Skip to the content

De illusie van de (beurs)kalkoen

Op deze Thanksgiving vonden we het een leuk idee om een blogstukje te schrijven over… kalkoenen! U vraagt zich vast wel af wat deze vogels te maken hebben met beurs en economie…

Er bestaan namelijk allerlei cognitieve denkfouten (biases) die er voor zorgen dat we soms snelle en onterechte conclusies trekken. We interpreteren de wereld en denken patronen te herkennen. Een bekend voorbeeld daarvan is de parabel van de kalkoen:

De kalkoen wordt goed verzorgd door de boer. Dag in, dag uit, krijgt de kalkoen te eten en wordt zijn hok schoon gemaakt. Het vertrouwen in de boer groeit met de dag. Na 1000 dagen weet de kalkoen het zeker: de boer moet vast wel een vriendelijke man zijn!

Je voelt hem al aankomen: op dag 1001 wordt de kalkoen geslacht en opgegeten… voor Thanksgiving.

De aanname van de kalkoen was dus bepaald niet gerechtvaardigd!

De analogie met de beurs

Wat is nu de analogie van de parabel van de kalkoen met de beurs en financiële beleggingen?

Op de eerste plaats dat beleggers vaak geen onderscheid maken tussen volatiliteit en risico.

Ze hebben immers de neiging te denken dat aandelen of obligaties die weinig schommelen steevast ‘veilig’ zijn, en vice versa.

Voor de berekening van de volatiliteit wordt gewoonlijk de standaarddeviatie berekend aan de hand van de koersen van het betreffende effect over een relevante periode.

Hier heeft de volatiliteit betrekking op koersbewegingen in het verleden.

Het is echter heel belangrijk om op de beurs uw emoties onder controle te kunnen houden. Volgens Warren Buffett is dat, en niet uw IQ, de sleutel tot succes op de beurs.

Om uw emoties makkelijker te bedwingen is het heel belangrijk om het verschil tussen risico en volatiliteit te kennen.

We verklaren ons nader aan de hand van onderstaande vraagstelling.

Meest risicovolle aandeel?

Kleine quiz:

Welk aandeel is volgens u het meest risicovolle aandeel?

Aandeel X dat op 1 januari van dit jaar een koers had van €10 en in de tussentijd 3x gestegen is tot €20 om daarna terug te zakken tot €5, maar nu het jaar eindigt op €16?

Of aandeel Y dat op 1 januari noteerde aan €10 en daarna elke maand geleidelijk aan €0,5 steeg om nu aan €16 te noteren en hierdoor minder hevig bewoog dan de markt?

Het antwoord op deze vraag is dat de evolutie van de beurskoers geen enkele indicatie geeft over het fundamentele onderliggende risico van een aandeel of bedrijf.

Risico is immers geen koersbeweging, maar wel het permanent en onomkeerbaar verlies van kapitaal.

Wees geen beurskalkoen

Beleggers die zich in slaap laten wiegen door de (ogenschijnlijk) rimpelloze evolutie van de koers van een aandeel of obligatie nemen een groot risico. Want onderhuids kan er bij het bedrijf van alles aan de gang zijn. Een voorbeeld zijn de obligaties van bepaalde risicovolle emittenten. Aan de oppervlakte ziet alles er goed uit. De obligatie van het bedrijf noteert boven pari en accumuleert geleidelijk de verlopen interesten.

Tot het bedrijf naar buiten komt met een mededeling dat het zijn verplichtingen niet meer kan nakomen. De koers van de obligatie daalt meteen met tientallen percenten. Tot dusver de ogenschijnlijk ‘rustige’ belegging!

Weet wat bij u past

Voor uw eigen gemoedsrust is het dus belangrijk om een onderscheid te maken tussen de normale koersbewegingen van de beurs, die het gevolg zijn van kuddegedrag en psychologische factoren, en het echte risico dat voor u van belang is: een permanent en onherstelbaar verlies van kapitaal, als gevolg van een faling van het bedrijf, of van inflatie of tegenpartijrisico.

Econopolis zorgt voor uw kapitaal

De beleggingsprofessionals van Econopolis zorgen ervoor dat dergelijke risico’s zoveel mogelijk worden ingeperkt. Een zeer grondige kennis van de bedrijven waarin belegd wordt, is een eerste risicobeperkende factor. Ook ziet een onafhankelijk risico- en compliancedepartement toe op de naleving van statutaire en regelgevende beperkingen. Ook een duurzaamheidsfilter kan ervoor zorgen dat bepaalde extra-financiële risico’s, die niet gecapteerd worden door de traditionele financiële fundamentele analyse, naar boven komen. Het gaat dan vooral over ecologische, maatschappelijke en governancerisico’s.

Op die manier komen wij onze fiduciaire verplichting naar onze beleggers na, en kan uw vermogen op lange termijn veiliger en duurzamer worden belegd.

Fred Janssens

Fred Janssens

Fred Janssens behaalde een Master in de Toegepaste Economische Wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel en een aanvullende Master of Finance aan de Antwerp Management School. Na stages bij o.a. een grote internationale instelling gespecialiseerd in asset custody en een onafhankelijke Belgische private bank, vervoegde Fred het Econopolis-team en leidde hij gedurende verschillende jaren respectievelijk het Middle Office en daarna het Compliance departement. Vandaag is hij Chief Risk Officer.

comments powered by Disqus