Skip to the content

Investeren in Viëtnam? Onze Aziëspecialist wikt en weegt

Econopolis heeft vandaag geen directe investeringen lopen in Vietnam. Maar daar zou binnenkort wel eens verandering in kunnen komen. De Vietnamese economie ondergaat momenteel een groeispurt van meer dan 7 procent. En dus stuurden wij onze Azië-watcher en groeilandenspecialist Gino Delaere naar Vietnam. Hij nam er poolshoogte en speurde naar nieuwe investeringsopportuniteiten.

Wat is een groeiland?

De meest gebruikte definitie van een groeiland is die van MSCI. De indexaanbieder verdeelt de wereld grosso modo in drie blokken: de ontwikkelde landen (developed markets), de groeilanden (emerging markets) en de frontierlanden. Belangrijk om te weten: er zijn ook landen die het MSCI niet opneemt in de indeling, zoals Laos en Cambodja.

Volgens de MSCI-indeling behoren China, India, Indonesië, Zuid-Korea, Maleisië, de Filippijnen, Taiwan, Thailand en sinds kort ook Pakistan tot de groeilanden in Azië. Bangladesh, Sri Lanka en Vietnam vallen onder de noemer frontierlanden in Azië (Vietnam maakt ongeveer 15% uit van de MSCI Frontier Index). Die laatste is één van de grootste kanshebbers om volgend jaar de sprong te maken van frontier- naar groeiland. Het zal dan kunnen profiteren van bijkomende investeringsstromen. Het land verdient dus zeker onze aandacht.

Econopolis vs groeilanden

Bij Econopolis laten we ons niet beperken door MSCI of andere indexaanbieders om te bepalen in welke landen we al dan niet investeren. Zoals u weet, gaan we enkel uit van onze eigen overtuigingen om zodoende een strenge selectie te maken van landen en bedrijven waar we wensen te investeren. Zo hebben we vandaag geen aandelen uit landen als Maleisië, Pakistan, de Filippijnen, Thailand, Chili, Colombië, Peru, Egypte, Hongarije, Polen, Qatar of Turkije, alhoewel het allemaal ‘groeilanden’ zijn. Wij zien vandaag elders echter meer aantrekkelijke opportuniteiten.

Alhoewel Vietnam volgens de officiële methodologie van MSCI vandaag geen groeiland is, gaat de economie er in ieder geval wel met rasse schreden vooruit. Vorig jaar zelfs met 7,08%, het hoogste niveau in meer dan tien jaar. Dit vertaalt zich in een stijging van de bedrijfswinsten, die dit jaar naar verwachting met circa 16% zullen toenemen. Weinig groeilanden doen vandaag beter!

Vietnam: ‘sweet spot’ voor groei

Vietnam is vandaag dan ook een zogenaamde ‘sweet spot’ voor groei. Onderstaande grafiek illustreert dit.

 

Met een inkomen per capita van ongeveer 2.500 USD heeft het land nog een lang groeipad voor zich. Er is immers een vrij sterk verband tussen het inkomen per capita van een land en de mogelijke economische groei van dat land. Andere Aziatische landen die al over een hoger inkomen per hoofd beschikken, tekenen doorgaans een lagere economische groei op. Landen als Vietnam, waar dit inkomen nog vrij laag is, en waar hervormingen het pad effenen voor verdere groei, kunnen bijgevolg met hogere groeicijfers uitpakken en dit enkele jaren aanhouden. Studies geven immers aan dat andere Aziatische landen die vandaag meer ontwikkeld zijn, een gemiddelde economische groei van ruim 7% kenden in de tien jaar volgend op het niveau van inkomen per capita waarop Vietnam zich vandaag bevindt.

