Skip to the content

Bitcoin is een hoogtechnologisch geperfectioneerd Ponzi-schema

Nadat bitcoin een bloedrode dag beleefde en tegen de avond weer helemaal opleefde, buigt Geert Noels zich vandaag over de cryptomunt en legt hij uit wat je moet weten alvorens er geld in te investeren. “Bitcoin steekt enorm goed in elkaar. Het is een hoogtechnologisch geperfectioneerd Ponzi-schema. Het kan dus nog decennia stijgen in waarde terwijl het intrinsiek niets waard is.”

Is dit een bitcoincrash? Neen. Maar wacht even. Wat zal de koers zijn van bitcoin (BTC) als u dit artikel leest? De fluctuaties zijn zo extreem dat het verhaal continu drastisch verandert. De koers fluctueerde in de afgelopen 24 uur tussen de 30,000 en 46,000 USD, en in de afgelopen 52 weken tussen de 8,700 en 64,800 USD. Echt stabiel kan je dat allemaal niet noemen. De koers staat aldus nog altijd hoger dan het begin van 2021 (29,300 USD).

Elon Musk speelde een grote rol in de stijging dit jaar en een even grote rol in de plotse terugval. Zijn tweet op 6 januari waarin hij het bitcoin-symbool toonde geldt als de start van de bitcoinboom. De afgelopen weken bekoelde zijn liefde. Ondertussen kocht zijn bedrijf Tesla voor 1,5 miljard USD aan bitcoins, en verkocht het aan de recordkoersen. De tweets van Musk staan als littekens op de grafiek met het BTC- koersverloop, zowel in de plus als in de min. Het boegbeeld van Tesla trok zijn steun terug over de CO2-uitstoot van BTC, iets wat al heel lang bekend is trouwens. Maar hij blijft ondertussen wel Dogecoin promoten, ooit ontstaan als een grap, maar eentje die wel meer dan 50 miljard dollar waard is.

Een andere bepalende factor in de recente koersval is de houding van China. Het meeste “mijnen” van Bitcoins vindt plaats in dit land. Dat gebeurt met massaal veel geschakelde computers, die geplaatst worden in de buurt van overvloedige en goedkope energiebronnen. Dat is in China overwegend steenkool. 70% van de bitcoinmining vond plaats in China. Voor- en tegenstanders zullen discussiëren over de onzin van energie - of het nu fossiele of hernieuwbare energie is - te gebruiken voor het mijnen van cryptogeld. Volgens de universiteit van Cambridge verbruikt het nu al meer dan de Belgische economie in zijn geheel (!). BTC- believers vinden dat geen issue en zeggen dat het banksysteem nog meer verbruikt, of dat bitcoin zelfs een “balancing tool” kan worden in het globale energiesysteem.

Feit is dat de blockchaintechnologie per definitie log is en veel computerkracht vereist. Een decentraal systeem zoals de blockchain heeft natuurlijk voordelen, maar snel en schaalbaar is het voorlopig niet. Een bitcointransactie verbruikt evenveel energie als meer dan 600.000 Visa-transacties. Stel je dus maar eens voor dat de BTC algemeen zou gebruikt worden voor wereldwijde transacties. In een tijd van klimaatuitdagingen is de bitcoin dan een concurrent voor de Parijsakkoorden, niet echt een comfortabele plek om lang te vertoeven als belegger.

