijgen tot de vertrouwelijke videogesprekken van gebruikers. Zoom heeft een Mea Culpa gedaan en een aantal weken geleden onder meer een periode van 90 dagen afgekondigd waarin het de marketing heeft stopgezet en ALLE focus en resources heeft gezet op het dichten van de kwetsbaarheden in de software en app, Ik heb inmiddels 4 software/app updates ontvangen en het lijkt erop dat Zoom de veiligheid nu beter voor elkaar heeft dan wie dan ook. De koers van het aandeel is ook sterk in herstel en noteert inmiddels weer dichtbij een all-time-high.

Europa tussen wal en schip 
De discussie van een paar weken geleden over wel of geen Zoom is overigens wel een interessante. De alternatieven voor Zoom zijn zoals gezegd Microsoft, Cisco, Google of het Chinese Tencent. En u kunt daar sinds deze week ook Facebook aan toevoegen die via Messenger een videobellen alternatief gaat promoten. Maar waar blijft Europa zult u wellicht denken. Het Noorse Videoconferencing bedrijf Pexip wil een beursgang in Oslo waarbij het US$ 100 miljoen aan nieuw geld wil ophalen en tevens US$ 100 miljoen van bestaande aandeelhouders wil verkopen. En ik denk dan, waarom in Oslo en waarom zouden de bestaande aandeelhouders nu plots tijdens deze boom van hun aandelen af willen? 
Maar even zonder gekheid, het is goed dat Europa een eigen plan trekt en niet afhankelijk wil zijn van de Amerikaanse en Aziatische techreuzen. Ik vraag me alleen af wat Europa de laatste 20 jaar heeft lopen doen, behalve lijdzaam toe zien dat wij deze techstrijd al lang geleden lijken te hebben verloren. Het klimaat voor tech startups en faciliteiten lijkt in Silicon Valley en Azië beter georganiseerd dan in Europa, waar we ons liever druk maken over andere randzaken en ondertussen de toekomst, welvaart en welzijn van nieuwe generaties op het spel zetten. ABBA zong het al in de jaren ’80, The Winner Takes It All. De dominantie van de Top 5 in de S&P 500 (zie hieronder) en qua marktkapitalisatie is hier het directe gevolg van. De 4 eerste letters van Microsoft, Apple, Google en Amazon vormen niet toevallig de combinatie MAGA wat staat voor Make America Great Again.

Maar brainstormt u maar even met mij mee. De grootste Cloud providers zijn Amazon, Microsoft, Google en Alibaba (3x Amerika, 1x Azië). De grootste chipfabrikanten zijn TSMC, Samsung en Intel (2x Azië, 1x Amerika). De grootste Gaming Software bedrijven Tencent, Nintendo, Netease, Activision Blizzard, EA, Take Two, Ubisoft en CD Project (3x Azië, 3x Amerika, 2x Europa). De grootste cybersecurity bedrijven Palo Alto, Fortinet, Check Point (3x Amerika/Israël). De grootste Digital Payments bedrijven Visa, Mastercard, Amex, Paypal, Alipay, Tencent, Unipay, Adyen (4x Amerika, 3x Azië, 1x Europa). De grootste Semiconductor Equipment bedrijven Applied Materials, Lam Research, KLA Tencor, ASMLitho, Tokyo Electron, ASM Pacific, Kulicke & Soffa (4x Amerika, 2x Azië, 1x Europa). De grootste 5G spelers Huawei, ZTE, Qualcomm, Mediatek, Nokia, Ericsson, Samsung, TSMC (5x Azië, 2x Europa, 1x Amerika). De grootste Robotica bedrijven Keyence, Fanuc, Yaskawa, Cognex (3x Azië, 1x Amerika). 