Directe buitenlandse investeringen in Vietnam

 

Vietnam telt een bevolking van ongeveer 95 miljoen mensen, waarvan bijna 25 miljoen jonger is dan 15 jaar. Bovendien telt Vietnam, volgens een recente peiling van Nielsen, na India de meest optimistische consumenten in de wereld. Ahoewel voor de komende jaren veel verwacht wordt van een nieuwe privatiseringsronde, blijft het land vandaag nog relatief sterk afhankelijk van investeringen uit het buitenland. Vandaag komen die directe buitenlandse investeringen (FDI, foreign direct investments) vooral uit Japan (19% van de totale FDI), Zuid-Korea (18%), China (16%) en Singapore (16%). Twee derde gaan naar de productiesector. Dit komt omdat de arbeidskosten in Vietnam zeer laag zijn. In vergelijking met Indonesische werkkrachten in de maakindustrie zijn ze bijvoorbeeld gemiddeld 30% goedkoper. Lonen voor vergelijkbare jobs in Thailand bedragen ongeveer het dubbele van in Vietnam en in China is dat zelfs een pak meer dan het dubbele. Vandaag spelen deze lage loonkosten dus zonder twijfel sterk in het voordeel van Vietnam.

Waarom Samsung zijn oog liet vallen op Vietnam

Vertrekkend van dit voordeel profileert het land zich ook steeds meer als een alternatieve productiesite voor bedrijven die hun fabrieken meer geografisch willen diversifiëren. Dit is een proces dat al geruime tijd aan de gang was, maar recent in een stroomversnelling raakte door de handelsspanningen tussen de VS en China. Samsung bijvoorbeeld verhuisde een deel van zijn productie naar Vietnam en is vandaag verantwoorlijk voor iets meer dan 20% van de export uit Vietnam. Mobiele telefoons zijn dan ook het topexportproduct van Vietnam (ruim 14% van de totale export). De belangrijkste exportmarkten voor Vietnam zijn de VS (20% van het totaal), de EU (16%), China (19%) en ASEAN (Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties, 10%).

Groeipijnen

Om nog meer buitenlandse investeringen in de maakindustrie aan te trekken, moeten enkele van de actuele uitdagingen, zoals een gebrekkige infrastructuur en een tekort aan geschoolde arbeidskrachten, eerst aangepakt worden. Daarnaast tekende Vietnam ook 16 bilaterale en multilaterale handelsovereenkomsten met de Wereldhandelsorganisatie, ASEAN, de VS, Japan, Zuid-Korea en de EU. Tenslotte is het ook lid van de vernieuwde TPP (Trans-Pacific Partnership)-vrijhandelsverdrag, dat sinds kort CPTPP heet (Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership).

Politiek gezien wordt Vietnam gerund door de Communistische Partij van Vietnam. Om de vijf jaar wordt er een Nationaal Congres georganiseerd waar onder andere het Politbureau wordt aangesteld. Dit orgaan tekent vervolgens de krijtlijnen van het beleid voor de komende periode uit. Dergelijk model heeft zijn voor- en nadelen, maar biedt in ieder geval stabiliteit, wat niet kan gezegd worden van veel andere landen.

Vietnam en de beurzen

Vietnam telt eigenaardig genoeg nog steeds twee beurzen: één in Ho Chi Minh, die ongeveer 363 genoteerde aandelen heeft, en één in Hanoi, met 1.144 aandelen. De totale marktkapitalisatie van de bedrijven in Ho Chi Minh bedraagt afgerond 124 miljard USD, in vergelijking met slechts 50 miljard USD in Hanoi. Dat maakt dat de Ho Chi Minh Stock Exchange met voorsprong de belangrijkste beurs is van het land. Daar ontmoetten we de voorbije week tal van lokale bedrijven.

De expansiedrift van Vinamilk

Eén van de bekendste is Vinamilk, de grootste zuivelproducent van Vietnam met bijna 60% marktaandeel in zijn thuismarkt. Dit bedrijf heeft de voorbije jaren een sterke merknaam opgebouwd en blijft nieuwe produtcategorieën toevoegen aan zijn gamma. Dankzij zijn schaalgrootte geniet het bedrijf tal van voordelen ten opzichte van lokale en internationale concurrenten. Daarnaast kijkt het ook steeds meer naar andere exportmarkten, zoals Myanmar en de Filippijnen. De Jardines-groep heeft vandaag een belang van 10,04% in Vinamilk en liet eerder weten dit belang te willen verhogen. Dat laatste is zeker niet onmogelijk als de overheid een deel van haar belang (36%) wil verkopen.

