Skip to the content

Uitgelegd: hoe werken fondsenkoersen?

Begrijpen hoe fondsenkoersen worden berekend en wanneer ze worden gepubliceerd kan handig zijn bij de waardering van uw beleggingsportefeuille of bij de beslissing rond de in- of uitstap in een fonds.

Over het algemeen is het een eenvoudig proces om geld in Econopolis-fondsen te beleggen of op te nemen, maar er zijn een aantal technische aspecten met betrekking tot de koersvorming waarvan u op de hoogte moet zijn. Deze kunnen met name belangrijk zijn wanneer de financiële markten volatiel zijn. In sommige omstandigheden kan dit betekenen dat de koers die u ziet wanneer u besluit te kopen of verkopen, niet dezelfde is als de koers die u daadwerkelijk krijgt.

We sommen hieronder de belangrijkste vragen op:

Wat vertegenwoordigt de fondskoers?

De koers van een fonds is gelijk aan de onderliggende waarde van alle activa minus eventuele uitstaande verplichtingen - dit wordt de netto intrinsieke waarde of NIW genoemd (oftewel Net Asset Value of NAV in het Engels). Wanneer de waarde van de effecten in het fonds stijgt, stijgt de NIW. Wanneer de waarde van de effecten in het fonds daalt, daalt de NIW.

We gebruiken de NIW om de koers vast te stellen waartegen beleggers een fonds kunnen kopen of verkopen.

Hoe wordt de NIW berekend? 

Het berekenen van de waarde van een fonds kan een ingewikkeld proces zijn, afhankelijk van de activa die het fonds bezit. Onze Econopolis-fondsen beleggen echter voornamelijk in zogenaamde ‘plain-vanilla’ instrumenten (i.e. de meest gangbare financiële instrumenten zoals aandelen, obligaties en fondsen). Dit betekent meestal:

  • voor direct aangehouden aandelen in bedrijven en direct aangehouden obligaties worden de prijzen van de aandelen- en obligatiemarkten gehaald;
  • voor fondsen van derden die in aandelen of obligaties beleggen verschaft de fondsbeheerder in kwestie ons de waarde;
  • eventuele uitstaande verplichtingen die het fonds kan hebben - bijvoorbeeld vergoedingen of kosten in verband met het beheer - worden ook in aanmerking genomen.

De NIW wordt voor ons berekend door het administratiekantoor van het fonds, European Fund Administration. Zij zorgen ervoor dat het waarderingsproces robuust en onafhankelijk is.

Elke werkdag rond 11:00 PM wordt de NIW voor de Econopolis fondsen vastgesteld op basis van de slotkoersen van die dag. Deze worden vervolgens de volgende dag rond 12u 's middags op de markt gepubliceerd, bijvoorbeeld op onze eigen website of op websites met fondsinformatie, zoals BEAMA of Morningstar.

Wat gebeurt er als ik of mijn vermogensbeheerder besluit een Econopolis fonds te kopen of te verkopen?

Wanneer u of uw vermogensbeheerder besluit ​​om een ​​Econopolis fonds te kopen of te verkopen, gaat uw instructie naar ons intern systeem en wordt deze automatisch verwerkt.

Ons systeem verzamelt alle transacties om 12u 's middags en stuurt deze door naar het administratiekantoor van het fonds. Ze worden dan verwerkt tegen de NIW die die nacht om 11:00 PM wordt berekend. Alle transacties die worden ontvangen vóór het afsluitpunt van 12u 's middags, worden geprijsd op basis van dezelfde NIW.

De deadline van 12u 's middags is belangrijk. Als u ons vertelt dat u na 12u 's middags wilt handelen, wordt uw transactie pas de volgende dag uitgevoerd.

Waarom zou de koers op de Econopolis website anders zijn van de prijs die ik krijg?

Elke transactie waarover u ons vóór 12u 's middags op de hoogte brengt, vindt plaats tegen de prijs die die avond om 11 PM wordt berekend, op basis van de nieuwe waarderingen van de onderliggende activa. Als het na 12u 's middags is wanneer u ons meedeelt dat u wilt handelen, wordt de prijs de volgende dag om 11:00 PM berekend. Dit kan verschillen van de koers die beschikbaar was op onze website toen u besloot om te handelen.

Stel dat u besluit om dinsdag een deel van uw fonds te verkopen:

De prijs die u op onze website ziet op het moment dat u ons vertelt dat u wilt handelen, wordt gebaseerd op de NIW die om 11:00 PM op maandagavond wordt berekend.

Als u ons dinsdag vóór 12u 's middags op de hoogte stelt van uw beslissing, ontvangt u de NIW berekend op dinsdagavond om 11:00 PM.

Als u ons op dinsdag na 12u 's middags instructies geeft, ontvangt u de NIW die wordt berekend op woensdag om 11:00 PM.

Meestal is het onwaarschijnlijk dat er een groot verschil is tussen de koers die u op onze website ziet wanneer u besluit te kopen of verkopen, en de koers die u krijgt. Maar als er dinsdag een grote marktveranderende gebeurtenis is, zoals een verrassende renteverlaging of een onverwachte handelsovereenkomst, kan dit nieuws de NIW van het fonds binnen een paar uur aanzienlijk beïnvloeden.

Weet u niet wat u moet doen? Neem contact met ons op

Als u twijfels of vragen heeft over koersen of andere zaken met betrekking tot uw vermogen, neem dan contact op met uw vermogensbeheerder voordat u een transactie uitvoert.

 

 

Als u twijfels of vragen heeft over onze fondsen of andere kwesties met betrekking tot uw beleggingen, neem dan contact op met uw vermogensbeheerder voordat u een transactie uitvoert.

Bij het beleggen mogen in het verleden behaalde resultaten niet worden beschouwd als een leidraad voor toekomstige resultaten. De waarde van beleggingen en de inkomsten daaruit kunnen zowel dalen als stijgen, en het is mogelijk dat u het bedrag van uw oorspronkelijke belegging niet terugkrijgt.

Fred Janssens

Fred Janssens

Fred Janssens behaalde een Master in de Toegepaste Economische Wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel en een aanvullende Master of Finance aan de Antwerp Management School. Na stages bij o.a. een grote internationale instelling gespecialiseerd in asset custody en een onafhankelijke Belgische private bank, vervoegde Fred het Econopolis-team en bouwde hij mee de vermogens- en fondsbeheeractiviteiten uit. Vandaag is hij Partner & Head of Corporate Affairs en leidt hij de Risk & Compliance afdeling.