Skip to the content

Nieuwe miljardendeal met AbbVie goed nieuws voor Allergan-aandeelhouder

overname abbvie allergan

Afgelopen dinsdag lanceerde het Amerikaanse biofarmaceutisch bedrijf AbbVie een bod op zijn sectorgenoot Allergan. AbbVie biedt 63 miljard dollar (188,24 dollar per aandeel) of een premie van 45% tegenover de slotkoers van Allergan van de dag voordien. Abbvie, dat erg afhankelijk is van één product, wil zijn aanbod diversifiëren. Voor de aandeelhouders van Allergan is de nakende overname alvast goed nieuws.

AbbVie wil Allergan kopen om minder afhankelijk te worden van Humira, een ontstekingsremmer. Vorig jaar zorgde Humira op zijn eentje voor een omzet van bijna 20 miljard dollar, of ongeveer het dubbele van het tweede best verkopende geneesmiddel ter wereld. Bovendien lonkt de concurrentie van generieke geneesmiddelenproducenten vanaf 2023. 

 

Aandelenkoers Allergan stijgt met 28 procent

Humira leverde vorig jaar 61% van de omzet van AbbVie. Na de overname van Allergan zou dit percentage moeten terugvallen tot minder dan 40%. Volgens de directie zal de combinatie van AbbVie en Allergan niet alleen voor een beter gediversifieerde omzet zorgen, maar ook resulteren in meer dan 2 miljard dollar aan (kosten)synergieën. De winst per aandeel zou met zo’n 10% verhogen. 

Toch steeg de koers van Allergan met slechts 28% sinds de aankondiging van de overname. Hoofdreden is dat ongeveer een derde van de prijs zal betaald worden in aandelen AbbVie en dat de koers van dit aandeel met ongeveer 11% slonk sinds de aankondiging van het bod. Na het afronden van de overname zullen aandeelhouders van AbbVie zo’n 83% van het bedrijf in handen hebben en deze van Allergan zo’n 17%. 

 

Toegevoegde waarde en groei voor nieuwe combo?

Beleggers hebben echter hun twijfels of de deal waarde en groei zal creëren. Ze zien de overname als een opportunistische zet (cfr. koersdaling van Allergan in de voorbije 2 jaar), en wijzen op het gebrek aan focus binnen de gecombineerde onderneming. Allergan is vooral bekend van botox, een spierverlammend middel dat gebruikt wordt bij plastische chirurgie, maar ook voor de behandeling van migraine en andere aandoeningen. Het bedrijf ontwikkelt en commercialiseert ook diverse andere producten voor esthetische behandelingen en is ook actief in oogzorg en in de behandeling van gastro-intestinale aandoeningen. 

 

Overname wellicht begin volgend jaar rond

Voor de aandeelhouders van Allergan is het bod van AbbVie een goede zaak. Nakend patentverlies op een aantal succesvolle geneesmiddelen en tegenvallende onderzoeksresultaten in de pijplijn van nieuwe geneesmiddelen zorgden voor een zwakke koersontwikkeling bij Allergan in de voorbije twee jaar. Recent veerde de koers iets op omdat het bedrijf een opsplitsing overwoog onder druk van een activistische aandeelhouder. Omdat er nauwelijks overlap is qua activiteiten zal de overname van Allergan door AbbVie vermoedelijk niet op veel weerstand stuiten van de Amerikaanse concurrentiewaakhond. AbbVie denkt de overname van Allergan te kunnen afronden in het eerste kwartaal van volgend jaar. De markt verwacht niet dat er een andere bieder opduikt voor Allergan. 

Ook Econopolis belegt in Allergan via diverse beleggingsportefeuilles en fondsen.

Bernard Thant

Bernard Thant

Bernard Thant studeerde af als Licentiaat Handelswetenschappen aan EHSAL (nu Hogeschool-Universiteit Brussel). Daarna volgde hij nog een bijkomend jaar Financieel Beleid en Beleggingsleer aan dezelfde instelling. Na zijn studies ging hij aan de slag bij Société Générale Private Banking België (voorheen Bank De Maertelaere). Daar werkte hij het grootste deel van zijn carrière als financieel analist. Hij was ook enkele jaren actief als beheerder van aandelenportefeuilles bij dezelfde instelling. Bernard trad in dienst bij Econopolis Wealth Management in september 2014 als equity analyst.

comments powered by Disqus