Skip to the content

Van FOMO naar LOCO en terug

Na de succesvolle aanval op het aandeel GameStop richtte het Reddit-leger in de voorbije weken zijn aandacht op aandelen als Nokia, AMC (cinema-uitbater) en Blackberry. In een wedstrijdje armworstelen met hefboomfondsen handelden grote groepen particuliere beleggers telkens tegelijkertijd in één van die aandelen met de bedoeling de hefboomfondsen te dwingen hun enorme shortposities in die aandelen ongedaan te maken (door aandelen terug te kopen) en zo de aandelenkoersen fors hoger te stuwen (‘short squeeze’).

 

De Reddit-mania is intussen ook naar Europa overgewaaid zoals blijkt uit recente gegevens van effectenbroker DEGIRO

 

Het Reddit-fenomeen is een resultante van een structurele trend die al langer gaande is: de enorme geldcreatie door de centrale banken. Tien jaar geleden was de term ‘helikoptergeld’ in economische kringen nog pure science fiction. De Covid-crisis heeft ze waarheid laten worden. Centrale banken kopen voor duizenden miljarden aan overheids- en bedrijfsobligaties, zadelen de verkopers van die obligaties op met enorme hoeveelheden cash die deze op hun beurt herbeleggen in aandelen en andere activa (obligaties brengen immers niets meer op). Daarenboven heeft de middenklasse door de lockdown weinig kunnen consumeren en zit ze nu op een grote(re) spaarpot. Tijdelijke werklozen en ondernemingen in moeilijkheden kregen bovendien massale overheidssteun. “Spelen op de beurs” is voor velen een bezigheidstherapie geworden om de corona-tijd te doden. Ook al is het goed om te starten met beleggen, de achterliggende redenen (heel vaak korte-termijn speculatie) rijmt niet met hoe dat hoort te gebeuren. Professor emiritus Roland Van Der Elst (‘de man die zijn volk leerde beleggen’) kijkt vandaag vermoedelijk met kritische blik naar wat zich allemaal afspeelt.

Hoe langer de beurshausse blijft duren, hoe meer mensen euforisch worden en aan het feestje willen meedoen. Het probleem met FOMO (‘Fear Of Missing Out’) is dat men meestal instapt op een hoogtepunt. Wat volgt is vaak een periode van stress en uiteindelijk kapitaalverlies. De ‘Fear Of Missing Out’ (FOMO) dreigt dan een ‘Loss On Crazy Optimism’ (LOCO) te worden. Degenen die een mondje Spaans spreken weten wat die afkorting verder ook nog betekent.

Staan we vandaag op een hoogtepunt? Of sterker nog, zitten we in een zeepbel? Als we kijken naar de belangrijkste kenmerken van wat een zeepbel typeert, zoals (1) gemakkelijk toegang tot (gratis) geld, (2) toegang tot hefboomwerking, (3) nieuwe disruptieve technologieën, (4) een mismatch tussen vraag en aanbod en (5) een steeds bredere acceptatie of speculatie, kan men zeker stellen dat bepaalde marktsegmenten die lading dekken.

 

 

De optie- en turbomarkt zorgt bijvoorbeeld voor gemakkelijke toegang tot hefboomwerking. Nieuwe platformen als Robinhood, Reddit en sociale media hebben perverse effecten in de zin dat ze massaspeculatie onder particuliere beleggers bevorderen en leiden tot een mismatch tussen vraag en aanbod (zoals de Gamestop-beleggers recent aantoonden). Wat elke zeepbel gemeen heeft, is dat ze steeds eindigen, en meestal heel abrupt. Er wordt onderweg grof geld verdiend, maar er wordt ook geld verloren door degenen die laat arriveren op het feestje. Het is vergelijkbaar met een piramidespel, zij het dan op een legale manier. De verhalen van beleggers die miljonair zijn geworden dankzij Gamestop of AMC zijn gekender dan de verhalen van degenen die alles verloren met diezelfde belegging. De goede huisvader blijft daarom beter weg van die zgn. ‘crowded trades’ , want dat is waar de zeepbellen zitten.

Vele internationale beursindices staan vandaag op historisch hoogtepunten. Ze zijn veelal volledige hersteld van de korte maar zeer scherpe beurscorrectie van maart vorig jaar. Dat is op zich niet meteen onrustwekkend. Een beurskoers weerspiegelt (op lange termijn) immers de winstvooruitzichten van het betrokken bedrijf. Lang niet alle bedrijven werden hard geraakt door de Covid-19 crisis. Een aantal bedrijven – vooral in de technologiesfeer, maar ook bv. in e-commerce – profiteerden net van deze crisis. Bij de meeste ander bedrijven zou de winst relatief snel moeten herstellen omdat de economie – ook dankzij de uitgebreide steun van overheden en centrale banken – veerkrachtig blijft. Idealiter zouden beleggers zo’n sterke stijging van de aandelenmarkten wel moeten aangrijpen om hun activaspreiding en de kwaliteit van hun beleggingen te herbekijken. Werken met een vertrouwde adviseur of beheerder is de sleutel om fouten te voorkomen.

Beleggen begint met activa allocatie. Om tot een geschikte allocatie te komen, moet u uw risicobereidheid, beleggingshorizon en doelstelling begrijpen en weten te vertalen naar een geschikte beleggingsportefeuille. Eens men een geschikte activaspreiding heeft, moet men nadenken over "waarin te investeren“ (effectenselectie) en "wanneer te investeren” (timing). Alles in één keer beleggen (“lump sum investing”) is vandaag niet aangewezen. We raden twee strategieën aan om beleggers uit de FOMO-greep te houden. Ten eerste, gedisciplineerd en gespreid beleggen, aangezien het de gemiddelde aankoopkost uitvlakt, waardoor het risico wordt verlaagd. Ten tweede, investeren in dynamische asset-allocatiefondsen of patrimoniale fondsen. Dit zijn hybride beleggingsfondsen die beleggen in een mix van aandelen en obligaties op basis van fundamentele analyse en een top-down visie (vertrekkend van de huidige financieel-economische situatie en een inschatting van de vooruitzichten voor de toekomst). Dit betekent dat de belegger zich minder zorgen hoeft te maken over kortetermijnvolatiliteit in de markt.

Benieuwd hoe we dat bij Econopolis aanpakken? Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek.

 

Fred Janssens

Fred Janssens

Fred Janssens behaalde een Master in de Toegepaste Economische Wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel en een aanvullende Master of Finance aan de Antwerp Management School. Na stages bij o.a. een grote internationale instelling gespecialiseerd in asset custody en een onafhankelijke Belgische private bank, vervoegde Fred het Econopolis-team en leidde hij gedurende verschillende jaren respectievelijk het Middle Office en daarna het Compliance departement. Vandaag is hij Chief Risk Officer.