Skip to the content

Geothermie als een van dé meest betrouwbare hernieuwbare energiebronnen

Hét grote voordeel van geothermie? Het feit dat het een constante en betrouwbare bron van hernieuwbare energie is die, in tegenstelling tot zon- en windenergie, dag en nacht beschikbaar is. Geothermische energie heeft nog heel wat groeipotentieel. Vandaag zijn naar schatting slechts 6 tot 7% van alle geothermische bronnen aangeboord. Verschillende onderzoekers verwachten dat de komende jaren de markt jaarlijks met 3,5% tot 5% zal groeien. Geothermische energie zou de komende 30 jaar meer dan 1 biljoen dollar kunnen opleveren. Bedrijven die hierop inspelen zijn onder andere het Amerikaanse Ormat en de Zweedse bedrijven Climeon en Nibe.

De aarde is een actieve planeet. Een constante stroom van warmte beweegt zich continu van het centrum van de aarde naar de aardkorst toe, waardoor platentektoniek, aardbevingen, vulkanen en gebergten ontstaan.

De binnenkern van de aarde zou naar schatting zo’n 5000 tot 6000 graden Celsius warm zijn. De warmte-energie die door de aarde wordt gegenereerd is ongeveer 100 miljard (!) keer zo groot als de wereldwijde energieconsumptie. Geothermie, wat letterlijk ‘aardewarmte’ betekent, heeft dan ook heel wat potentieel. Zo kan de warmte-energie direct gebruikt worden ter verwarming of afkoeling. Daarnaast kan geothermie ook elektriciteit opwekken door gebruik te maken van het temperatuurverschil tussen het aardoppervlak en in de aarde gelegen warmtereservoirs. In 1904 werd geothermische energie voor het eerst opgewekt in Larderollo (Italië).

Geothermie heeft heel wat voordelen ten opzichte van andere energiebronnen. Zo produceren windmolens geen elektriciteit bij windstilte, en bieden zonnepanelen ’s nachts logischerwijze geen meerwaarde. Geothermie daarentegen kan dag en nacht gebruikt worden, onder welke weersomstandigheden dan ook. Het is een efficiënte en betrouwbare energiebron. De emissies per megawattuur liggen 10 tot 20 keer lager dan die van steenkoolcentrales.

Figuur 1: Werking geothermische energiecentrales.
Bron: United States Environmental Protection Agency

Geothermie vandaag

Vandaag de dag staat geothermie garant voor 0,66% van de globale elektriciteitsproductie. Er wordt reeds in 20 landen beroep gedaan op geothermische energie. De Verenigde Staten is de grootste producent. In IJsland worden veel gebouwen en zelfs zwembaden verwarmd met behulp van geothermie.

Op onderstaande grafiek kan u bekijken waar geothermie reeds gebruikt wordt. Aangezien warm water dé essentiële component is voor geothermische energiecentrales, worden deze centrales gebouwd op plaatsen waar hydrothermische waterreservoirs beschikbaar zijn. Denk aan geisers, warmwaterbronnen en vulkaangebieden.

Figuur 2: Geothermie heeft veel potentieel bij ‘the Ring of Fire’, Indonesische eilanden en in het westen van Noord- en Zuid-Amerika.
Bron: https://www.globalgeothermalalliance.org/

Het belang van geothermie in de toekomst

De komende jaren zal geothermie steeds meer aan belang winnen. Dat concluderen verschillende bronnen. Zo verwacht Allied Market Research dat tegen 2026 deze markt zal groeien tot een waarde van $6,8 miljard. Dat is gelijk aan een jaarlijkse groei van 5%. Mordor Intelligence gaat er op zijn beurt vanuit dat tegen 2025 geothermie jaarlijks 3,5% aan belang zal winnen. Europa zou volgens deze bron de komende jaren het meeste groeipotentieel hebben.

Een CO2-neutrale wereld tegen 2050. Dat is waar gestreefd naar zou moeten worden. Geothermie kan hier zeker zijn steentje in bijdragen. Op termijn zouden 39 landen 100% van hun elektriciteitsbehoefte moeten kunnen voorzien met geothermische energie. Momenteel zijn naar schatting slechts 6 tot 7% van alle geothermische energiebronnen aangeboord.

Paul Hawken gaat er in zijn boek Project Drawdown vanuit dat geothermie tegen 2050 garant zal staan voor 4,9% van de globale elektriciteitsproductie, ten opzichte van 0,66% op dit moment. Op deze manier zou 16,6 gigaton aan CO2-uitstoot vermeden kunnen worden. Bovenstaande zou een investering van iets meer dan $155 miljard vragen en zou meer dan 1 biljoen dollar aan energiekosten besparen over een periode van 30 jaar. Gezien de lange levensduur van geothermische centrales zouden de besparingen zelfs kunnen oplopen tot meer dan 2 biljoen dollar.

Beleggingsopportuniteiten

Op de beurs zijn er slechts een handvol bedrijven die inspelen op geothermie. De voornaamste zijn het Amerikaanse Ormat en de Zweedse bedrijven Climeon en Nibe.

Het Amerikaanse bedrijf Ormat heeft een marktkapitalisatie van 3 miljard dollar en is wereldwijd de enige speler die geothermie op een verticale manier integreert. Het bedrijf ontwikkelt, produceert en beheert geothermische centrales. Op deze manier worden voorspelbare kasstromen gegenereerd.

Climeon is een Zweedse small cap die het mogelijk maakt om elektriciteit op te wekken aan de hand van energie in afval- en geothermische warmte. Het Zweedse Nibe ontwikkelt, produceert en vermarkt op zijn beurt heel wat verschillende ecologisch vriendelijke en energie-efficiënte oplossingen voor slimme verwarmingssystemen. Zo kan een geothermische warmtepomp de energieconsumptie met 80% doen dalen.

Gino Delaere & Pieter Slegers

Gino Delaere & Pieter Slegers

Gino Delaere is licenciaat in de Toegepaste Economische Wetenschappen (Universiteit Antwerpen) aangevuld met een MBA behaald aan het Xavier Institute of Management (Bhubaneswar, India). Sinds ruim tien jaar verdiept hij zich in de opkomende markten wereldwijd en reist hij de wereld rond op zoek naar interessante investeringsopportuniteiten. Voorheen werkte hij voor verschillende grote vermogensbeheerders waar hij ondermeer mee aan de wieg stond van enkele thematisch geïnspireerde aandelenfondsen. Vandaag brengt hij als hoofd van het Econopolis kantoor in Singapore een belangrijk deel van zijn tijd door in hoofdzakelijk Azië en Latijns-Amerika en heeft hij de eindverantwoordelijkheid over de aandelenselectie in de groeilandenfondsen.

Pieter Slegers behaalde in 2020 een Master in de Handelswetenschappen (optie Financieel Management) aan de KU Leuven. In zijn master thesis deed hij onderzoek naar de performantie van kwantitatieve beleggingsstrategieën op de Europese aandelenmarkt. Tijdens zijn studies deed Pieter werkervaring op bij onder andere de private banking afdeling van BNP Paribas Fortis, BinckBank en Bolero. Verder kan u hem ook maandelijks terugvinden in het magazine Gids voor de Beste Belegger van het VFB. Sinds september 2020 vervoegde Pieter het team van Econopolis als Portfolio Analyst.