Skip to the content

Wat brengt ons de technologie-economie?

Voor de zevende keer organiseerde Econopolis samen met Deloitte Twain Talks. De keynote werd verzorgd door professor Pattie Maes, professor aan het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology, waarna ze in debat ging met voormalig Telenet-topman Duco Sickinghe en Econopolis-hoofdeconoom Geert Noels. De toekomst is tech; dat is wel duidelijk.

Human-Computer interaction

Twain is de oude Engelse variant van two. Rudyard Kipling, de schrijver van Jungle Book, gebruikte het in een gedicht: “and never the twain shall meet.’, nooit zullen ze elkaar ontmoeten. Onze Twain Talks doen natuurlijk net het tegenovergestelde. Deze Twain Talks zetten vol in op ontmoetingen van mensen, ideeën en bedrijven.

De keynote was voor rekening van Professor Pattie Maes die aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) onderzoek doet naar kunstmatige intelligentie. Ze is bovendien ook ondernemer. Zo richtte ze Firefly Networks op en verkocht het later aan Microsoft. Technologieblad Fast Company noemt haar `one of the most influential designers in the world’. De Vrije Universiteit Brussel kende haar als wereldautoriteit in haar vakgebied een eredoctoraat toe en het World Economic Forum riep haar uit tot Global Leader for Tomorrow omdat ze als geen ander zo bevlogen kan aantonen dat de toekomst tech is. Het weekblad HUMO zette haar in 2017 op plek 5 in hun “50 invloedrijkste Belgen in de wereld”, een lijst die o.a. door Geert Noels werd samengesteld.

Wie Pattie Maes graag het zelf hoort uitleggen verwijzen we graag naar haar al meer dan 10 miljoen keer bekeken Ted-Talk: https://www.ted.com/speakers/pattie_maes waarin ze het systeem SixthSense, haar prototype van de huidige augmented reality-brillen, demonstreerde. Op dit moment werkt Maes met de jonge whizzkids van haar Fluid Interfaces Group in het MIT Media Lab aan een verbeterde relatie tussen mens en smartphone, laptop of tablet.

 

De smartphone als personal coach

“Vandaag weet onze smartphone waar we zijn. Knap, maar niet heel spectaculair. Weldra zal die én onze hartslag én onze ‘brainwaves’ kunnen monitoren; hij zal zich letterlijk bewust zijn en goed kunnen inspelen op wat er allemaal gebeurt. Augmented reality werkt weldra ook via gehoor, reukzin en ook tactiel. Onze smartphone zal in real time tussenkomen. Ik zie het niet zozeer als Artficial Intelligence, maar wel als Extended Intelligence. Het eerste kan modellen genereren. Het tweede werkt veel meer geïntegreerd. Extended Intelligence wordt je personal coach en zal je ondersteunen wat mindfullness, aandachtsspanne, geheugen en beslissingsname betreft en je begeleiden om uit te groeien tot de persoon die je graag zou willen zijn.

We zetten met het MIT volop in op neural networks, kunstmatige zenuwnetwerken die kunnen `leren’ en daardoor tot dingen in staat zijn die nog niet zo lang geleden totaal onmogelijk leken.De toepassingen zijn legio, maar vooral in de medische sector zie ik veel mogelijkheden: nota’s nemen, diagnoses stellen, allerlaatste info raadplegen zonder ook maar één tokkel te moeten doen op een toetsenbord of via Siri te werken, maar gewoon rechtstreeks in je hoofd… Of stel je voor dat we dankzij EI een vreemde taal kunnen leren zoals een kind dat doet. Maar natuurlijk, eerlijk is eerlijk, aan al die voordelen zitten ook nadelen vast.”

Na de keynote volgde een uiteenzetting van Geert Noels over het huidige economische reilen en zeilen en een bijzonder interessant debat tussen hem Pattie Maes en en Duco Sickinghe. Van die laatste onthouden we vooral “Business is made in small steps. Dat geldt al zeker voor alle – ook al zijn ze bijzonder interessant – nieuwe technologische ontwikkelingen. Bovendien weten we niet wat we niet weten. Dat is niet zomaar een oneliner. Dat is essentieel om in rekening te brengen. Don’t try to define your destiny on day one. Investeren in de toekomst die overduidelijk ‘tech’ is is de weg vooruit. Dat is wel duidelijk, maar het vraagt wel om grondig inzicht en research.”.