Skip to the content

Aandelen voor de lange termijn? Ja, maar…

Alle wetenschappelijke studies wijzen het uit: een gediversifieerde aandelenbelegging brengt op lange termijn meer op dan obligaties, cash of vastgoed. Dat blijkt uit de lijvige studie die Crédit Suisse elk jaar publiceert.

 

Bron: Crédit Suisse 2019 Global lnvestment Returns Yearbook

 

In nominale termen leveren aandelen gemiddeld een rendement op van 9,4 procent per jaar. Na aftrek van inflatie, dus in reële termen, komt dat uit op 6,4 procent. De waardecreatie op lange termijn die wordt gerealiseerd met een gediversifieerde aandelenportefeuille is indrukwekkend, en voor een groot stuk te danken aan de kracht van herbelegde dividenden en opbrengsten. Het wonder van de samengestelde interest werd door Einstein al verschillende keren bestempeld als het ‘achtste wereldwonder’.

Wat is lange termijn?

De vraag die dan logischerwijze wordt gesteld, is wat men bedoelt met ‘lange termijn’, en hoe lang u moet beleggen om optimaal van het hogere (potentiële rendement) van aandelenbeleggingen gebruik te maken. Over het algemeen moet men een aandelenbelegging minstens vijf tot tien jaar de kans geven om tot volle wasdom te komen. Over een volledige zakencyclus (normale economie, recessie en heropleving) zullen goede periodes worden afgewisseld met minder goede periodes. De volatiliteit die dit teweegbrengt, is echter voor de langetermijnbelegger geen hinderpaal, maar eerder een voordeel: hij kan gebruik maken van koerszwakte om bij te kopen en van haussemarkten om de posities af te bouwen en om andere activaklassen zoals obligaties, goud of cash bij te kopen.

Hét voorbeeld van een stagnerende aandelenmarkt op zeer lange termijn is Japan. Hieronder ziet u een grafiek van de Japanse Nikkei-index over een periode van twintig jaar:

 

Per saldo is de index nergens naartoe gegaan en staan beleggers die twintig jaar geleden hebben belegd in deze index amper break-even, ondanks een forse stijging de afgelopen jaren. Japan zit in hetzelfde schuitje als Europa, waar de indices ook fors achterblijven op de Amerikaanse. Volgens een studie van Econopolis heeft twee derde van de Europese bedrijven de afgelopen vijftien jaar geen significante winstgroei gerealiseerd.

De oplossing

Aandelen hebben op lange termijn nog steeds het hoogste potentiële rendement, zeker nu obligaties uit de ontwikkelde landen en cash nagenoeg niets meer opbrengen. Maar bij Econopolis zijn we ervan overtuigd dat we moeten overstappen van een ‘buy and hold’ benadering naar een meer flexibele ‘hit and run’ strategie. Ook is het zeer belangrijk om de sectoren te identificeren waar er nog wel duurzame winstgroei wordt gerealiseerd. Exponentiële technologieën horen daar zeker bij. We kiezen daarom resoluut voor actief beheer dat op basis van fundamentele analyse (zowel financieel als duurzaamheidsonderzoek) de beste bedrijven selecteert. Verder richten we ons op het segment van de “Hidden Champions”: de kleinere of middelgrote aandelen, die in een bepaalde niche wereldleiders zijn. Op die manier hebben we meer garanties dat aandelen het beter zullen doen dan obligaties of cash. Passief aan de zijlijn kijken is in het huidige klimaat dus niet meer aan de orde voor wat aandelen betreft. Een meer flexibele, actieve en thematische aanpak zal volgens Econopolis op lange termijn het verschil maken.

Marc Langeveld

Marc Langeveld

Marc is sinds 1989 actief in de beurswereld en heeft als focus en passie beleggen in Technologie. In de afgelopen 30 jaar heeft Marc als Senior Technologie Analist gewerkt bij verschillende beurshuizen, alvorens hij de switch maakte naar Director of Equity Sales bij Petercam. In 2006 richtte Marc samen met 3 Petercam collega’s Antaurus op, actief in vermogens- en fondsenbeheer, waar hij als directeur verantwoordelijk was voor de selectie van aandelen in het succesvolle Antaurus Europe Fund. In 2016 verkocht Marc zijn belang in het bedrijf en is momenteel Technology Fund Manager bij Econopolis.