Sabeco, Vietnamese brouwer in transitie

Verder bezochten we ook Sabeco (Saigon Alcohol Beer and Beverage Corporation), de belangrijkste Vietnamese brouwer. Ook dit bedrijf kan op een indirecte manier bespeeld worden, met name via het beursgenoteerd Thai Beverage uit Thailand. We spraken er met de nieuwe CEO en CFO die ons meer inzicht gaven in de onderneming. Sabeco is vandaag een bedrijf in transitie dat eerst en vooral terug meer in zijn belangrijkste merk wil investeren, om in een volgende fase een gericht segmentatiebeleid uit te rollen voor zijn verschillende merken. Er zijn natuurlijk ook veel synergieën mogelijk met Thai Beverage en gezien Sabeco over het grootste distributienetwerk in Vietnam beschikt, heeft het veel troeven in handen om zijn marktaandeel verder uit te breiden.

Mobile World: telefonie, elektronica en … supermarkten

Een laatste voorbeeld dat we u wensen mee te geven, is Mobile World. Dit bedrijf is de grootste uitbater van winkels voor smartphones, laptops, tablets en accessoires (Thegioididong) en consumentenelektronica (Dienmay Xanh) in Vietnam, met een marktaandeel van van respectievelijk 45% en 35%.

Daarnaast bouwt de groep een netwerk van minisupermarkten uit (Bachhoa Xanh) en beschikt het over één van de voornaamste online platformen in Vietnam. Voor we met het management rond de tafel zaten, bezochten we ook een van hun supermarkten en consumentenelektronicawinkels. Verdere finetuning van de  bestaande winkelindeling en het productengamma (onder andere meer verse producten in de supermarkten), en het blijven openen van winkels op nieuwe locaties, maken dat de vooruitzichten voor de komende jaren er vrij goed uitzien. We sluiten ook niet uit dat dit bedrijf op een bepaald moment kan overgenomen worden door een internationale speler die in één beweging een forse blootstelling aan de Vietnamese markt wenst te bekomen.

Vandaag zijn er echter in de meeste bedrijven nog beperkingen op het belang dat buitenlandse investeerders mogen aanhouden. In sommige bedrijven zit men al aan de limiet, terwijl er bij andere bedrijven nog ruimte is. We verwachten dat deze beperkingen in de toekomst gradueel zullen afnemen, zodat veel bedrijven toegankelijker zullen worden voor buitenlandse beheerders.

Conclusie: veel potentieel, maar nog werk aan de winkel

Samengevat kunnen we stellen dat Vietnam heel wat troeven in handen heeft om de komende jaren met een hoge economische groei te blijven uitpakken. Mocht het ooit tot een regelrechte handelsoorlog komen tussen de VS en China, dan kan Vietnam daar mogelijk zelfs van profiteren. Het land beschikt ook over tal van interessante bedrijven, maar op het vlak van corporate governance (deugdelijk bestuur) is er nog wel wat werk aan de winkel. En vooraleer MSCI de stap zal zetten om Vietnam op te nemen in de MSCI EM, dient ondermeer gesleuteld te worden aan de limieten die er vandaag zijn voor buitenlandse investeerders. Vandaar dat we vandaag voorlopig verkiezen om indirecte investeringen aan te houden in Vietnam, met name via bedrijven die noteren op andere aandelenmarkten in de regio.

Gino Delaere

Gino Delaere

Gino Delaere is licenciaat in de Toegepaste Economische Wetenschappen (Universiteit Antwerpen) aangevuld met een MBA behaald aan het Xavier Institute of Management (Bhubaneswar, India). Sinds ruim tien jaar verdiept hij zich in de opkomende markten wereldwijd en reist hij de wereld rond op zoek naar interessante investeringsopportuniteiten. Voorheen werkte hij voor verschillende grote vermogensbeheerders waar hij ondermeer mee aan de wieg stond van enkele thematisch geïnspireerde aandelenfondsen. Vandaag brengt hij als hoofd van het Econopolis kantoor in Singapore een belangrijk deel van zijn tijd door in hoofdzakelijk Azië en Latijns-Amerika en heeft hij de eindverantwoordelijkheid over de aandelenselectie in de groeilandenfondsen.