Skip to the content

Hoe een duurzame beleggingsstrategie tot een hoger rendement leidt

Wie duurzaam belegt, houdt rekening met de effecten van zijn investeringen op mens, milieu en maatschappij. Daar wordt niet alleen de samenleving beter van, maar ook uw portemonnee. Wist u bijvoorbeeld dat de duurzame Europese aandelen het over een periode van tien jaar beter hebben gedaan dan de niet-duurzame? Duurzaamheid is dus niet louter een fundamentele ethische keuze, maar ook een strategische. 

Econopolis werd in 2009 opgericht, in de nasleep van de financiële crisis. Vertrekkend vanuit de visie die medeoprichter Geert Noels neerpende in zijn bestseller EconoShock, zette Econopolis zich expliciet af tegen de toenmalige mistoestanden in de financiële wereld. Duurzaamheid stond dan ook van bij de start in het dna van de organisatie gegrift, zowel in ons dagelijks handelen, als in ons investeringsbeleid. 

Duurzaamheid is een van onze fundamenten. We willen een betrouwbare vermogensbeheerder zijn die in het belang van de klant handelt, zonder onze maatschappelijke verantwoordelijkheid te ontlopen. Iedereen binnen de organisatie draagt die visie uit in onze dagelijkse werking. 

 

Ons duurzaam investeringsbeleid

Voor elk van onze portefeuilles hanteren we de uitsluitingslijst van het Noors pensioenfonds. Bedrijven die het niet zo nauw nemen met de mensenrechten, wapenfabrikanten en organisaties die het milieu beschadigen zijn dus op voorhand uitgesloten. Daarnaast hanteren we ook een positieve best-in-class selectie, wat betekent dat we beleggen in de meest duurzame bedrijven per sector. Daarvoor rekenen we op de knowhow en ervaring van onze eigen analisten, gekoppeld aan de expertise van Sustainalytics, de wereldleider in onafhankelijke duurzaamheidsanalyses. 

Sustainalytics berekent voor elke beursgenoteerd bedrijf een risicoscore op basis van duurzame parameters als milieu, sociale zaken en deugdelijk bestuur. We beschikken dus over kwantitatieve maatstaven waaraan onze beleggingen moeten voldoen. 

 

Duurzaam beleggen en de jongere generatie

Het enthousiasme voor duurzaam beleggen is de voorbije jaren erg toegenomen, vooral bij jongeren. De klimaatverandering is natuurlijk een belangrijke factor, maar ook de wantoestanden in de financiële wereld die leidden tot de crisis van 2008 en de schending van de mensenrechten door diverse grote bedrijven zijn een doorn in het oog. Millennials kiezen steeds vaker bewust voor kwaliteitsvolle, duurzame producten, en dat uit zich ook in hun beleggingskeuzes. Bovendien beseft men dat duurzame beleggingen gewoon beter renderen. 

 

Duurzaamheid als competitief voordeel

Op onderstaande grafieken is duidelijk te zien dat de Europese aandelenindex (MSCI Europe SRI Index) het over een periode van meer dan tien jaar, beter heeft gedaan dan de gewone Europese aandelenindex (MSCI Europe Index). Dezelfde tendens zien we trouwens in de Verenigde Staten en de groeilanden. En dat is logisch. Duurzame ondernemingen houden in hun beleid rekening met hun impact op milieu, samenleving en aandeelhouders. Ze anticiperen en zijn daardoor beter voorbereid op de uitdagingen van morgen. Duurzaamheid is dus een competitief voordeel, net zoals een merknaam of kostenefficiëntie. Deugdelijk bestuur verkleint bovendien de kans op fraude, waardoor een veiligheidsbuffer wordt ingebouwd. 

 

Econopolis, de duurzame vermogensboetiek

Bent u op zoek naar een vermogensbeheerder die uw kapitaal naar eer en geweten, ethisch en rekening houdend met duurzaamheidsprincipes, zal beleggen? Dan is Econopolis de vermogensboetiek die u zoekt. Wij beleggen in betaalbare kwaliteit, en focussen op langetermijnposities.

 

Maxim Gilis

Maxim Gilis

Maxim Gilis behaalde in 2015 een Master Toegepaste Economische Wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. Zijn master thesis handelde over aandelendiversificatie in groeilanden. Vervolgens behaalde hij een aanvullende Master of Finance aan de Antwerp Management School, waar hij onderzoek deed naar duurzaam investeren voor een Europese asset manager. In de zomer van 2016 vervoegde Maxim het team van Econopolis als Fund Management Analyst.

comments powered by Disqus