Skip to the content

Hoe beleggen in een VUCA-wereld?

De huidige toestand van de financiële wereld kan best worden omgeschreven als een VUCA-wereld. Dit is een term die in de jaren 80 in de Verenigde Staten is bedacht om de toenmalige situatie te beschrijving in de najaren van de koude oorlog. VUCA staat voor “Volatility, Uncertainty, Complexity and Ambiguity”.

De toenmalige politieke toestand werd toen dus gezien als volatiel, onzeker, complex en ambigu. Deze eigenschappen zijn echter zeker en vast ook van toepassing in het huidige politieke en financiële klimaat. Voorbeelden hiervan zijn er genoeg, denk maar aan de vaak impulsieve en warrige tweets van de Amerikaanse president Donald Trump. Deze zetten regelmatig stevige spanningen op lopende onderhandelingen, internationale relaties en andere zaken. Bijgevolg hebben deze natuurlijk ook een impact of de financiële markten, iets waar wij als belegger uiteraard rekening mee dienen te houden. Een ander voorbeeld is de uitbraak van het corona-virus, iets wat de meeste beleggers aan het begin van 2020 niet zagen aankomen. Toch had ook dit onverwacht feit een grote impact op de markten en is dus een mooi voorbeeld van hoe complex en snel veranderend de huidige financiële markten zijn. Om hier succesvol op in te spelen heeft een vermogensbeheerder een aantal kenmerken nodig, die tevens de basis van de beleggingsfilosofie bij Econopolis vormen:

 

Convictie

Onze convicties bij Econopolis bouwen voort op de 6 Econoshocks gedefinieerd door Geert Noels in zijn gelijknamige bestseller. Deze gaan over demografie, groeilanden, financiën, IT, energie en klimaat. Deze convicties zijn duidelijk aanwezig in onze dagelijkse werking. Zo hebben we reeds in 2013 als jonge onderneming een kantoor geopend in Singapore om een vinger aan de pols te houden in groeilanden, die een belangrijk deel van onze beleggingen uitmaken. Daarnaast is technologie een belangrijke sector waar we veel potentieel in zien. Daarom ook dat we een fonds hebben opgericht dat uitsluitend belegt in exponentiële technologiën, om zo onze convictie in de praktijk te zetten. Deze convicties zijn volgens ons van cruciaal belang in de huidige VUCA-wereld, omdat ze ons helpen door de waan van de dag te kijken en op de lange-termijn te focussen. Dit alles om het kapitaal van onze klanten op een zo goed mogelijke manier te beschermen en te doen groeien voor de toekomst.

 

Agility

Agility beekent voor Econopolis dat we op een vlotte manier kunnen inspelen op veranderende marktomstandigheden, om zo onze klanten te begeleiden door deze VUCA-wereld. De manier volgens ons om dit te doen is door ons investeringsteam fysiek bij elkaar te zetten aan hetzelfde bureau, zodat er een constante interactie is tussen de teams verantwoordelijk voor aandelen, obligaties en macroeconomie. Zo kunnen we, dankzij de input van alle teamleden, onze allocatie op gepaste wijze aanpassen wanneer we dat nodig achten.

 

Sustainability

Duurzaamheid staat van bij de start in het DNA van onze organisatie gegrift, zowel in ons dagelijks handelen als in ons investeringsbeleid. Zo willen we onze klanten gemoedsrust geven in de huidige VUCA-wereld dat we een betrouwbare partner zijn die in hun belang handelt, zonder onze maatschappelijke verantwoordelijkheid te ontlopen. We zien duurzaamheid bovendien als een competitief voordeel voor bedrijven, dat hen helpt om door de VUCA-wereld te navigeren omdat ze beter voorbereid zijn op de uitdagingen van morgen. Bijgevolg merken we ook dat duurzame beleggingen beter renderen.

We denken bij Econopolis dat de financiële markten volatiel, onzeker, complex en ambigu zullen blijven voor de komende periode. Daarom geloven we sterk dat een combinatie van de hierboven beschreven drie karakteristieken van cruciaal belang zijn om onze klanten te begeleiden door de huidige VUCA-wereld.

Maxim Gilis

Maxim Gilis

Maxim Gilis behaalde in 2015 een Master Toegepaste Economische Wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. Zijn master thesis handelde over aandelendiversificatie in groeilanden. Vervolgens behaalde hij een aanvullende Master of Finance aan de Antwerp Management School, waar hij onderzoek deed naar duurzaam investeren voor een Europese asset manager. In de zomer van 2016 vervoegde Maxim het team van Econopolis als Fund Management Analyst.