Skip to the content

Chinese aandelen: kijk voorbij de waan van de dag

Sinds 2019 zijn er een reeks regelgevende wijzigingen gaande voor Chinese beursgenoteerde bedrijven, voornamelijk voor bedrijven die actief zijn in de technologiesector, eerst in gaming, daarna in fintech en nu ook in het privé-onderwijs. Zo kondigde China op 23 juli nieuwe regels aan die onderwijsbedrijven met een winstoogmerk verbiedt. Dit met de bedoeling de financiële druk op de gezinnen te verlichten. Volgens de nieuwe regels worden alle instellingen die onderwijs aanbieden voortaan geregistreerd als non-profitorganisaties. Bovendien worden er ook geen nieuwe accreditaties meer verleend.

Dit leidde tot een stevige marktcorrectie in Chinese onderwijsaandelen (inclusief de in de VS genoteerde New Oriental Education & Technology Group, TAL Education Group, Gaotu Techedu, Koolearn Technology en Youdao). Ook de aandelenkoersen van verschillende andere Chinese bedrijven liepen averij op als gevolg van een algemeen negatief sentiment rond Chinese aandelen. Nietemin blijft de economische impact op korte termijn echter beperkt.

Het hardhandig optreden van de Chinese regelgever is altijd een belangrijk risico geweest op de Chinese aandelenmarkt. Aanvankelijk begon het met anticorruptiemaatregelen, gevolgd door nieuwe cybersecuritywetgeving, vervolgens door concurrentiebeperkende en antitrustmaatregelen, en vandaag dus met stevige regels voor de private onderwijssector, een sector die de Chinese autoriteiten verantwoordelijk houdt voor de toename van de ongelijkheid in de Chinese maatschappij.

Niet alle wijzigingen in regelgeving zijn echter risico's. We zien dat de Chinese autoriteiten het voor bedrijven en beleggers de afgelopen jaren in vele opzichten net makkelijker heeft gemaakt om toegang te krijgen tot de kapitaalmarkten. Het belang van het volgen van de verschuivende prioriteiten van de Chinese regering is dus cruciaal voor beleggers, aangezien het de langetermijnagenda van China is om zich te ontwikkelen tot een moderne sociaal-economische maatschappij en een verjonging van het land te bereiken tegen het midden van deze eeuw.

 

Sterke fundamenten

Ondanks de reeks wijzigingen in de regelgeving en de strenge maatregelen in China in het afgelopen decennium, bedroeg het rendement van de MSCI China Index over 10 jaar gemiddeld 7,9% per jaar.

Vergeleken met de aandelenmarkten in andere regio's, is er geen twijfel dat de Chinese aandelenmarkten er momenteel veel beter voor staan. De groei blijft sterk en de waarderingen zijn aantrekkelijk. De Wereldbank voorspelt dat het BBP van China in 2021 met 8,5% zal groeien, wat leidt tot herstel van de wereldeconomie. China heeft tot dusver COVID-19 beter beheerd dan andere landen (ook al heeft de Delta-variant begin april voor een nieuwe golf gezorgd). De Chinese economie groeide in het tweede kwartaal van dit jaar met 7,9% in vergelijking met een jaar eerder, tot een groei van 12,7% in de eerste helft van dit jaar. Met name dankzij een aanhoudende binnenlandse vraag en een volwassen digitale economie.

China heeft ongeveer 940 miljoen internetgebruikers, die bijna allemaal een smartphone hebben. Dit heeft ertoe geleid dat de digitale economie in China in 2020 bijna 40% van het BBP van het land uitmaakte, een stijging van 2,4 procentpunten ten opzichte van 2019. Dit segment van de economie omvat de productie van elektronica, telecommunicatie, internet en softwarediensten, evenals de toepassing van digitale technologieën in traditionele bedrijven die vorig jaar 39,2 biljoen yuan bedroegen (US $ 6 biljoen), een stijging van 3,3 biljoen yuan sinds 2019 (bron: China Academy of Information and Communication Technology).

