Skip to the content

[Video] De zin en onzin van negatieve rentes

Begin juli zakte in België de tienjaarsrente onder de nul procent. Een unieke gebeurtenis in de recente geschiedenis van ons land, maar wat betekent een negatieve rente precies? Hoe is het zover gekomen, wie is verantwoordelijk en wat zijn de gevolgen voor consumenten, bedrijven, beleggers en overheden.

 

Wat is dat precies, 'negatieve rente'?

Geld lenen kost ook geld, u kent het bekende riedeltje. Maar bij een negatieve rente klopt die uitspraak niet. Wie aan een negatieve rente leent, ontvangt geld. Of anders gezegd: wie een lening van 100.000 euro aangaat, hoeft niet het volledige bedrag terug te betalen. Een absurde situatie dus, en ons land staat niet alleen. Ook in Duitsland, Zwitserland, Denemarken en Nederland is de rente negatief. 

 

Oorzaken van de negatieve rente

De vrees voor een recessie? Een lage inflatie? Brexit? De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China? We kunnen verschillende oorzaken aanduiden voor de negatieve rente, maar écht overtuigend zijn die niet. De economische vooruitzichten zijn in het verleden al veel slechter geweest, en toen bleef de rente toch positief. Waarom dan nu niet?

 

Het antwoord is eenvoudig: omdat de Europese Centrale Bank het zo wil. Door massaal schuldpapier op te kopen en de depositorente negatief te maken, willen Draghi en co de economie stimuleren. Maar werken die maatregelen wel? Niet voor iedereen, zo blijkt.

 

Winnaars en verliezers van het ECB-beleid

Overheden

De grootste winnaars in dit verhaal zijn ongetwijfeld de overheden. Landen als België en Italië gaan gebukt onder enorme staatsschulden en krijgen dankzij de ECB extra zuurstof.

 

Bedrijven

Zij kunnen goedkoop lenen en zullen dus massaal investeren, is de redenering van de ECB. De vraag is echter of een rente van 0,5, of zelfs -0,5 procent ondernemers zal overtuigen. Zij mikken sowieso op een veel hoger rendement.

 

Spaarders 

Het rendement op het spaarboekje is verwaarloosbaar. Ook wie belegt in veilige obligaties of tak 21-producten zal daar niet snel rijk van worden. De ECB rekent er dus op dat spaarders massaal hun geld zullen uitgeven. Maar ook het omgekeerde is mogelijk: dat spaarders als gevolg van de lage rentes net nog meer gaan sparen om zo alsnog hun pensioen te spijzen. 

 

Vastgoedeigenaars

Wie vandaag een huis koopt of bouwt kan goedkoop lenen. Maar de huizenprijzen blijven wel stijgen. De vraag is dus wat het hardst doorweegt: de goedkope financiering of de duurdere prijzen?

 

Beleggers 

De stimuli van de ECB hebben ontegensprekelijk een positief effect op de aandelenmarkt. Maar hoelang nog?

 

Visie van Econopolis

De enige valabele reden waarom de Europese Centrale Bank de rente negatief maakt, is om de overheden te steunen. Landen met veel schulden, zoals Italië, laten al jaren na om de nodige besparingen door te voeren. Dankzij de maatregelen van Draghi kunnen ze hun beleid gewoon voortzetten. Maar wellicht wil de ECB met haar ondersteuningsprogramma vooral grotere problemen, zoals het uiteenvallen van de eurozone, vermijden. 

 

Michaël De Man

Michaël De Man

Michaël De Man behaalde het diploma van Master in economische Wetenschappen aan de Universiteit Gent in 2005. Gedreven door een grote interesse in beleggen besloot hij een Master in Banking and Finance te volgen aan dezelfde universiteit. Daarna startte hij als obligatiespecialist bij een Belgische grootbank. In deze periode werd hij ook CFA charterholder. In de nasleep van de financiële crisis besliste hij zich toe te leggen op risicobeheer. Eind 2015 vervoegde Michaël het beleggingsteam van Econopolis. Vandaag is hij Head of Fund Management.

comments powered by Disqus