Niet gereguleerd

Onderschat echter de fundamenten van bitcoin niet: een bijzondere technologie (die vele beleggers niet echt snappen maar wel doen dromen) en een extreme situatie op monetair vlak. De geldexperimenten van de overheden en centrale banken verontrusten beleggers die niet de sussende woorden van ministers en centrale bankiers zomaar geloven. Ze weten dat dit soort excessen eindigen met gigantische muntontwaarding of confiscatie van tegoeden. Bitcoin (of crypto’s) geven aan de beleggers een mogelijkheid om “uit het systeem” te stappen. Dat is erg aantrekkelijk, zelfs als dat parallelle systeem ook mogelijkheden biedt aan oplichters en andere criminelen. Bitcoin is niet
gereguleerd, je kan later niet gaan klagen bij de toezichthouder. Diezelfde regulator zit nu al in een spreidstand, want moet hij nu tussenkomen in de overduidelijke marktmanipulatie door Elon Musk of niet? En terwijl elk woord en elke zin in de reguliere beleggingssector wordt gewikt en gewogen (en eventueel goedgekeurd) door de toezichthouder, worden slimme maar ook heel veel onwetende en naïeve beleggers elke dag gespamd met onrealistische beloftes van wonderwinsten uit de parallelle cryptospace. De sociale media staan elke dag bol van advertenties in cryptomunten. “Influencers” spelen een gigantische rol in de populariteit van bitcoin, dogecoin of andere cryptomunten. Wees maar zeker dat een “Noelscoin” succes zou hebben als ik de sociale media mag gebruiken in combinatie met stukken op HLN. Niet dat ik die plannen heb, maar het bewijst wel hoe crypto’s in tijden van influencers en sociale media een generatie beginnende beleggers kan beïnvloeden. De jonge generatie is gefrustreerd 
door de lage rente en het perspectief nooit “vooruit” te kunnen gaan. “Rot op boomers, crypto is de weg naar mijn vrijheid”. Het is in deze chaotische beleggingswereld die door centrale bankiers werd gefaciliteerd dat nu deze digitale tulpen bloeien.

Als bitcoin het perfecte digitale Ponzi-schema is, dan is goud het perfecte fysieke Ponzi-schema. Dat geeft stof tot nadenken. Goud is schaars, heeft een beperkt nut, en heeft een moeilijk te bepalen intrinsieke waarde. Er is echter een groot verschil. Goud vergaat niet, je kan er de paswoorden niet van verliezen, het heeft 6.000 jaar track record, en het is een reserve van oude en nieuwe centrale banken.

Het staat iedereen vrij om in bitcoin te beleggen, of in tulpen, postzegels of sigarenbandjes, goud of aandelen. Het is een vrije wereld. Maar na vandaag is het de moeite om drie basisregels in beleggen herop te frissen:

  1. Diversifieer
  2. Neem geen risico’s die je niet aankan (dus zeker niet beleggen met geleend geld)
  3. Lees ook opinies waar je het niet mee eens bent.

Ik zou vandaag niet in bitcoin beleggen, of dogecoin en ook niet in Noelscoin. Als je je toch niet kan inhouden, doe dat dan met geld waar je anders een Lottobiljet mee zou kopen. Lotto is een belasting op domheid, bitcoin is een belasting op potentiële intelligentie.

 

Geert Noels

Geert Noels

Geert Noels is CEO en Hoofdeconoom van Econopolis, een onafhankelijke vermogensbeheerder en economisch adviesbureau. Hij is vooral bekend bij het grote publiek door zijn columns in verschillende kranten en zijn aanwezigheid in economische tv- en radioprogramma's. Zijn advies wordt regelmatig gevraagd door verschillende organisaties en autoriteiten, die zijn creatief denken en volledig onafhankelijke macro-economische visie waarderen. Hij is auteur van Econoshock (2008), dat handelt over de zes schokken die momenteel onze economie, maatschappij en dagelijks leven veranderen. Econoshock vormt ook de basis en de leidraad voor de strategieën van Econopolis. Onlangs kwam zijn tweede boek Gigantisme (2019) uit. Gigantisme is een stevig pleidooi tegen bedrijven en organisaties die steeds groter en machtiger worden. Het doodt gezonde concurrentie, leidt tot niet duurzame groei en brengt de mens in verdrukking. In Gigantisme stelt Geert tien oplossingen voor die de economische spelregels bijstellen, de giganten temmen en de mens en het milieu weer een plaats geven in de wereldeconomie. De toekomst zal kleiner, trager en menselijker zijn.