Skip to the content

Waarde- of groeiaandeel: welke investering verdient uw voorkeur?

Analisten maken traditioneel een onderscheid tussen groei- en waardeaandelen. Groeiaandelen hebben in theorie een lage rendabiliteit en een hoge koers-winstverhouding. Terwijl waardeaandelen een hoog rendement en een lage koers-winstverhouding kennen. De realiteit is echter net iets genuanceerder. 

Wat zijn waardeaandelen?

Waardeaandelen worden verhandeld aan een prijs onder de fundamentele waarde. Het zijn dus ondergewaardeerde aandelen waarvan analisten geloven dat ze op korte of middellange termijn zullen herstellen en een mooi rendement zullen optekenen. Waardeaandelen worden algemeen beschouwd als lagerisicobeleggingen omdat het gaat om grote en gevestigde namen.

 

Wat zijn groeiaandelen?

Zoals de naam doet vermoeden hebben groeiaandelen een meer dan gemiddeld groeipotentieel over de jaren. Het gaat om bedrijven die innovatieve producten ontwikkelen waarvan analisten geloven dat ze goed zullen verkopen. Vaak gaat het om starters of snelgroeiende bedrijven met overgewaardeerde aandelen.

Uiteraard is beleggen geen exacte wetenschap, en dus vallen niet alle aandelen in een van de twee categorieën. Sommige aandelen zijn een mix van beide. Dat maakt het er uiteraard niet eenvoudiger op om zinvolle voorspellingen te doen. 

 

In welk type aandeel investeren? 

Er is al heel wat wat research gebeurd naar waarde- en groeiaandelen, maar een afgetekende winnaar leverde dat vooralsnog niet op. Op de lange termijn (10 jaar en meer) lijken waardeaandelen beter te presteren dan groeiaandelen. Op de korte termijn (maximaal 5 jaar) presteren groeiaandelen dan weer beter. 

Daarnaast hangt het succes van groei- of waardeaandelen ook af van de cyclus waarin de markt zich bevindt. Zo presteren waardeaandelen bijvoorbeeld beter in tijden van economische recessie, terwijl groeiaandelen excelleren in perioden van economische groei.

Of u investeert in groei- dan wel waardeaandelen hangt uiteindelijk af van het risico dat u bereid bent te nemen en de termijn waarin u wenst te beleggen. 

 

De visie van Econopolis

Econopolis investeert in zowel waarde- als groeiaandelen, maar vooral op basis van eigen overtuigingen en inzichten. We laten ons enkel leiden door de expertise van onze analisten en onze eigen kernwaarden. Onze beleggingsfilosofie is gebaseerd op de inzichten beschreven in ‘Econoshock’ en ‘Gigantisme’ van Econopolis-oprichter Geert Noels en staan dus los van de discussie tot welke categorie een aandeel behoort.

Fred Janssens

Fred Janssens

Fred Janssens behaalde een Master in de Toegepaste Economische Wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel en een aanvullende Master of Finance aan de Antwerp Management School. Na stages bij o.a. een grote internationale instelling gespecialiseerd in asset custody en een onafhankelijke Belgische private bank, vervoegde Fred het Econopolis-team en leidde hij gedurende verschillende jaren respectievelijk het Middle Office en daarna het Compliance departement. Vandaag is hij Chief Risk Officer.

comments powered by Disqus