Skip to the content

Libra oogst lof en kritiek

libra

De financiële wereld beleefde vorige week mogelijk zijn iPhone-moment toen Facebook zijn nieuwe wereldmunt voorstelde: de libra. Economen en beleggers reageren voorzichtig positief. Vanuit politieke hoek kwam er tegenkanting.

Voor de reacties, eerst de feiten. Wat weten we eigenlijk over de libra?

 

Wat is de libra?

 1. Facebook mag dan wel het nieuws wereldkundig gemaakt hebben, het socialmediabedrijf is niet de enige oprichter van de nieuwe munt. Dat is wél de Libra Association, een bonte verzameling van techbedrijven, grote venture capitalists en non-profitorganisaties (zie grote foto bovenaan). Opvallend: geen enkele van de 28 partners van de Libra Association is een bank.
 2. De libra wordt gebouwd op blockchaintechnologie, net als de bitcoin. Het grote verschil met die laatste is dat de libra gedekt zal zijn door activa, reserves in bankdeposito’s en liquide papier (van overheden) die de munt een intrinsieke waarde geven. Bovendien is de libra een korfmunt, zoals de ECU, de voorloper van de euro. Daardoor zal ze stabieler en minder volatiel zijn dan de bitcoin.
 3. Om de nieuwe munt te sparen en te bewaren lanceert Facebook volgend jaar een nieuwe digitale portefeuille, de Calibra. Die wordt beschikbaar via Messenger, WhatsApp, en via een aparte app.
 4. Met Facebook heeft de libra een potentieel bereik van 2,4 miljard gebruikers wereldwijd. De traditionele banken dreigen dus een groot deel van hun markt kwijt te spelen.
 5. De timing is niet toevallig gekozen. De Amerikaanse techbedrijven willen de opkomende markten niet volledig aan de Chinese concurrenten overlaten. Evenmin wil men afhankelijk zijn van traditionele banken en trage, conservatieve bedrijven. Daarbij grijpen ze terug naar de lessen uit het verleden, die leren dat een stabiele munt de basis is voor een bloeiende economie.

 

Gemengde reacties op Facebook-munt

“Potentieel dé munt van de 21ste eeuw” - Geert Noels (medeoprichter Econopolis)

Econoom en Econopolis-oprichter Geert Noels ziet potentieel in de libra. “Dit kan de munt worden van de 21ste eeuw. Niet alleen voor Amerika en Europa, maar ook voor opkomende landen.” Hij lichtte dinsdag zijn mening toe in De Afspraak op Canvas.

 

“Geen garantie om geld terug te krijgen”, Karel Van Eetvelt (Febelfin)

Febelfin-topman Karel Van Eetvelt wijst erop dat het systeem niet onder de Europese depositogarantie zal vallen. "Wie de libra zal gebruiken om te sparen, zal geen garantie krijgen dat hij of zij zijn geld zal terugzien als het systeem ineenstort." ('De wereld vandaag', Radio 1)

 

“Geen alternatief voor nationale munt” - Bruno Lemaire (Frans parlementslid)

Ook in het buitenland is er scepsis. De Franse minister van Financiën Bruno Lemaire liet in een uitzending van radiozender Europe 1 weten dat “de libra geen alternatief mag worden voor een nationale munt”. Hij vraagt dat de centrale banken van de G7 een rapport over het nieuwe initiatief van Facebook maken voor hun geplande meeting in juli.

 

“Facebook mag geen schaduwbank worden” - Markus Ferber (Duits Europarlementariër)

Eenzelfde geluid bij de Duitse Europarlementariër Markus Ferber (CSU). Hij wil niet dat Facebook een ‘schaduwbank’ wordt en roept de financiële autoriteiten op om het bedrijf goed in de gaten te houden, meldt Bloomberg.

 

“Facebook nu al te groot en te machtig” - Sherrod Brown (Amerikaanse senator)

Ook in de Verenigde Staten klinkt er scepsis. De Amerikaanse Democratische senator Sherrod Brown schrijft op Twitter dat hij “Facebook nu al te groot en te machtig” vindt. “We kunnen het niet toestaan dat Facebook een riskante nieuwe cryptomunt vanuit Zwitserland gaat aansturen zonder toezicht.”

 

Het oordeel van Econopolis

Bij Econopolis zien we alvast het potentieel van deze munt, alsook van de bedrijven en applicaties die er een ecosysteem rond bouwen. Uiteraard zijn er ook enkele aandachtspunten.

 

Voordelen:

 • een degelijke constructie, financieel en economisch onderbouwd
 • een breed aantal stichtende leden (die moeten uitgroeien tot 100 organisaties), die de munt onmiddellijk kritische massa kunnen geven
 • moderne technologie, maar niet experimenteel, en met open source mogelijkheden om toepassingen snel te laten ontwikkelen
 • beantwoordt aan een reële vraag om snel, goedkoop en veilig te kunnen betalen via nieuwe media
 • betaalmiddel voor nieuwe generatie én opkomende markten.

 

Nadelen:

 • de rente-inkomsten zouden de kosten van de organisatie moeten dekken, misschien fragiel met de huidige zero/negatieve marktrente
 • Facebook als woordvoerder kan vrij snel achterdocht én vragen over privacy oproepen
 • de goed georganiseerde lobby van de financiële sector zal nu zijn pijlen richten op Libra.

 

Conclusie

De Libra is een goed ontwikkelde korfmunt, met het potentieel om heel wat klanten snel aan te trekken: jonge, kapitaalkrachtige wereldburgers, maar ook spaarders in ontwikkelingslanden met zwakke munten en/of onbetrouwbare financiële instellingen. Er is wel nog werk aan de winkel om ook de regulatoren daarvan te overtuigen.

Econopolis

comments powered by Disqus