Skip to the content

SEP: "Nergens meer tech scale-ups dan in de VS"

Nergens ter wereld vinden we meer technologiebedrijven dan in de Verenigde Staten. Silicon Valley laat andere tech-hubs ver achter zich. Dat blijkt uit een rapport van Startup Europe Partnership (SEP). Tussen 2010 en 2018 gingen ruim 389 techbedrijven publiek in de Verenigde Staten. In Europa waren dat er slechts 179, in China 123. 

 

De NASDAQ blijft dé aandelenbeurs bij uitstek voor technologiebedrijven: maar liefst 182 ‘tech scale-ups’ (technologiebedrijven met een kapitaal groter dan een miljoen dollar) gingen er publiek tussen 2010 en 2018. Zij verzamelden samen 44,1 miljard dollar (36% van het totaal). De NYSE volgt met 127 scale-ups (38,1 miljard dollar of 17% van het totaal). Ook de Hong Kong en Shenzhen Stock Exchange zijn aantrekkelijke beurzen voor groeiende technologiebedrijven.

 

Meeste tech scale-ups niet op de beurs

Slechts 2 procent van alle tech scale-ups kiest voor een beursintroductie, de grote meerderheid is in privéhanden. De VS telde er zo eind 2018 net geen 23.000, waarvan 6.496 in Silicon Valley. China heeft er 10.000, Europa 7.000. Meer dan de helft van het bruto binnenlands product (61%) in Silicon Valley wordt geïnvesteerd in technologie. De cijfers tonen ook aan dat het aantal investeringen in tech scale-ups in China exponentieel toeneemt, 2,5 keer sneller dan in Europa.

 

Verenigd Koninkrijk en Scandinavië voeren Europese lijst aan

Europa hinkt dus achterop, maar laat wel groei optekenen. Het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië presteren het sterkst, maar ook Frankrijk en Duitsland dragen bij tot de groei van het aantal techbedrijven. Volgens de Country Index 2019 telt de UK vandaag 2.217 tech scale-ups die samen 39,5 miljard dollar ophaalden (31 procent van het totaal geïnvesteerde kapitaal in scale-ups in Europa). In Frankrijk haalden 859 scale-ups samen 12,7 miljard dollar op, terwijl Duitsland 18,7 miljard dollar verzamelde over 649 bedrijven. Zweden haalde 17,5 miljard verspreid over 542 tech scale-ups. 

 

De drie sterkst presterende Europese landen zijn verantwoordelijk voor 53 procent van de totale scale-up populatie in Europa. Spanje volgt op de zesde plaats, na Zweden en Zwitserland. België staat twaalfde.

Investeringen in Europese tech scale-ups

De meerderheid van het geld dat in Europese scale-ups gepompt wordt, is afkomstig van durfkapitaal en privé-investeerders (74 procent, 93,2 miljard dollar). Ongeveer 20 procent komt van beursintroducties, 6% van investeringen in cryptomunten. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van het jaar voordien. 

Technologie is van nature een internationale aangelegenheid. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de meeste investeerders in Europese scale-ups uit het buitenland afkomstig zijn: 26% uit de VS, 8% uit China en 3% uit Japan. Slechts 28 procent van het kapitaal is afkomstig uit eigen land.

 

En België?

Zoals gezegd: de Verenigde Staten, met Silicon Valley op kop, blijft het innovatieve centrum van de wereld. Maar er is ook reden tot optimisme in Europa, waar de technologiebedrijven een steeds belangrijkere positie innemen. Dat stemt ons hoopvol voor de toekomst, want ook in België zijn er een aantal zeer interessante scale-ups te vinden.

Zo raakte enkele dagen geleden bekend dat de specialist in financiële technologie UnifiedPost eind dit jaar, of uiterlijk begin volgend jaar, naar de beurs van Brussel trekt om 100 miljoen euro op te halen. Het zou volgens De Tijd de eerste Brusselse beursintroductie van een techbedrijf worden in meer dan tien jaar. Verder heeft België recentelijk ook zijn eerste 'Tech Unicorns' gebaard met Collibra en Combell, én is Showpad goed op weg om de volgende te worden. 

 

Econopolis en technologie

In onze zoektocht naar disruptieve technologieën en innovatieve spelers houden we de blik bij Econopolis ook steevast op de Verenigde Staten en Azië gericht. Het merendeel van de bedrijven die aan onze selectiecriteria voldoen, zijn er gevestigd. Dat wil uiteraard niet zeggen dat we Europa en België uitsluiten. Integendeel, door als fonds- en vermogensbeheerder volop de kaart van de technologie te trekken, hopen we startups en scale-ups uit eigen land op een positieve manier te stimuleren en te inspireren. Daarnaast stellen we onze kennis en ervaring als tech-investeerder ook graag ten dienste van andere investeerders.

SIddy Jobe

SIddy Jobe

Siddy Jobe behaalde het diploma van Master in Toegepaste Economische Wetenschappen aan de Universiteit van Antwerpen en van Master in Financieel Management aan de Vlerick Business School. Gepassioneerd door innovatie en ondernemerschap, nam hij ook deel aan een Executive Master in Venture Capital aan de Berkeley Haas School of Business. Voordat hij bij Econopolis kwam, leidde hij het Investor Relations & Treasury-departement van Orange Belgium, een beursgenoteerd telecombedrijf, gedurende 6 jaar. Siddy bekleedde ook de positie van Telecom, Media & Technology-analist bij Bank Degroof tussen 2005 en 2012. Verder is hij ook actief in de adviesraad van StartupVillage en The Beacon, een business- en innovatieknooppunt in Antwerpen dat zich richt op Internet of Things en Artificial Intelligence op het gebied van industrie, logistiek en slimme stad.

comments powered by Disqus