Chinese aandelen blijven daarom een belangrijk onderdeel van een gediversifieerde wereldwijde beleggingsportefeuille. Het land zit volop in een vierde industriële revolutie in domeinen als kunstmatige intelligentie (AI), big data, 5G, nanotechnologie, biotechnologie, robotica, the internet of things (IoT) en kwantumcomputing. Één van de doelstellingen van China is om de binnenlandse productie van kerncomponenten en materialen in de hightechindustrie tegen 2025 te verhogen tot 70%. Daarnaast staat China op de eerste plaats in de landenlijst van octrooiaanvragen met 40% van het wereldwijde totaal, een aandeel dat meer dan twee keer groter is dan die van de nummer twee: de VS en vier keer groter is dan de nummer drie: Japan. Hoewel er risico's zijn door de toenemende regelgeving, blijft het hogere en belangrijkere doel van China om een technologische wereld​​leider te worden. Chinese techreuzen en start-ups hebben intussen aangetoond dat ze zowel wereldwijd als in eigen land leidende innovators kunnen zijn. Daarom is het onwaarschijnlijk dat de Chinese autoriteiten enkele van de grootste succesverhalen van het land structureel zal pogen te dwarsbomen.

Beleggers dienen ook oog te hebben voor de toenemende investeringen in de aan-decarbonisatie-gerelateerde sectoren zoals elektrische voertuigen en hernieuwbare energie, aangezien China vorig jaar een nieuwe grootschalige investeringspolitiek aankondigde nadat het eerst een ambitieuze doelstelling had vastgelegd om CO2-neutraliteit te bereiken tegen 2060.

Bovendien heeft COVID-19 de adoptie van digitale technologieën met meerdere jaren versneld en de focus op klimaatverandering in China verscherpt - en veel van deze veranderingen zouden op de lange termijn kunnen plaatsvinden.

 

Impact op de opkomende markten en op de beleggingsstrategie van Econopolis

De MSCI China Index als maatstaf is meer dan 25% gedaald ten opzichte van de piek van dit jaar en wordt nu verhandeld tegen ongeveer 1,3 keer de boekwaarde, de grootste waarderingskorting ooit vergeleken met wereldwijde concurrenten (zie onderstaande grafiek).

Inclusief de correctie van de voorbije weken, is de MSCI China Index bijna 9% gedaald sinds het begin van het jaar in EUR, terwijl het rendement van de MSCI Emerging Markets Index sinds het begin van het jaar nog steeds positief kleurt.

Bij Econopolis hebben we een relatief grote beleggingsconvictie naar de opkomende markten. Het is tevens één van de kernthema’s uit het boek Econoshock, die dient als leidraad in onze beleggingsfilosofie. De regio kent een hogere economische groei, een gunstigere demografie en relatief minder schulden dan in Europa en de VS, waardoor het een belangrijke allocatie verdient in elke gediversifieerde beleggingsportefeuille. Toch mogen we niet aan alle opkomende landen een blind geloof hechten. Er zijn vele interessante opportuniteiten, maar tevens landen en bedrijven die te mijden zijn. Vandaag neigt onze voorkeur binnen de opkomende markten duidelijk naar Azië. De overgrote meerderheid van onze aandelen binnen dit thema zijn zeer mature en kapitaalkrachtige bedrijven (zgn. local champions en/of global challengers), met een sterke concurrentiepositie en een groot marktaandeel (bijv. de halfgeleiderbedrijven in Zuid-Korea en Taiwan). Onze beleggingsstrategie is er gericht op een beperkt aantal spelers die zorgvuldig werden geselecteerd, met het oog op de groeiende middenklasse, in domeinen als digitale diensten, gaming, gezondheidszorg, (luxe)consumptiegoederen en sportkleding. Deze bedrijven blijven sterk presteren.

Leona Tan

Leona Tan

Leona Tan Siew Hoon studeerde Financiën en Internationaal Ondernemen aan de Bloomington Universiteit in Indiana. Ze startte haar carrière als analist bij een financiëledatabedrijf in de Verenigde Staten. Toen ze terugkeerde naar Singapore werkte ze enkele jaren in ondernememingsfinanciering. In 2004 werd ze aandelenspecialist bij een broker en daarna stapte ze over naar een grote assetmanager in Singapore. Daar was ze portfoliomanager voor globale en gespecialiseerde aandelenfondsen. In april 2017 kwam ze aan boord bij Econopolis Singapore waar ze verantwoordelijk is voor aandelenselectie in de emerging markets-fondsen.