Skip to the content

De transmissietoren van Houtem en de algoritmes van Wall Street

Het West-Vlaamse gehucht Houtem is een deelgemeente van de stad Veurne. Het is, naast Veurne zelf, met 674 inwoners een van de grootste deelgemeenten van de stad. Net over de grens met Frankrijk, lokaal ‘de Schreve’ genoemd, ligt Hondschote.

In Houtem staat een 243 meter hoge NAVO-transmissietoren. Die werd in 2014 verkocht aan een zogenaamde ‘high frequency trader’ of flitstrader, Jump Trading LLC uit Chicago. De Belgische staat ontving 5 miljoen euro voor het stukje landbouwgrond van amper 13.000 vierkante meter groot én de communicatietoren. De toenmalige burgemeester van Veurne, Jan Verfaillie, zei toen dat gsm-operatoren de toren hadden gekocht, maar uiteindelijk bleek het om een beursbedrijf te gaan.

Waarom zou iemand zoveel geld neertellen voor een roestige oude toren op een dergelijke oppervlakte? Wel, het bleek dat de zendmast op een rechte lijn staat tussen de beurzen van Frankfurt en Londen en als baken dient om beursgegevens door te seinen. Aan de andere kant van het Kanaal trok diezelfde flitstrader op die as een 322 meter hoge toren op.

High frequency traders willen gebruik maken van nanoseconden om net iets sneller te zijn dan de concurrentie. Sommige huren zelfs kantoren net naast het beursgebouw en installeren er hun servers.

Opmars

High frequency traders zijn enorm in opmars. De afgelopen tien jaar zijn ze zelfs de wereldwijde beurshandel gaan domineren. Dat blijkt althans uit een bijzonder interessant artikel dat onlangs op de cover van The Economist stond:

 

De machines nemen de controle over Wall Street. Die machines zijn computers die werken op basis van algoritmen. The Economist stelt dat fondsen die worden beheerd door computers die regels volgen die mensen hebben vastgelegd, nu al goed zijn voor maar liefst 35% van de Amerikaanse aandelenbeurs, 60% van de institutionele aandelenposities en 60% van de handelsactiviteit. Door de opmars van artificiële intelligentie zal dit fenomeen nog verder versterkt worden. Komen er binnenkort helemaal geen mensen meer te pas aan de beursactiviteit?

In combinatie met andere fenomenen, zoals passief beleggen en factorbeleggen (smart bèta), wordt de beurshandel steeds meer ontdaan van zijn menselijk aspect. De beursvloer zoals die vroeger bestond, is al lang geen vloer meer, maar een klinische ‘trading pit’ vol computers.

Goed en slecht nieuws

Het goede nieuws is dat door de toenemende automatisering de kosten van beurshandel aanzienlijk zijn gedaald, en dat de liquiditeit is toegenomen. Het slechte nieuws is dat dergelijke algoritmen vaak kuddegedrag vertonen en gaan kopen of verkopen op het slechtst mogelijke moment. Hierdoor ontstaan geregeld ‘flash crashes’ zonder aantoonbare oorzaak. Denk maar aan de crash van het pond in oktober 2016 en de forse daling van schuldprijzen in december 2018. Dat soort dislocaties kan nog verergeren indien computers nog meer te zeggen krijgen.

Dergelijke algoritmen houden ook geen rekening met corporate governance. Computers hebben immers geen geweten en hebben geen inzicht in het deugdelijk gedrag van een raad van bestuur.

Actief beheer bij Econopolis

Bij Econopolis hebben we enkel beheerders en analisten van vlees en bloed in dienst. We zijn geen ‘luddieten’ die technologische vooruitgang afblokken, maar de afstand tussen een belegger en zijn vermogen mag nooit te groot worden. Een menselijke tussenschakel, in de vorm van een ervaren en competente beheerder, heeft een grote toegevoegde waarde.

We blijven zorgvuldig individuele aandelen en obligaties selecteren voor onze portefeuilles op basis van diepgaande kennis van de emittenten. Actief beheer in combinatie met de integratie van duurzaamheidsfactoren blijft de kern van onze beleggingsfilosofie.

En dat we geen robots in dienst hebben, bewijst onderstaande foto van ons team:

Fred Janssens

Fred Janssens

Fred Janssens behaalde een Master in de Toegepaste Economische Wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel en een aanvullende Master of Finance aan de Antwerp Management School. Na stages bij o.a. een grote internationale instelling gespecialiseerd in asset custody en een onafhankelijke Belgische private bank, vervoegde Fred het Econopolis-team en leidde hij gedurende verschillende jaren respectievelijk het Middle Office en daarna het Compliance departement. Vandaag is hij Chief Risk Officer.