Skip to the content

10 ideeën voor 2022

1. Na "the Great Resignation", "the Great Return". Het einde van de covid-19 steunmaatregelen en de stijgende levenskosten doen freelancers teruggrijpen naar de zekerheid van een vaste job. Ze worden tegemoet getreden door werkgevers die zich, meer dan ooit tevoren, flexibel opstellen en aandacht tonen voor de levenskwaliteit van hun personeel.

2. Elk bedrijf is Tech. Waar de pandemie in alle sectoren de katalysator bij uitstek was om technologie te omarmen, zien we vanaf 2022 welke bedrijven dit op een goede manier hebben gedaan. De bedrijven die technologie aanwendden om hun productiviteit op te krikken en om beter in de behoeften van hun klanten te voldoen, zullen steeds meer voorsprong nemen op hun concurrenten.

3. China is niet langer de locomotief van de globale economie. In tegenstelling tot wat de Westerse centrale banken en bewindvoerders bij de uitbraak van de financiële crisis in 2009 deden, oppert de Chinese Communistische partij in de nasleep van het faillissement van Evergrande voor een verlengde, en soms pijnlijke herstructurering van de schulden in de vastgoedsector. De Chinese partij wil ook meer toezicht op de (Tech)Giganten, en benadrukt het belang van herverdeling. Dit alles zet een rem op de ongebreidelde groei en innovatie die de Chinese techsector in de voorbije jaren kende.

4. De baksteen in de maag gaat zwaarder wegen. Een opverende rentevoet, een lawine aan renovatiekosten door de transitie naar energieneutraliteit, nakende veranderingen in de fiscale behandeling van huurinkomsten en een overaanbod aan huurpanden op de markt na de overinvesteringen uit de voorbije jaren. Kopzorgen alom voor beleggers in residentieel vastgoed.

5. Na covid-lockdowns en steun, energie-lockdowns en steun. De import en huidige gasreserves staan op een historisch laagtepunt. Enerzijds zijn er de oplopende spanningen aan de grens tussen Rusland en Oekraïne, anderzijds sluit men vervroegd enkele Belgische kerncentrales. Samen met een koude winter zou zo’n combinatie er wel eens voor kunnen zorgen dat torenhoge energieprijzen (15x de gemiddelde prijs in de VS) omslaan in energietekorten. Het begrip “lockdown” vindt op die manier een tweede betekenis. En de monetaire geldkraan gaat opnieuw open.

6. Politiek overschaduwt sport. De Olympische Winterspelen in Beijing zien niet alleen geen buitenlandse toeschouwers of journalisten, maar ook weinig buitenlandse gasten. In een bijna Noord-Koreaans gechoreografeerd spektakel slagen een aantal moedige atleten erin het lot van de Oeigoeren aan te klagen. De toon is gezet voor de wereldbeker voetbal in Qatar, waar kritiek op de erbarmelijke werkomstandigheden van buitenlandse arbeiders het sportieve gebeuren overschaduwt.

7. Facebook leidt gezichtverslies. Het verlies in marktaandeel van Facebook bij millennials en Gen-Z (waarvan nog slechts 27% een Facebook account hebben) zet zich verder in 2022, ten voordele van TikTok en andere ‘hippere’ platformen. Door het loslaten van de covid restricties gooit diezelfde doelgroep zich volop in het “echte leven” in plaats van in Mark Zuckerberg’s “Metaverse”. Ook Tesla dondert lager in 2022, zoals al langer voorspeld, en zelfs Amazon. Alleen Google ontsnapt de dans. 

8.Crypto-beleggers ontdekken goud. Door de populariteit van Bitcoin en andere cryptomunten is een nieuwe generatie aanhangers van “hard geld” (volgens de Oostenrijkse school) geboren. In plaats van hun winsten uit de voorbije jaren om te zetten in het verguisde “fiat” geld, diversifiëren de Bitcoin “whales” hun cryptofortuinen vanaf 2022 naar goud.

9.Blue Chip kunst zet nieuwe records, de NFT-markt crasht. De hardnekkige negatieve rentevoeten, de vrees voor inflatie en de heropleving van de economie leiden vermogende investeerders nog meer richting schaarse activa zoals kunstwerken van internationaal gerenommeerde artiesten. Kunst is draagbaar, goedkoop op vlak onderhoud (zeker in vergelijkjng tot bijv. vastgoed) en het ultieme statussymbool in een maatschappij die steeds meer teert op uiterlijk vertoon. Tegenover de schaarste in topwerken (‘blue chip kunst’) staat het over-aanbod aan "digitale collectibles”. 2022 zorgt voor een indigestie in de NFT markt. 

10.Gigantisme is slecht kapitalisme, maar blijft een sterke belegging. Het is slecht kapitalisme, maar zolang onze overheden niets doen zullen de techgiganten blijven groeien en bloeien. Alphabet heeft meer technologie in de schuif dan alle Belgische bedrijven tesamen. De techgiganten zijn ondertussen groter dan de gehele Europese beurs tesamen en ze blijven een goede belegging voor beleggers met een langetermijnhorizon.

Philippe Piessens

Philippe Piessens

Philippe Piessens is Senior Wealth Manager bij Econopolis Wealth Management. Philippe heeft een ruime ervaring in de financiële sector, met een focus op aandelen. Hij begon zijn carrière in 2001 bij Lehman Brothers in Londen, en werkte daarna bij HSBC en Kepler Cheuvreux. Daarnaast is hij actief in kunst, als verzamelaar en adviseur, en in vastgoed, via een familie holding. Philippe behaalde een BSc in International Relations aan de London School of Economics.

comments powered by Disqus