Skip to the content

Olympische prestaties van Big Tech

______________________

In het kort:

  • De resultaten van Microsoft, Apple en Google waren overdonderend.
  • Amazon zag zijn omzet vertragen door de heropening van de economieën.
  • De marktkapitalisatie van de vier techreuzen bedraagt ondertussen 8,1 biljoen dollar
  • De recente kwartaalresultaten tonen dat de technologische transformatie een blijvend fenomeen is

______________________

 

Vijf augustus 2021, dubbel olympisch goud voor de Belgen! Als fervente hockeypapa en vurige hockeytrainer kan ik mijn vreugde niet op wanneer de Red Lions Australië verslaan. En wanneer ook Nafi Thiam de gouden plak wegkaapt, is het kot helemaal te klein. De strijd om de eerste te zijn. Torenhoge verwachtingen trotseren. Omgaan met loodzware druk. We zien het dagelijks op de Olympische Spelen. Zal de olympische held zijn of haar favorietenrol waarmaken?

Ik vraag me af of de Big Tech CEO’s ook last hebben van zenuwen op de dag dat zij hun resultaten publiceren. Raken ze over de lat? Het korte antwoord is overwegend: ja. Apple, Microsoft en Alphabet bliezen investeerders van hun sokken met nieuwe records. Amazon deed het niet slecht, maar viel buiten een podiumplaats.

 

Brons, zilver, goud

We geven brons aan Microsoft. Dat profiteerde nog steeds van de aanhoudende golf van digitale transformatie. De groei van het bedrijf versnelde nog verder in het tweede kwartaal. De cloud-, advertising-, game- en bedrijfstoepassingen (Microsoft 365 en LinkedIn) hadden de wind in de zeilen. De kwartaalomzet schoot met 21% omhoog, naar 46,2 miljard dollar. Tegelijk wist Microsoft ook de winstmarges verder te verbeteren. De softwaregigant genereert elk kwartaal tussen de 15 en 17 miljard dollar aan vrije cash. En de aandeelhouders mogen daar telkens mee van genieten: het bedrijf keert ongeveer 10 miljard dollar uit via dividend en het inkopen van eigen aandelen.

Apple was in goede vorm, goed voor zilver. Het kwam met verrassend positieve cijfers, gedreven door een beter dan verwacht momentum voor de iPhone en een stevige groei van hun App Store diensten. Het voorbij kwartaal realiseerde het een recordomzet van 81,4 miljard dollar. Nu bijna alle Apple-winkels terug open zijn en consumenten wereldwijd genieten van hun herwonnen vrijheid, is de vraag naar Apple-producten groot. De opkomst van 5G gaf de iPhone 12 de wind in de zeilen. De Mac, Apple Watch en Apple Services (App Store, Apple TV+) verkochten eveneens als zoete broodjes. We noteren een nieuw hoogterecord voor het totaal aantal actieve Apple-gebruikers: meer dan 1 miljard gebruikers wereldwijd. De winstmarge ging er ook enkele punten op vooruit en de vrije kasstroom groeide aan met 29%. Daarmee is Apple goed op weg om de kaap van 100 miljard vrije kasstroom in één jaar te bereiken.

Alphabet ging voor goud. Het moederbedrijf van Google steeg het hoogste uit boven de analistenverwachtingen. De totale omzet bedroeg 61,9 miljard dollar, een fenomenale klim van 62% ten opzichte van het door het pandemie geteisterde tweede kwartaal van vorig jaar. Die glansprestatie had Alphabet te danken aan de advertentie-inkomsten via Google Search en YouTube, en aan de cloudactiviteiten die een opmerkelijke versnelling zagen. Net als Microsoft en Apple wist ook Alphabet de winstgevendheid en kasstroom aanzienlijk te verbeteren. In tegenstelling tot Apple zal Alphabet het record van 100 miljard dollar vrije kasstroom nog niet benaderen, al is 70 miljard dollar ook lang niet slecht. En in 2024 ligt deze magische grens wél binnen bereik.

