Skip to the content

[VIDEO] Maxim Gilis (Econopolis) over groeilandenobligaties in 2022 en 2023

Maxim, Gilis, CFA, Portfolio Manager Fixed Income bij Econopolis, geeft toelichting bij de ontwikkelingen en vooruitzichten van groeilandenobligaties.

Zorgt 2023 voor een loutering?

Inflatie was de kwelduivel van 2022, en zijn spel is nog niet uit. Centrale banken geven zich niet gewonnen, ondersteund door de krappe arbeidsmarkt. Ondertussen kreunt de economie onder de hoge rentevoeten. Die hoge rente haalt gelukkig wel de lucht uit de zeepbellen.

Holdings uit het Hoge Noorden

Het nieuwe jaar wordt ongetwijfeld een uitdagend jaar voor de economie en de financiële markten. In dergelijke omgeving kunnen holdings een troef vormen binnen een aandelenportefeuille. Holdings combineren immers vaak een voorzichtig financieel beleid met een gediversifieerd pallet van participaties. Gefortuneerde families laten u via beursgenoteerde holdings meesurfen op hun elan en expertise. Belgische holdings zijn u wellicht al goed bekend, daarom nemen we u mee richting het Hoge Noorden.

Crash van 2022 maakt weg vrij voor mooi 2023

Centrale banken zaaiden de kiemen voor een algemene obligatiecrash. Eindelijk vallen er terug mooie rendementen te rapen. Kortlopende inflatie-geïndexeerde obligaties in dollar, groeilanden en kortlopende dollarobligaties waren de sterren van 2022/ In 2023 zien we ook bij de kwaliteitsvolle bedrijfsobligaties een heel aantal opportuniteiten.

Grote ommezwaai in China

Xi Jinping consolideert zijn macht. Het strenge zero-Covidbeleid wordt teruggedraaid maar het herstel zal traag verlopen. China ambieert in 2023 evenwel opnieuw mooie groeicijfers.

[VIDEO] Z-Beurs met Siddy Jobe over ByteDance (Tiktok), Microsoft en ChatGPT

Holding Sofina pakte deze week uit met verassend nieuws rond Bytedance/Tiktok en Microsoft heeft 10 miljard dollar veil voor Chat GPT. Siddy Jobe, technologie-expert bij Econopolis, gaf toelichting op Kanaal Z en spreekt zelfs van “een iPhone moment voor AI”.

[VIDEO] Europa kondigt 'Net Zero Industry Act' aan

Deze week heeft de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, op het World Economic Forum, de grote lijnen bekend gemaakt van een Europese Net Zero Industry Act: het Europese antwoord op de Amerikaanse Inflation Reduction Act. Als deze Europese Act er inderdaad in de komende maanden doorkomt bevestigt dit nogmaals dat klimaatinvesteringen echt wel gouden jaren en decennia tegemoet gaan, zegt Philippe Van Loock van Econopolis.