Skip to the content

Passief beleggen en gigantisme in de techsector: een gevaarlijke cocktail?

Microsoft, Apple, Amazon, Alphabet (holding boven Google) en Facebook zijn de grootste bedrijven in de Verenigde Staten. Ze hebben een gezamenlijke beurskapitalisatie van maar liefst 4,5 biljoen Amerikaanse dollar.

Uiteraard gaan deze bedrijven opgepikt worden door passieve beleggers. Populaire indexproducten zoals de SPRD S&P 500 en de QQQ Trust van Invesco, die de Nasdaq-100 volgt, hebben een disproportioneel grote weging in de technologiesector.

Om gewoon eens in perspectief te zetten hoe groot deze techtitanen zijn, moet je weten dat Microsoft en Apple, die samen zowat 2,1 biljoen Amerikaanse dollar waard zijn, bijna even groot zijn als de volledige marktkapitalisatie van alle bedrijven (!) in de Amerikaanse smallcapindex, de Russell 2000. Deze verhouding is zeker scheefgegroeid, want verschillende studies tonen aan dat de grootste bedrijven in de S&P 500 normaliter een gezamenlijke beurskapitalisatie hebben die zowat 50 procent bedraagt van die van de Russell 2000 index.

Dominant

Deze megacaps zijn de bedrijven die zijn uitgegroeid tot de belangrijkste en meest dominante ter wereld. Ze zijn bijzonder disruptief en kunnen een volledige markt naar zich toe trekken. Vanuit het standpunt van een belegger is het dus terecht dat ze een globale status hebben verworven en dat hun aandelenkoersen naar de stratosfeer zijn geschoten.

Het gigantisme in de techsector is trouwens niet beperkt tot de VS. Zoals onze oprichter en CEO Geert Noels al schreef in zijn boek Gigantisme op bladzijde 25: “De beurzen worden anno 2019 wereldwijd gedomineerd door technologiebedrijven. De VS en China verdelen netjes de top twintig, waarbij de allergrootste ondernemingen Amerikaans zijn en de rest een mix. Het betekent dat de Aziatische grootmacht bijna dezelfde techgiganten heet als de VS. Voor elke Amazon vind je wel een Alibaba, voor elke Apple een Xiaomi. Vooral Alibaba en Tencent hebben een beurskapitalisatie die vergelijkbaar is met die van hun Amerikaanse tegenhangers. De 6 grootste Amerikaanse techbedrijven zijn even groot als de 94 volgende Amerikaanse technologiebedrijven samen… Dat is een indrukwekkende omvang, maar duidt ook op een bijzondere concentratie.”

Maar de combinatie van allesoverheersend gigantisme in deze sector en blinde aankopen in passieve beleggingsproducten kan weleens gevaarlijk worden wanneer iedereen naar de uitgang wil. Bedrijven zoals Amazon.com, Apple en Alphabet hebben enorm geprofiteerd van flows naar passief beheerde ETF’s. Beleggers zijn weer euforisch en vergeten dat de indices worden gestuwd door een beperkt clubje superbedrijven. Ook president Trump kan zijn euforie amper bedwingen:

 

Beter actief

Bij Econopolis willen we toch waarschuwen voor het ongebreidelde optimisme rond deze techgiganten. Het zijn ongetwijfeld mooie bedrijven, maar de waarderingen zijn sterk opgelopen en de geautomatiseerde aankopen via passieve fondsen zorgen ervoor dat beleggers weinig naar de fundamentals kijken.

Moeten we het kind nu met het badwater weggooien en de sector dan maar mijden? Helemaal niet. Zoals u weet zijn we actieve beleggers en gaan we bottom-up naar de verdiensten van bedrijven kijken, ondersteund door top-down thematische research.

Zoals u weet is technologie een belangrijk thema in verschillende beleggingsportefeuilles. Belangrijk daarbij is dat de beheerders de platgetreden paden gaan verlaten en gaan kijken in welke segmenten van de – zeer ruime – technologiesector er wél nog waarde te vinden is. Beheerders Marc Langeveld en Siddy Jobe zoeken de pareltjes en stellen hiermee een geconcentreerde portefeuille samen, wars van indices, zuiver op basis van convicties. Ze gaan dan ook verder kijken dan hun neus lang is en ook de kleinere bedrijven die nog veel potentieel hebben, maar niet worden gevolgd door tientallen analisten op hun radar zetten. Volgens ons is dit een betere benadering om in te spelen op het enorme potentieel van deze sector op lange termijn.

Geert Noels

Geert Noels

Geert Noels is CEO en Hoofdeconoom van Econopolis, een onafhankelijke vermogensbeheerder en economisch adviesbureau. Hij is vooral bekend bij het grote publiek door zijn columns in verschillende kranten en zijn aanwezigheid in economische tv- en radioprogramma's. Zijn advies wordt regelmatig gevraagd door verschillende organisaties en autoriteiten, die zijn creatief denken en volledig onafhankelijke macro-economische visie waarderen. Hij is auteur van Econoshock (2008), dat handelt over de zes schokken die momenteel onze economie, maatschappij en dagelijks leven veranderen. Econoshock vormt ook de basis en de leidraad voor de strategieën van Econopolis. Onlangs kwam zijn tweede boek Gigantisme (2019) uit. Gigantisme is een stevig pleidooi tegen bedrijven en organisaties die steeds groter en machtiger worden. Het doodt gezonde concurrentie, leidt tot niet duurzame groei en brengt de mens in verdrukking. In Gigantisme stelt Geert tien oplossingen voor die de economische spelregels bijstellen, de giganten temmen en de mens en het milieu weer een plaats geven in de wereldeconomie. De toekomst zal kleiner, trager en menselijker zijn.

comments powered by Disqus