Natuurlijk is deze lijst niet opgezet om volledig compleet te zijn en ik zal er hier en daar best nog wel een paar extra hebben kunnen tussen zetten, maar het beeld zal er niet heel anders door worden. De meeste innovatieve en technisch dominante bedrijven zitten, uitzonderingen daar gelaten, in Amerika en Azië. Als wij dus een probleem hebben met bijvoorbeeld de data integriteit van Zoom, dan kunnen wij alleen switchen naar bedrijven die sowieso niet onze data bewaren in Europa en het de afgelopen jaren ook niet zo nauw genomen hebben met data integriteit. Wel zijn er in diverse Europese landen nu discussies gaande over het gebruik van een app voor het track en trace proces tijdens het exitproces uit de lockdown. Maar wat schetst mijn verbazing, nu komen de usual suspects Apple en Google met een voorstel waarbij de data waar u allemaal geweest bent decentraal op uw smartphone wordt opgeslagen. Maar overheden zijn hier niet voor en slaan deze gegevens liever centraal op hun servers op. En dat is dan de omgekeerde wereld, want de bedrijven die heel goed weten wat die data waard is, stellen voor om deze privacygevoelige gegevens bij het individu op te slaan. En de overheden, die nu niet bekend staan om hun dataveilige oplossingen, willen deze informatie centraal bij hun opgeslagen hebben. Onduidelijk is wat ze met die info gaan doen, hoe ze die gaan beveiligen, hoe lang ze de data gaan bewaren en of ze de data ook gaan gebruiken voor andere doeleinden. Excuseert u mij dat ik hier op voorhand niet zoveel vertrouwen van tank, terwijl ik wel van mening ben dat een app zeker kan helpen bij het onder controle krijgen van deze coronacrisis.

Wij hebben in Europa de bal laten vallen in de jaren ’80 en ’90 en hebben een probleem als we inzien dat een continu (seculair) stijgend deel van ons bbp afkomstig is uit de digitale economie. Eigenlijk bepaalt het tempo van de digitale economie transitie voor een belangrijk deel de groei van de totale economie, waarbij alle traditionele sectoren langzamerhand gedwongen worden om een digitaal plan te hebben. Dit is voor de ene groep traditionele bedrijven een kans en voor een ander deel een bedreiging. Voor mij als belegger dus zaak om het kaf van het koren te scheiden.

Alhoewel wij als huis de Europese innovatie een warm hart toedragen zijn de beleggingen van  onze beleggingsportefeuilles gefocust op de wereldwijde innovatieve leiders in hun sectoren, waardoor de geografische mix vooral in Amerika en Azië te vinden is. Dit komt overigens ook overeen met de belangrijkste technologie referentie indices, het is duidelijk geen onwil, maar eerder onmacht om in Europa de juiste winnaars van morgen te kunnen identificeren.

Cash en Balanskracht blijven King 
U snapt waar ik heen wil, technologie was voor deze crisis al niet meer weg te denken, maar door de coronacrisis digitaliseert de economie nu nog sneller dan voorheen en zal waarschijnlijk voor altijd ook digitaler blijven. Technologie als sector doet het op de beurs ook beter dan de brede beurs. Dit komt onder meer door de seculaire groei die de cyclische vertraging compenseert, maar ook de gezondere balansen (meer netto cash) en dividenden die daardoor beter gedekt zijn. We denken zelfs dat de focus daadwerkelijk is verschoven van het absolute niveau van winsttaxaties naar de veerkracht van zowel balans, omzet en dividend, alsmede het marktaandeel waarmee er straks aan de andere kant van de vallei weer gestart gaat worden. Welk bedrijf is beter in staat deze situatie op te vangen en komt qua balans, kasstroom en dividend niet in de problemen onder een bepaald scenario. Cash en balanskracht is King en op deze punten is Technologie volgens ons beter dan ooit gepositioneerd.

Binnen onze technologieportefeuilles focussen wij ons dus graag op bedrijven die de diepte van het dal goed kunnen overleven en aan de andere kant van de vallei een stevig herstelpotentieel hebben. Zaken die wij belangrijk vinden zijn onder meer een oligopolistische marktomgeving, innovatief leiderschap, solide balans met netto kasmiddelen, een positieve vrije kasstroom en ruimte om het dividend te handhaven alsmede de ruimte om op lagere koersen een aandeleninkoop programma te intensiveren. Tot snel aan de andere kant van de vallei.

Marc Langeveld

Marc Langeveld

Marc is sinds 1989 actief in de beurswereld en heeft als focus en passie beleggen in Technologie. In de afgelopen 30 jaar heeft Marc als Senior Technologie Analist gewerkt bij verschillende beurshuizen, alvorens hij de switch maakte naar Director of Equity Sales bij Petercam. In 2006 richtte Marc samen met 3 Petercam collega’s Antaurus op, actief in vermogens- en fondsenbeheer, waar hij als directeur verantwoordelijk was voor de selectie van aandelen in het succesvolle Antaurus Europe Fund. In 2016 verkocht Marc zijn belang in het bedrijf en is momenteel Technology Fund Manager bij Econopolis.

comments powered by Disqus