Skip to the content

Aziatische landen “winnaars” van Covid19. Hun economie en beurzen varen er wel bij.

Wereldwijd zitten het aantal infecties en sterfgevallen door covid-19 in een dalende trend dankzij onder andere de uitrol van verschillende vaccinatieprogramma’s. Covid-19 zag zijn levenslicht in Wuhan (China), en het zijn ook China en de Aziatische landen die de pandemie het beste hebben aangepakt. De economische daling was er beperkt dankzij snel en efficiënt ingrijpen door de plaatselijke overheden en de heropleving van de economie was er ook nog eens veel steviger dan in de Westerse landen. De economie en de beurzen profiteren hiervan, wellicht langdurig.

De weg naar groepsimmuniteit

Mede dankzij de investeringen in Covid-19 vaccins hebben het VK, de VS, China, India en Rusland allemaal klinisch goedgekeurde vaccins ontwikkeld. Experts schatten dat 70-80% van de wereldbevolking gevaccineerd zal moeten worden om groepsimmuniteit te kunnen bereiken. Volgens gegevens uit Bloomberg zijn er nu meer dan 271 miljoen dosissen toegediend in 108 landen. Momenteel worden er wereldwijd iets meer dan 6 miljoen vaccins per dag toegediend.

Een V-vormig economisch herstel in Azië

Hoewel China het land was waar de Covid-19 pandemie begon, was het de enige grote economie ter wereld die vorig jaar een recessie wist te vermijden. Het BBP van China groeide met 2,3% tot 101,6 biljoen yuan in 2020. De snelle interventie van Peking en strenge maatregelen hielden de uitbraak grotendeels binnen de perken, waardoor het consumentenvertrouwen kon worden hersteld, bedrijven weer konden opengaan en binnenlandse reizen konden worden hervat. Het Chinese BBP zou in 2021 met 8 tot 9% moeten kunnen groeien naarmate het land zich verder herstelt van de pandemie.

Veel elementen van hoe China zich op dat vlak met de rest van de wereld wist te onderscheiden, zijn niet mogelijk in een democratie. Toch kunnen Europese landen leren van de manier waarop bijvoorbeeld technologie ingezet werd, en hoe een efficiënt track, tracing & testing syteem op een positieve manier bijdraagt tot het indijken van de pandemie. De best presterende landen tegen Covid19 gebruiken massaal vaccins, apps en sneltesten. België houdt het bij brieven, callcenters en gecentraliseerde labs. In China werden veelgebruikte apps en toepassingen van Tencent (een Chinees technologiebedrijf, het op drie na grootste internetbedrijf ter wereld, nvdr.) en webwinkelreus Alibaba ingeschakeld om een systeem met QR-kleurcodes te ontwikkelen. Daarmee wordt de gezondheidssituatie van de bevolking continu opgevolgd. In veel steden kregen mensen een groene, gele of rode kleurcode toegewezen, die hun bewegingsvrijheid bepaalde. Die informatie werd in een centrale database gecentraliseerd en verwerkt, zodat de overheid snel kon ingrijpen waar ze het nodig achtte. Zo’n ‘Big brother is watching you’-aanpak ligt natuurlijk moeilijk bij ons. Mede als gevolg van deze aanpak kon de Chinese economie wel vrij snel heropgestart worden, iets waar ze nu al een tijdje de vruchten van plukken. Een gelijkaardig scenario speelde zich min of meer af in bijvoorbeeld Taiwan en Zuid-Korea. Ook de resultaten van hun aanpak was - mede door het inzetten van technologie en sneltests - vrij goed. De aandelenmarkten hebben deze landen dan ook beloond met een voortreffelijke prestatie tijdens het voorbije jaar.

Structurele groeiaspecten in Azië

Terwijl de economie in de Westerse landen ter plaatse trappelt, blijven landen als China, Taiwan en Zuid-Korea snel groeien. Het zijn zij die momenteel de wereldeconomie op sleeptouw nemen. Niet toevallig hebben deze drie landen de coronacrisis goed aangepakt en verteerd. Daarnaast bieden deze landen ook nog heel wat andere voordelen.

Eerst en vooral hebben Aziatische landen in het algemeen veel lagere schulden. Zo bedroeg de publieke schuldgraad (schuld/BBP) van China eind 2020 45.8%. In de Verenigde Staten klokt dit cijfer af op 136%. Deze lagere schuldgraad, in combinatie met een sterk georganiseerde structuur, geeft Aziatische landen meer flexibiliteit om in te spelen op veranderende omstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan het nieuwe ziekenhuis dat in Wuhan gebouwd werden op slechts 10 dagen in de strijd tegen het coronavirus.

Hoewel China vandaag in absolute termen een aandeel van 18,2% heeft in de wereldeconomie, en de Verenigde Staten een aandeel van 24,8%, is China goed op weg om binnen enkele jaren de grootste economie ter wereld te worden. Wanneer gekeken wordt naar de koopkrachtpariteit (hoeveel goederen je met een bepaalde som geld kan kopen in een land) is China zelfs al wereldleider. Hier zijn verschillende redenen voor. Zo is de kwaliteit van het onderwijs fors verbeterd in China en is er sprake van een stijgende middenklasse. Een rijker wordende bevolking heeft meer ruimte om te consumeren. Verder zijn ook de technologische versnellingen die plaatsvinden in de opkomende markten immens te noemen. Hieruit zullen enkele nieuwe winnaars vloeien die een onmisbare rol zullen spelen in de economie van morgen.

De opkomende markten bieden ook beleggingskansen

Al deze economische factoren zouden de toekomstige groei van Azië moeten kunnen ondersteunen. Dat kan kansen bieden voor beleggers. Zeker wanneer u weet dat aandelen uit de opkomende markten vandaag goedkoper noteren dan bedrijven uit de ontwikkelde markten op basis van hun koers-winstverhouding. Dat is opmerkelijk aangezien de verwachte groei beduidend hoger ligt in landen zoals China dan in onze contreien.

Ons team dat zich bezighoudt met het opsporen van beleggingsopportuniteiten in de opkomende markten legt de nadruk op Aziatische aandelen die zich focussen op voedings- en gezondheidsproducten, cosmetica, sportkledij en ontspanning. Ook thema’s zoals e-commerce, gaming en groene energie kunnen interessant zijn vanuit beleggingsperspectief.

Leona Tan

Leona Tan

Leona Tan Siew Hoon studeerde Financiën en Internationaal Ondernemen aan de Bloomington Universiteit in Indiana. Ze startte haar carrière als analist bij een financiëledatabedrijf in de Verenigde Staten. Toen ze terugkeerde naar Singapore werkte ze enkele jaren in ondernememingsfinanciering. In 2004 werd ze aandelenspecialist bij een broker en daarna stapte ze over naar een grote assetmanager in Singapore. Daar was ze portfoliomanager voor globale en gespecialiseerde aandelenfondsen. In april 2017 kwam ze aan boord bij Econopolis Singapore waar ze verantwoordelijk is voor aandelenselectie in de emerging markets-fondsen.