Skip to the content

Techbeurs grote winnaar van coronacrisis

**Artikel uit De Standaard en Het Nieuwsblad**

 

Ooit was de technologiebeurs Nasdaq een plaats voor durvers en mensen die graag risico nemen, nu is het een van de veiligste en best renderende beurzen.

Twee crisissen geleden. De Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq, opgericht in 1971, stond toen volop in de belangstelling. In negatieve zin, wel te verstaan, omdat de beurs zich in het epicentrum van de dotcomcrash (2000-2001) en de daarmee gepaard gaande recessie bevond. Het was de beurs waar een goedehuisvaderbelegger jarenlang van wegbleef. De eerste technologiehausse eind jaren 90 bleek op drijfzand gebouwd, met veel internetbedrijven die nauwelijks een bedrijfsplan die naam waardig hadden.

Het aantal clicks was het enige wat telde voor de dolgedraaide technologiebeleggers. Omzet of cashflow deden er niet toe. Veel internetbedrijven van het eerste uur legden in die crash dan ook het loodje. Zelfs Amazon, nu bijna 1.300 miljard dollar waard, kroop toen door het oog van de naald.

Sterke balansen

Fastforward naar 2020. Nasdaq rondde dinsdagavond voor het eerst even de kaap van 10.000 punten en staat op een absoluut recordniveau. De diepste crisis sinds de Grote Depressie lijkt voor de technologiesector op een enorme kans uit te draaien. Dat ligt in lijn met de verandering die de sector de voorbije jaren doormaakte. 'De sector heeft sinds de dotcomcrash een enorme evolutie gekend. De investeerders hebben hun lessen getrokken en kijken nu meer naar reële groei in dollars en naar de balans. Bovendien is technologie een enorm grote rol in de samenleving gaan spelen', zegt Siddy Jobe, technologie-analist bij Econopolis.

De bedrijven die het voor het zeggen hebben in de technologiesector, hebben nu wel sterke balansen. Zo beschikken Apple, Microsoft en Google-moeder Alphabet over tientallen miljarden aan cash. 'Dat staat in schril contrast met veel bedrijven uit traditionele sectoren die weinig reserves hebben. Denk maar aan de luchtvaartsector', zegt Jobe. Bovendien hebben de lockdowns wereldwijd
tot een enorme versnelling van het digitaliseringsproces geleid. 'We hebben tijdens de lockdown allemaal massaal Netflix gekeken, thuisgewerkt - waardoor er extra beveiliging op de IT-bedrijfsnetwerken nodig was - digitaal vergaderd, online geshopt, ... De techbedrijven uit de Nasdaq leveren vaak die technologie.'

Wij geloven bij Econopolis niet dat technologieaandelen te duur gewaardeerd zijn. 'De centrale banken hebben enorme hoeveelheden geld in het financiële systeem gepompt. Daardoor zijn beleggers bereid om veel te betalen voor bedrijven die sterke groeivooruitzichten hebben en over stevige balansen beschikken.' De forse oorlogskassen bij grote bedrijven zoals Apple of Microsoft laten ook toe om eigen aandelen in te kopen of een concurrent met interessante technologie, maar minder diepe zakken, over te nemen. De inkoop van eigen aandelen of de kans op een overname vormt een soort van extra verzekering voor beleggers in technologieaandelen.

Opsplitsen

Bij Econopolis denken we ook dat de vraag naar technologische toepassingen alleen maar zal toenemen. 'De digital natives, de generatie die van kinds af met technologie is opgegroeid, maken nu bijna de helft van de beroepsbevolking uit. Zij zullen steeds meer hun stempel op de bedrijfsvoering drukken en voor technologie in de bedrijven kiezen.'

Is er dan geen risico dat de grote techbedrijven moeten opsplitsen? Riskeren ze geen grote kartelboetes? 'Voor de technologiemarkt als geheel is dat niet zo erg. Nu zitten er bij die grote bedrijven soms winstgevende delen verstopt. Als Alphabet zijn filmpjesplatform Youtube moet afstoten, zou de waarde van Youtube en de rest van Google wellicht even hoog zijn als Alphabet nu. Hetzelfde geldt voor Amazon. Naast e-commerce telt dat bedrijf ook een grote divisie in clouddiensten en fysieke verdeelcentra. Als je dus Amazon zou moeten opsplitsen in zijn verschillende delen, is de som van de opgesplitste delen misschien groter dan de waarde van Amazon nu.'

Siddy Jobe

Siddy Jobe

Siddy Jobe behaalde het diploma van Master in Toegepaste Economische Wetenschappen aan de Universiteit van Antwerpen en van Master in Financieel Management aan de Vlerick Business School. Gepassioneerd door innovatie en ondernemerschap, nam hij ook deel aan een Executive Master in Venture Capital aan de Berkeley Haas School of Business. Voordat hij bij Econopolis kwam, leidde hij het Investor Relations & Treasury-departement van Orange Belgium, een beursgenoteerd telecombedrijf, gedurende 6 jaar. Siddy bekleedde ook de positie van Telecom, Media & Technology-analist bij Bank Degroof tussen 2005 en 2012. Verder is hij ook actief in de adviesraad van StartupVillage en The Beacon, een business- en innovatieknooppunt in Antwerpen dat zich richt op Internet of Things en Artificial Intelligence op het gebied van industrie, logistiek en slimme stad.

comments powered by Disqus