Skip to the content

Ledverlichting goed voor portefeuille én klimaat

Op zoek naar efficiënte, goedkope en milieuvriendelijke verlichting? Dan moet u ledverlichting hebben. Ledlampen verbruiken tot 90% minder energie dan gloeilampen, en 50% minder dan fluorescentielampen. Dat kan verklaard worden door het feit dat LED’s maar liefst 80% van hun energie omzetten in licht. Ledlampen zijn nauwelijks duurder dan de alternatieven. Wanneer je ook rekening houdt met hun langere levensduur en lagere energiebehoefte dan zijn ze flink goedkoper. Vandaag bestaat bijna de helft van de wereldwijde verlichtingsmarkt uit ledlampen. Over enkele decennia zal naar schatting zo goed als alle verlichting bestaan uit LED’s. Op deze manier kan de komende 30 jaar gecumuleerd 12,8 gigaton aan CO2 vermeden worden. Goed voor een besparing van 2,84 biljoen dollar.

De oorsprong van LED (Light-Emitting Diode) dateert van 1874 toen de Duitse natuurkundige Ferdinand Braun het bestaan van diodes aantoonde. Hoewel in de jaren 60 LED’s louter gebruikt werden als klein indicatorlampje, zorgde technologische vooruitgang ervoor dat ledlampen sinds de jaren 90 als verlichting werden ingezet.

In het algemeen zijn er drie soorten verlichting die elk een ander soort mechanisme gebruiken: gloeilampen, fluorescentielampen en ledverlichting. Gloeilampen creëren licht aan de hand van een zuurstofarme glazen bol met gloeidraad (wolfraam) die door een elektrische stroom van een spanningsbron wordt verhit. Fluorescentielampen (bvb. TL-lampen en spaarlampen) doen beroep op de ionisatie van gas om licht op te wekken. Tot slot werken LED’s met halfgeleiders. Ze gebruiken diodes die licht genereren wanneer er in de juiste richting stroom wordt doorgestuurd. De kleur van de ledverlichting wordt bepaald door het materiaal van de halfgeleider.

LED’s verbruiken tot 90% minder energie dan gloeilampen en 50% minder dan fluorescentielampen. Dit komt doordat ledlampen 80% van hun energie transformeren in licht. Verder gaat ledverlichting aanzienlijk langer mee dan de andere keuzemogelijkheden. De maximale levensduur van een ledlamp bedraagt ongeveer 50.000 branduren. De lange levensduur en hoge efficiënte hebben tot gevolg dat er een rendement op het geïnvesteerd vermogen van 10 tot 30 procent behaald kan worden door oude lampen te vervangen door LED’s, aldus klimaatexpert Paul Hawken.

Markt vandaag

Vandaag is verlichting goed voor ongeveer 15% van het totale elektriciteitsverbruik. Het is dus belangrijk om te kiezen voor de meest efficiënte en duurzame verlichtingsvorm, rekening houdend met de kostprijs. Ledlampen zijn hierbij zonder twijfel de beste keuze. 

In 2012 waren ledlampen goed voor slechts 1,8% van alle verlichting. Vandaag is dit bijna de helft (46,5%). Ledlampen zijn vandaag nog nauwelijks duurder dan gloei- en fluorescentielampen. Over hun volledige levensduur zijn ledlampen zelfs fors goedkoper. Dit komt doordat ledverlichting tot wel 40 keer langer meegaat dan een gloeilamp, en 6 keer langer dan een fluorescentielamp. Verder hebben LED’s ook tot 10 keer minder energie nodig dan een gloeilamp, en tot 2,5 keer minder dan een fluorescentielamp.

Dentalligthouse.eu

Toekomst ledverlichting

Goedkoper en milieuvriendelijker. Dat zijn de twee voornaamste krachten van ledverlichting. We verwachten dat LED’s verder aan belang zullen winnen de komende jaren. Tegen 2030 zouden 9 op de 10 geproduceerde lampen gebaseerd moeten zijn op LED-technologie, tegenover 5 op 10 vandaag. De globale markt voor ledlampen zal daarom naar verwachting groeien van 70 miljoen dollar vandaag naar 100 miljoen dollar tegen 2023.

Ook Paul Hawken, professor en klimaatexpert gaat er in zijn boek Project Drawdown van uit dat tegen 2050 LED’s alomtegenwoordig zullen zijn. Volgens Hawken zullen tegen dan 90% van alle huizen en 82% van alle bedrijven verlicht worden met LED’s. Wanneer ledverlichting minder efficiënte lampen vervangen, kan de komende 30 jaar 12.8 gigaton aan CO2 vermeden worden. Dat is gelijk aan iets meer dan 25% van de wereldwijde broeikasgassen op jaarbasis. In totaal (combinatie huishoudens en bedrijven) zou op deze manier 2.84 biljoen dollar bespaard kunnen worden.

De markt voor LED’s

Enkele interessante spelers die inspelen op ledverlichting zijn Signify, Power Integrations en Cree.

Het Nederlandse Signify is een spin-off van Philips en is een wereldleider in verlichtingsproducten en -systemen. Signify is een pionier in het gebruik van Internet of Things om huizen, gebouwen en stedelijke ruimtes te transformeren naar connected lighting. Dit betekent dat de verlichting verbonden wordt met een netwerk, wat ervoor zorgt dat deze data kan ontvangen en versturen. 

Naast Signify speelt ook Power Integrations in op de markt voor LED’s. Dit Amerikaanse bedrijf produceert halfgeleiders die worden gebruikt bij de conversie van hoogspanningsstroom. Deze componenten zijn essentieel voor hernieuwbare energie. De innovatieve technologie van Power Integrations maakt de transitie naar ledverlichting mogelijk.  

Het Amerikaanse bedrijf Cree, Inc. produceert halfgeleiders voor toepassingen in elektriciteit en radiofrequenties. Daarnaast is het bedrijf ook actief in alles wat met LED’s te maken heeft. Cree, Inc. biedt componenten, halfgeleiders en siliciumcarbide materialen voor ledverlichting aan. 

Gino Delaere & Pieter Slegers

Gino Delaere & Pieter Slegers

Gino Delaere is licenciaat in de Toegepaste Economische Wetenschappen (Universiteit Antwerpen) aangevuld met een MBA behaald aan het Xavier Institute of Management (Bhubaneswar, India). Sinds ruim tien jaar verdiept hij zich in de opkomende markten wereldwijd en reist hij de wereld rond op zoek naar interessante investeringsopportuniteiten. Voorheen werkte hij voor verschillende grote vermogensbeheerders waar hij ondermeer mee aan de wieg stond van enkele thematisch geïnspireerde aandelenfondsen. Vandaag brengt hij als hoofd van het Econopolis kantoor in Singapore een belangrijk deel van zijn tijd door in hoofdzakelijk Azië en Latijns-Amerika en heeft hij de eindverantwoordelijkheid over de aandelenselectie in de groeilandenfondsen.

Pieter Slegers behaalde in 2020 een Master in de Handelswetenschappen (optie Financieel Management) aan de KU Leuven. In zijn master thesis deed hij onderzoek naar de performantie van kwantitatieve beleggingsstrategieën op de Europese aandelenmarkt. Tijdens zijn studies deed Pieter werkervaring op bij onder andere de private banking afdeling van BNP Paribas Fortis, BinckBank en Bolero. Verder kan u hem ook maandelijks terugvinden in het magazine Gids voor de Beste Belegger van het VFB. Sinds september 2020 vervoegde Pieter het team van Econopolis als Portfolio Analyst.