Skip to the content

Verbintenis tot duurzaam verantwoord beleggen

 

Antwerpen, 10 januari 2022

 

Econopolis kondigt vandaag aan dat het Econopolis Climate Fonds opnieuw het prestigieuze Febelfin-label voor duurzaam beleggen in de wacht heeft gesleept. Het bevestigt daarmee haar verbintenis om de focus te leggen op duurzame en ethisch verantwoorde beleggingen. Naast het Climate fonds, beschikken ook heel wat andere fondsen uit ons gamma (link) en dat van onze partner Crelan (link) over het label.

Waarom een duurzaamheidslabel?

Consumenten kiezen vandaag bewuster dan ooit. Dat geldt voor wat er op hun bord ligt, hoe ze reizen maar ook voor hun geld. Men belegt liever niet in activiteiten die schadelijk zijn voor mens, milieu of maatschappij. Daarom heeft Febelfin, in overleg met banken, vermogensbeheerders en het maatschappelijk middenveld een kwaliteitsnorm uitgewerkt voor duurzame financiële producten, zoals beleggingsfondsen. Voldoen die producten aan de norm, dan kunnen ze een duurzaamheidslabel behalen nadat een onafhankelijke instelling heeft gecontroleerd of het beleggingsfonds in kwestie wel degelijk aan de norm voldoet en het label verdient.

Met de kwaliteitsnorm en vooral dankzij het duurzaamheidslabel kunnen fondsbeleggers er gerust op zijn dat ze niet beleggen in zeer schadelijke bedrijfsactiviteiten, maar wel in bedrijven met een duidelijke duurzaamheidsstrategie en een transparant beleid over kwesties waarover controverse bestaat en een maatschappelijk debat gevoerd wordt, zoals bijvoorbeeld kernenergie of schaalolie. "Voor Econopolis is het een logische stap om dit label te behalen”, zegt Fred Janssens, head of Corporate Affairs bij Econopolis. “Ethisch en maatschappelijk verantwoord handelen is een fundamenteel onderdeel van onze werkwijze en organisatie.” 

 

 

Duurzaam beleggen rendeert

Op onderstaande grafiek is duidelijk te zien dat de Europese aandelenindex (MSCI Europe SRI Index) het over een periode van meer dan tien jaar, beter heeft gedaan dan de gewone Europese aandelenindex (MSCI Europe Index). Dezelfde tendens zien we trouwens in de Verenigde Staten en de groeilanden. En dat is logisch. Duurzame ondernemingen houden in hun beleid rekening met hun impact op milieu, samenleving en aandeelhouders. Ze anticiperen en zijn daardoor beter voorbereid op de uitdagingen van morgen. Duurzaamheid is dus een competitief voordeel, net zoals een merknaam of kostenefficiëntie. Deugdelijk bestuur verkleint bovendien de kans op fraude, waardoor een veiligheidsbuffer wordt ingebouwd. 

 

 

Duurzaamheid is een van onze fundamenten. We willen een betrouwbare vermogensbeheerder zijn die in het belang van de klant handelt, zonder onze maatschappelijke verantwoordelijkheid te ontlopen. Iedereen binnen de organisatie draagt die visie uit in onze dagelijkse werking.

Geert Noels, Founder & CEO Econopolis

Geïnteresseerd?

Bent u op zoek naar een vermogensbeheerder die uw kapitaal naar eer en geweten, ethisch en rekening houdend met duurzaamheidsprincipes, zal beleggen? Dan is Econopolis de vermogensboetiek die u zoekt. Wij beleggen in betaalbare kwaliteit, en focussen op langetermijnposities. Contacteer ons voor een afspraak

Econopolis