Skip to the content

[Video] “Streaming is bepalend voor de toekomst van de game-industrie”

Volgende maand lanceert Google eindelijk game-platform Stadia. Een historisch moment, want met de komst van de streamingservice is de ‘Netflixering’ van de game-industrie écht ingezet. “Dankzij cloudtechnologie geniet straks iedereen met een breedbandconnectie van een ongeziene game-ervaring”, zegt onze tech-specialist Siddy Jobe.

 

 

De evolutie van de computerchip

De motor van het succes van gaming is technologie. Computerchips worden steeds kleiner en krachtiger waardoor ontwikkelaars visueel steeds realistischere en spectaculairdere werelden kunnen creëren, wat de game-ervaring dan weer versterkt. Met ongeveer 200 miljoen gamers, goed voor een wereldwijde omzet van 152 miljard dollar, is de game-industrie vandaag de grootste entertainmentbusiness ter wereld. Groter dan muziek en film.

 

Het Netflix-model in gaming: van 200 miljoen naar 2 miljard spelers

Met de komst van cloud en streaming is de sector nu klaar voor de volgende stap: 4k-gaming verkrijgbaar maken in elke huiskamer met een breedbandconnectie. Google gaat er alvast helemaal voor. Volgende maand lanceert het Stadia, een platform dat gamers voor een vast bedrag per maand toelaat games via krachtige servers te streamen op hun televisie, computer of zelfs hun mobiele apparaat. Een dure spelconsole of computer is dus niet nodig. Google hoopt met Stadia twee miljard potentiële gamers aan te spreken, ofwel: iedereen die vandaag over een breedbandinternetverbinding beschikt.

 

De gaming community: e-sports veroveren de wereld

Ook de gaming community is een booming business. E-sports, zoals het wereldkampioenschap Fortnight of League of Legends, brengen meer supporters op de been dan een voetbalwedstrijd van de Rode Duivels. En dat biedt voor de uitgevers van games mogelijkheden op het vlak van advertising. Zij pakken graag uit met de winnaars van deze ‘e-tournaments’, die overigens als echte topsporters gehuldigd én betaald worden.

 

Wat brengt de toekomst? 

Met de ‘Netflixering’ van de gamesector kunnen ontwikkelaars profiteren van potentieel stabielere abonnements- en lagere distributiekosten. Hoewel sommige bedrijven wel wat te verliezen hebben vanwege hun bestaande hardwaremodel, sluiten we niet uit dat ook deze bedrijven zullen profiteren van de grotere markt die het streamen van games met zich meebrengt.

SIddy Jobe

SIddy Jobe

Siddy Jobe behaalde het diploma van Master in Toegepaste Economische Wetenschappen aan de Universiteit van Antwerpen en van Master in Financieel Management aan de Vlerick Business School. Gepassioneerd door innovatie en ondernemerschap, nam hij ook deel aan een Executive Master in Venture Capital aan de Berkeley Haas School of Business. Voordat hij bij Econopolis kwam, leidde hij het Investor Relations & Treasury-departement van Orange Belgium, een beursgenoteerd telecombedrijf, gedurende 6 jaar. Siddy bekleedde ook de positie van Telecom, Media & Technology-analist bij Bank Degroof tussen 2005 en 2012. Verder is hij ook actief in de adviesraad van StartupVillage en The Beacon, een business- en innovatieknooppunt in Antwerpen dat zich richt op Internet of Things en Artificial Intelligence op het gebied van industrie, logistiek en slimme stad.

comments powered by Disqus