Skip to the content

Is cash echt trash?

De befaamde belegger Ray Dalio (foto), oprichter van het Bridgewater hedgefonds, zegt dat cash ‘trash’ is. Hij bedoelt daarmee dat veel te veel beleggers in cash blijven zitten en op langere termijn veel beter in een gespreide portefeuille zouden zitten. Dalio heeft zowat 160 miljard dollar onder beheer.

 

 

 

 

 

Ray Dalio, Bridgewater Associates

“Beleggers zouden de huidige rally op de aandelenmarkten niet mogen missen,” zegt Dalio. “Iedereen mist echter de huidige rally, en je moet een zeker evenwicht hebben in een portefeuille. Je moet ook een bepaalde hoeveelheid goud in portefeuille hebben.”

Dalio is net zoals Econopolis al een tijd bijzonder positief voor het gele edelmetaal. Hij raadt aan dat beleggers tussen de vijf en tien procent van hun vermogen in goud beleggen. Veel cash aanhouden in portefeuille raadt hij af “omdat de centrale banken voortdurend geld drukken. Hierdoor verliest het papiergeld aan waarde.” We moeten volgens Dalio ook beginnen na te denken over wat werkelijk zijn waarde behoudt, en welke actief die rol nog vervult, nu overheidsobligaties een negatieve rente opleveren.

Buffett

Aan de andere kant staat Warren Buffett, de nog veel beroemdere en rijkere beheerder van beleggingsvehikel Berkshire Hathaway, en mogelijk dé meest succesvolle belegger aller tijden. Berkshire Hathaway is zoals u weet uitgegroeid tot een conglomeraat dat belegt in de meest uiteenlopende bedrijven.

Berkshire is echter zo enorm groot geworden, dat het bedrijf geen kleinere deals meer kan doen. Bij gebrek aan interessante opportuniteiten is de cashberg van Berkshire aangegroeid tot maar liefst 128 miljard dollar!

 

 

De cashberg betekent dus dat Buffett de beurzen eerder duur gewaardeerd vindt. Hij vindt cash dus duidelijk geen trash. Volgens de befaamde Buffett-indicator, die de aandelenkoersen afzet tegenover het bbp, is de (Amerikaanse) beurs ook eerder duur gewaardeerd. De indicator is onlangs door het hoogtepunt van 2000 gestegen. Dat zet dus aan tot voorzichtigheid, maar bij Econopolis hanteren we een thematische en actieve beleggingsstrategie die uitgaat van de sterktes van de individuele bedrijven, wars van indexsamenstellingen.

Wie heeft gelijk?

Zoals zo vaak ligt de waarheid waarschijnlijk ergens tussenin. Bij Econopolis raden we inderdaad een gespreide portefeuille aan die evenwichtig bestaat uit verschillende activaklassen, maar vinden we cash zeker geen trash. Cash geeft ons ‘optionaliteitswaarde’, wat betekent dat we met cash kunnen inspelen op buitenkansen op de markten. Wie geen cash heeft, kan niet van die mogelijkheid gebruik maken. Cash geeft ons dus een zekere flexibiliteit in het beheer van onze portefeuilles. Het zorgt voor gemoedsrust, op voorwaarde dat de percentages niet te hoog oplopen en de rest van de portefeuille in evenwicht blijft. Voor een gesprek over de ideale portefeuillesamenstelling voor u maken we graag tijd!

Marijn Van Zundert

Marijn Van Zundert

Marijn van Zundert behaalde een Master Toegepaste Economische Wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen in 2005, een Master in Financial Management van Vlerick in 2008 en werd CFA Charterholder in 2012. Hij startte zijn carrière in de financiële sector als consultant, maar maakte in 2010 de overstap naar private banking. Binnen Econopolis maakt Marijn deel uit van het wealth management team voor het private, familiale en institutionele cliënteel.

comments powered by Disqus