Skip to the content

De rol van technologie in de landbouw van morgen

GPS-gestuurde New Holland tractor.
Foto: GPS-gestuurde New Holland tractor.

Technologie werkt voor iedereen!

Technologie is alomtegenwoordig en wint continu aan belang in de economie. Veel bedrijven behoren niet tot de ICT-sector (technologie of communicatie), maar hebben vaak wel unieke technologische kennis in huis. Daarom besteden we bij de analyse van ondernemingen niet alleen veel aandacht aan hun financiële prestaties, maar evalueren we onder andere ook hun productaanbod, marktpositie en technologische knowhow (hardware, software, digitale oplossingen, ...). Al deze factoren bepalen immers mee de toekomst van een onderneming. Dit levert boeiende en soms verrassende resultaten op.

 

Meer hectares, meststoffen en pk’s niet langer het antwoord op de groeiende voedselvraag

Landbouw is geen sector die je direct associeert met technologie en artificiële intelligentie. Toch wordt technologie cruciaal in de landbouw van morgen. Door de groeiende wereldbevolking moeten steeds meer monden gevoed worden, terwijl het beschikbare landbouwareaal nog weinig kan groeien. Tegelijk willen we het gebruik van bestrijdingsmiddelen en meststoffen reduceren om tot een duurza- mere landbouw te komen. Daarenboven zorgt de klimaatverandering voor grotere schommelingen in de landbouwproductie dan in het verleden. De combinatie van dit alles zorgt ervoor dat de oplossing uit het verleden – meer en zwaardere machines – niet langer doeltreffend is.

 

Precisielandbouw is wel het antwoord

Meer technologie is daarentegen wel de oplossing voor een efficiëntere landbouw. De markt voor akkerbouwmachines wordt gedomineerd door drie grote beurs- genoteerde spelers: John Deere, CNH Industrial (merken: New Holland, Case IH en Steyr) en Agco (merken: Challenger, Fendt, Massey Ferguson en Valtra). Om te groeien en te vergroenen zetten al deze spelers hard in op precisielandbouw.

‘John Deere is een van de belangrijkste technologie­ bedrijven in de komende 100 jaar.’ Deze uitspraak komt van dit iconisch Amerikaans bedrijf zelf. Dat klinkt wat pocherig, maar we nemen het best serieus aangezien het 186-jarige Deere kan bogen op een track record om u tegen te zeggen. Vorig jaar zette het bedrijf een omzet van meer dan 52 miljard dollar neer en realiseerde daarop een nettowinstmarge van 13,5%.

 

Welke landbouwtechnologieën bieden potentieel?

Elektrificatie biedt mogelijkheden voor machines voor gazons, voor ‘hoogwaardige gewassen’ zoals appels, druiven en amandelen, en voor kleine tot middelgrote tractoren. Voor grote landbouwmachines is elektrificatie moeilijk omdat deze machines zeer veel vermogen vereisen voor zowel de tractor als de lading. Diverse fabrikanten hebben hebben daarom al tractoren ontwikkeld die op alternatieve brandstoffen zoals methaan of LNG rijden.

Intelligente machines vormen een interessante ontwikkeling. Zo commercialiseert Deere intelligente sproeitechnologie onder de naam ‘See & Spray’. Hun nieuwste sproeiwagens zijn voorzien van twee tanks, waardoor twee verschillende producten tegelijk kunnen worden aangebracht. De sproeiwagens zijn voorzien van 36 camera’s en hebben lichtgewicht sproeibomen uit koolstof- vezel. De technologie ziet het verschil tussen enerzijds ongewenste gewassen en anderzijds gewassen als maïs, sojabonen en katoen. Deze sproeiwagens besproeien hierdoor enkel waar effectief onge- wenste gewassen groeien. Zo komen er tot 77% minder herbicides in de omgeving terecht en bespaart de landbouwer op zijn herbicidefactuur. De technologie kan ook achteraf ingebouwd worden op bestaande machines.

Zelfrijdende machines kunnen bijna ononderbroken werken en bieden een antwoord op de schaarste aan (geschoold) personeel in de sector. Terwijl het nog lang wachten is op volledig zelfrijdende auto’s, staan de eerste volledig autonome tractoren voor de deur. Het orderboek voor autonoom rijdende tractors gaat binnenkort open bij Deere. Let wel, het gaat hierbij enkel om tractoren voor grondbewerking. Omdat de grond die bewerkt wordt geen obstakels (zoals hoge planten) bevat, werkt deze technologie vrij foutloos. Zelfrijdende oogstmachines ontwikkelen vormt een grote uitdaging. Normaal gesproken moeten zelfrijdende voertuigen obstakels vermijden, maar bij oogstmachines moet de machine juist doelbewust op de planten inrijden. Dit zorgt voorlopig nog voor veel hoofdbrekers bij ingenieurs.

Online farm management of de digitale tweeling van de boerderij. Meten is weten. Dankzij 2-wegscommunicatie tussen de machines en een online centrale database kunnen landbouwers tijd besparen en slimmere beslissingen nemen zoals waar, wanneer en hoe de grond te bewerken/zaaien/bemesten/oogsten en dit gebaseerd op weerdata, historische data van het eigen arsenaal en dat van andere landbouwers, ... Met zijn Operations Centre claimt Deere jaren voorsprong te hebben op zijn directe concurrenten. Het voordeel voor Deere is dat het de hoge trouw aan het merk verder verstevigt.

Landbouw is cyclisch, maar de fabrikanten van landbouwmachines presteren sterk voorspelbaar. Hoge prijzen voor landbouwgewassen betekenen gemiddeld gezien een hoger inkomen voor de landbouwer en dus meer middelen om te investeren in landbouwmachines. Akkerbouwers en dus ook de fabrikanten van landbouwmachines hebben er enkele zeer sterke jaren op zitten. Op dit moment zitten we vermoedelijk echter rond de piek van de cyclus. De fabrikanten van landbouw- machines realiseerden vorig jaar recordmarges dankzij continu hoge bestellingen en prijsverhogingen. Daarenboven zorgden wereldwijde problemen in de bevoorradingsketting voor een beperkt aanbod van nieuwe machines en hoge prijzen voor tweedehands machines.

 

Problemen zijn kansen!

De landbouw staat in de komende decennia voor de uitdaging om een nog steeds groeiende bevolking te voeden op een nauwelijks groeiend areaal. Precisielandbouw vormt een belangrijk antwoord op deze gigantische uitdaging.

De fabrikanten van landbouwmachines hebben dit goed begrepen. Zij zien de uitdagingen als kansen om te groeien. Deere schat dat door precisielandbouw een bijkomende markt- potentieel van 150 miljard dollar ontstaat tegen 2030.

 

 

 

Bernard Thant

Bernard Thant

Bernard Thant studeerde af als Licentiaat Handelswetenschappen aan EHSAL (nu Hogeschool-Universiteit Brussel). Daarna volgde hij nog een bijkomend jaar Financieel Beleid en Beleggingsleer aan dezelfde instelling. Na zijn studies ging hij aan de slag bij Société Générale Private Banking België (voorheen Bank De Maertelaere). Daar werkte hij het grootste deel van zijn carrière als financieel analist. Hij was ook enkele jaren actief als beheerder van aandelenportefeuilles bij dezelfde instelling. Bernard trad in dienst bij Econopolis Wealth Management in september 2014 als equity analyst.