 

Penalty voor Amazon

Amazon stelde teleur. Het is te zeggen, hun resultaten blijven uitzonderlijk goed, maar de jury van beleggers was streng, en strafte de kwartaal-op-kwartaalknik in de online omzet onmiddellijk af. Dat die online groei wat vertraagt is niet geheel verwonderlijk, nu de winkelstraten wereldwijd eindelijk weer opengaan. Toch zien we geen barsten in het ijzersterke verhaal op de lange termijn. Amazon blijft uitstekend gepositioneerd om het enorme potentieel van de structurele verschuiving naar e-commerce en de cloud met twee handen te grijpen. Het bedrijf neemt liefst 40% van de e-commerce in de VS voor haar rekening, een sector die ook de volgende jaren stevig zal groeien, zelfs zonder lockdowns en pandemieën. Ondertussen blijft Amazon investeren in extra capaciteit om aan de gestegen vraag te voldoen en om de klanten nog sneller te bedienen. Amazon zal dit jaar 25 miljard vrije kasstroom genereren.

 

Waarderingen van winnaars

Ondanks de beresterke resultaten van Microsoft, Apple en Alphabet was de reactie op de beurs eerder lauw, en ijskoud voor het teleurstellende Amazon. Sommige menen dat het prijskaartje voor de vier techgiganten ondertussen te ver is opgelopen. De marktkapitalisatie van de vier samen bedraagt 8,1 biljoen dollar. En toch blijft volgens ons een belegging in deze 4 Big Techs nog interessant. Het is wat ons betreft een kwestie van tijd vooraleer dit viertal gezamenlijk de kaap van 10 biljoen dollar bereikt.

 

Het is wel zo dat hoge bomen veel wind vangen, bijvoorbeeld in de vorm van antitrustreguleringen en verscherpt toezicht over privacy en andere wetgeving. En ook de toeleveringsproblemen en chiptekorten zullen een uitdaging zijn voor de techbedrijven in de volgende kwartalen.

 

Technologische transformatie is een blijver

Maar de verbluffende resultaten van de Big Tech leren ons ook dit: dat de digitale transformatie een blijvend gegeven is. De rol van technologie tijdens de pandemie is nauwelijks te overschatten – ik mag er niet aan denken hoe een lockdown er had uitgezien zonder online meetings met de collega’s, whatsapp-groepen met vrienden en familie en pakjes aan huis geleverd. En nu de economieën weer van het slot zijn, zien we dat mensen het comfort, de snelheid en het gemak van technologie omarmd hebben. De vraag naar tech bleek geen coup de foudre, afgedwongen door een pandemie waar spontaan contact plots levensgevaarlijk was, maar een heuse, blijvende gedragswijziging. Dat de Big Tech zich niet alleen veerkrachtig toonden in diepe crisis, maar ook schitteren nu de economie weer op gang komt, is zonder twijfel een blinkende medaille waard.

 

(Toekomstige) generatie van vrije kasstromen bij de 4 Big Techs:

 

2020a

2021e

2022e

2021e

Microsoft

56

62

67

77

Apple

73

102

103

104

Alphabet

43

67

76

90

Amazon

26

25

48

69

 

 

 

 

 

Totaal

198

256

294

340

Groeivoet

 

29%

15%

16%

 

Vergeleken met een negatieve reële interestvoet (nominale interest – inflatie) van -3% op uw spaargeld, levert een belegging in de Big Tech aandelen een zeer mooi rendement op. Het totale vrijekasstroomrendement voor de vier in 2021 bedraagt liefst 3,1% (256 miljard totale vrije kasstromen / 8,135 totale marktkapitalisatie). Bovendien, is er nog iemand die durft te twijfelen aan de duurzaamheid van hun business model? Vergelijk het met de eerste vier atleten in de Olympisch Marathon: zij lopen ver voorop, en geven hun achtervolgers geen schijn van kans. The winner takes all.

 

Siddy Jobe

Siddy Jobe

Siddy Jobe behaalde het diploma van Master in Toegepaste Economische Wetenschappen aan de Universiteit van Antwerpen en van Master in Financieel Management aan de Vlerick Business School. Gepassioneerd door innovatie en ondernemerschap, nam hij ook deel aan een Executive Master in Venture Capital aan de Berkeley Haas School of Business. Voordat hij bij Econopolis kwam, leidde hij het Investor Relations & Treasury-departement van Orange Belgium, een beursgenoteerd telecombedrijf, gedurende 6 jaar. Siddy bekleedde ook de positie van Telecom, Media & Technology-analist bij Bank Degroof tussen 2005 en 2012. Verder is hij ook actief in de adviesraad van StartupVillage en The Beacon, een business- en innovatieknooppunt in Antwerpen dat zich richt op Internet of Things en Artificial Intelligence op het gebied van industrie, logistiek en slimme stad.