Skip to the content

Niet de Vrekkige maar de verantwoordelijke 4

Op 17 en 18 juli staat er een belangrijke Europese top op het programma. De voorzitter van de Europese Raad, onze landgenoot Charles Michel, probeert de landen op één lijn te krijgen over de EU-meerjarenbegroting en het daaraan gekoppelde coronaherstelfonds. Beiden zijn een zware dobber voor een aantal landen, omdat ze in moeilijke tijden nieuwe extra lasten inhouden voor de nationale begrotingen.

Goud zet de aanval op all-time high in.

Zoals u ondertussen weet, hebben we bij Econopolis een stevige dosis goud in de portefeuilles. Die overtuiging werpt nu zijn vruchten af, want goud heeft de voorbije weken een all-time high neergezet in euro, yen, Brits pond, Zwitserse frank, en bijna in dollar. In USD staan we op het hoogste punt sinds 2011, maar is nog zo’n 6 % te gaan voor een all-time high. Opmerkelijk is dat de correlatie tussen een stijgende Amerikaanse dollar en een dalende goudprijs op dit moment verbroken is, want goud blijft hoger gaan ondanks een sterke handelsgewogen dollar.

Hoe beleg je een groot bedrag: gespreid of in één keer?

Stel, je hebt een erfenis ontvangen en je besluit dit grote bedrag volledig te beleggen. Laat je alles in een keer over aan de schommelingen van de beurs of of stap je beter gespreid in de tijd in? “Stel alvast een goed investeringsplan op dat aansluit bij je financiële ambities”, zegt Cedric Stichelbaut, portefeuille-analist bij Econopolis. Hij vertelt wat je opties zijn in deze situatie en geeft een voorbeeld van drie mogelijke scenario’s.

Levert vroeger starten met beleggen je meer op?

Tijdens de coronacrisis hebben veel jongeren de beurs ontdekt. Door er vroeg aan te beginnen, kunnen hun winsten dan ook behoorlijk oplopen. Dat zegt Cedric Stichelbaut, beleggingsanalist bij Econopolis. “Al is geen enkele belegging risicoloos.” Hoe begin je eraan, en wat mag je zeker niet uit het oog verliezen als je de stap zet?

Exponentieel beleggen in een dynamische 5G omgeving

Data is de nieuwe olie en 5G is de nieuwe stoomlocomotief welke aan de basis zal staan van de volgende technologische revolutie. De wereld gaat van Gigabytes naar Exabytes en door naar Zettabytes en deze explosie aan data moet natuurlijk goed beheerd worden. De data dient zonder vertraging beschikbaar te zijn in onze netwerken, moet van A naar B getransporteerd worden, daar ook nog opgeslagen en vervolgens moet dit hele traject worden beschermd met een solide cybersecurity oplossing zodat kwade geesten er geen misbruik van kunnen maken. Marc Langeveld, Senior Fund Manager & Director Econopolis The Netherlands, licht de opportuniteiten van de nieuwe 5G technologie voor beleggers toe.

Moet u actief of passief beleggen?

Luidt de coronacrisis de terugkeer in van de ‘actieve’ belegger? Bij de opbouw van een beleggingsportefeuille gaat een aanzienlijk deel van het denkwerk naar het gebruik en de rol van actieve versus passieve beleggingen. Maxim Gilis, fondsbeheerder bij Econopolis, legt het verschil uit en vertelt hoe het komt dat deze keuze de beleggingsresultaten serieus kan beïnvloeden.

Waterstof brandstofcellen. Kleine beekjes worden grote rivieren. (1)

Gezien het opkomende karakter van groene waterstof, wordt de industrie van waterstofproductie door elektrolyse momenteel gestuwd door een verscheidenheid aan nieuwe spelers. Soms gaat het om publieke spelers die gesteund worden door nationale en lokale overheden, soms om private spelers die zich hebben weten verzekeren van een afzetmarkt, en vaak werken ze samen. Tegelijkertijd duiken soms ook enkele van de traditionele, fossiele brandstoffen spelers op in het speelveld, waarbij het legitiem is om de vraag te stellen of zij met dezelfde daadkracht deze opkomende industrie echt vooruit wensen te helpen.

Waarom gaat het slecht met de economie maar wel goed op de beurs?

Terwijl het ene bedrijf na het andere, groot of klein, verwacht dit jaar nog mensen te moeten ontslaan, lijkt het wel alsof beursgenoteerde ondernemingen immuun zijn voor de economische gevolgen van de coronacrisis. Dat blijkt althans uit de vele positieve berichten over onder andere de Brusselse beurs en die van Wall Street.

"Wisselkoersbewegingen kunnen uw beleggingen maken of kraken"

U hebt het ongetwijfeld al gemerkt wanneer u ooit zelf betaald hebt in bijvoorbeeld Zwitserse frank of Britse pond: de prijs van je bestelling kan, omgerekend naar euro, de ene dag verschillen van de andere. Voor beleggers kunnen deze wisselkoersen een grote impact hebben op het uiteindelijke rendement van hun aandelen.

Econopolis versterkt corporate governance

Na de management buy-out in augustus 2019, verwelkomt het uitvoerend management van de Econopolis Groep vier bijkomende familiale aandeelhouders om haar corporate governance-structuur te versterken en haar ambitieuze groeiplan te verwezenlijken. Daarnaast kondigt de groep ook de benoeming van een bijkomende onafhankelijke bestuurder aan.