Skip to the content

Iedereen wil inflatie, hoe je beschermen?

32 eurocent voor een brood en 13 eurocent voor een liter diesel. Dat zijn de prijzen die gevraagd werden voor beide producten in 1970. Vandaag kost een brood 2,30 euro en leg je voor 1 liter diesel ongeveer 1,33 euro neer. Inflatie of geldontwaarding zorgt ervoor dat 100 euro vandaag veel meer waard is dan 100 euro over 10 jaar. Historische inflatiecijfers leren ons dat sinds 1970 het leven 5,73 keer duurder werd in ons land. Dat is voornamelijk te wijten aan de hoge inflatie in de jaren 70. De afgelopen 20 jaar bedroeg de inflatie in België jaarlijks 1,83%. De Europese Centrale Bank (ECB) streeft naar een jaarlijkse inflatie van minder dan maar dicht bij 2%.

De inflatie is vandaag brandend actueel aangezien de inflatieverwachtingen de hoogte in geschoten zijn de afgelopen weken. Eén van de redenen? De nieuwe Amerikaanse president Joe Biden die $1.8 biljoen extra in de Amerikaanse economie wil pompen. Deze extra stimuli zouden de economie kunnen oververhitten, waardoor de rente oploopt wat de beurzen en de economie ernstig zouden ontwrichten. In Amerika steeg de tienjaarsrente dit jaar reeds met 60 basispunten tot meer dan 1,5 procent aangezien beleggers gecompenseerd willen worden voor de hogere verwachte inflatie. Dat duwt ook de hypotheekrente omhoog. Maar Biden is alleen maar de zoveelste in de rij die de economie wil stimuleren. Centrale banken willen niet de economie aanvuren, ze willen ook inflatie stimuleren. Men zou wel eens kunnen krijgen wat men wil.

Spaarboekjes op record

COVID-19 hield onze economie in een wurggreep het afgelopen jaar, en dat loopt nog steeds door. Hierdoor wordt er momenteel minder geconsumeerd. Vooral bepaalde diensten (horeca, hotels, luchtvaart, …) hebben het hard te verduren. In 2020 spaarde de gemiddelde Belg 21 procent van zijn inkomen. We moeten al teruggaan tot de financiële crisis om zo’n hoge spaarquote waar te nemen. Onder normale omstandigheden sparen Belgen ongeveer 13% van hun loon.

Momenteel staat er een flinke 300 miljard euro op Belgische spaarboekjes. Aangezien de inflatie hoger ligt dan de huidige spaarrente smelt deze spaarberg een beetje, er is sprake van koopkrachtverlies. Alle Belgen samen lieten hierdoor in 2020 meer dan 5.5 miljard euro aan koopkracht in rook opgaan. Het is hun bijdrage aan de Europese schuldencrisis, die de negatieve rente verklaart. Spaarders zitten geklemd tussen schrik voor koopkrachtverlies en angst voor minwaardes op hun spaargeld bij actievere beleggingen.

Schuldenaars worden bevoordeeld

Centrale banken die massaal interveniëren en de rentestanden kunstmatig laag houden om de inflatie te controleren hebben zeker bepaalde economische activiteiten gestimuleerd, maar ook ongezonde economische praktijken aangemoedigd. Een lage rente in combinatie met inflatie zorgt ervoor dat landen en bedrijven met schulden bevoordeeld worden aangezien hun schulden in reële termen elk jaar wat dalen. Zonder dit fenomeen zouden verschillende landen al lang in ernstige problemen gekomen zijn. Zolang de rente laag of negatief is, kunnen landen elk jaar tekorten opstapelen zonder te zware gevolgen, maar nog beter is het als inflatie een langere periode boven de 2%, en ruim meer, aanhoudt. Dan smelt de schuldenberg even snel weg als de koopkracht van spaargeld, wat er een spiegelbeeld van is. Dat is duidelijk het plan van alle centrale banken, en nu beginnen beleggers dat door te hebben. Het doet hen vluchten naar goud, aandelen en ook bitcoin.

Dek jezelf in tegen inflatie

Om geen koopkracht te verliezen moet het spaargeld dus aan het werk gezet worden. In het algemeen biedt vastgoed een goede bescherming tegen inflatie. Belgen hebben een baksteen in de maag, dat zit dus wel goed. Vastgoedprijzen lopen vandaag echter op door de lage rente, en het begint zelfs overdreven waarderingen te vertonen, zeker als de rente zou stijgen. Aandelen bieden historisch ook een goede weerstand tegen inflatie, omdat de bedrijfswinsten mee stijgen met de inflatie. Er is dus een natuurlijke bescherming, op voorwaarde dat de startwaarderingen geen zeepbel zijn. Binnen de obligaties is er een speciale categorie die een coupon betaalt die mee evolueert met de hoogte van de inflatie: inflatiegelinkte-obligaties. Ook dat is interessant om het risico af te dekken.

Tot slot is een percentage in goud historisch altijd een must geweest voor spaarders, een gewoonte die je nu vooral in landen zoals China en India nog ziet. Het edelmetaal bood in het verleden een zeer goede bescherming tegen geldontwaarding.

Alle overheden willen inflatie, als je je wil beschermen moet je dus het omgekeerde doen: ver weg blijven van alle papier dat door die overheden wordt uitgegeven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pieter Slegers

Pieter Slegers

Pieter Slegers behaalde in 2020 een Master in de Handelswetenschappen (optie Financieel Management) aan de KU Leuven. In zijn master thesis deed hij onderzoek naar de performantie van kwantitatieve beleggingsstrategieën op de Europese aandelenmarkt. Tijdens zijn studies deed Pieter werkervaring op bij onder andere de private banking afdeling van BNP Paribas Fortis, BinckBank en Bolero. Sinds september 2020 vervoegde Pieter het team van Econopolis als Portfolio Analyst.