Skip to the content

Beleggen met de B van België

De Tijd publiceerde dit weekend een interessant artikel over beleggen in Belgische aandelen. Dat deed de krant onder de titel “Actief beheerde fondsen kloppen Bel20 op lange termijn”. Ook Econopolis volgt de Belgische aandelen met bijzondere aandacht. Daarom delen we graag de inzichten van De Tijd met u.

Actief of passief

Beleggen in Belgische aandelen kan op verschillende manieren. Zo kan de vermogensbeheerder ervoor kiezen actief of passief te beleggen. Passief wil zeggen dat een ‘tracker’ wordt gevolgd. We citeren De Tijd: “Zo’n tracker kopieert in real time een index. In het geval van de Belgische aandelen is dat de Bel20-index, de Brusselse beursgraadmeter die de 20 belangrijkste Belgische aandelen bundelt. Het rendement dat u met zo’n tracker behaalt, komt dan overeen met dat van de index, al kan er door kosten een klein verschil van enkele basispunten zijn.”

Actief beleggen wil zeggen dat de beheerder zelf een eigen portefeuille van aandelen samenstelt en dus veel ‘breder’ of net veel ‘specifieker’ kan gaan dan de index, in dit geval de Bel-20. “Omdat hier veel meer analyse en opvolging mee gemoeid is, rekenen deze fondsen ook hogere kosten aan dan een tracker. In het bankenaanbod vinden we vandaag twaalf actief beheerde Belgiëfondsen terug.”, zo meldt de krant.

Ook Econopolis is zo’n actieve beheerder, en biedt beleggers de mogelijkheid om zich met een specifiek fonds volledig toe te leggen op Belgische aandelen. Intern hebben we het dan over de “Belgische kampioenen”. Die worden gezocht door een team van specialisten met vele jaren ervaring in de opvolging van Belgische aandelen.

Met overtuiging

Bij Econopolis beleggen we vanuit ‘convictie’. Dat wil zeggen dat we bewust geen index volgen, maar zelf op zoek gaan. Heel specifiek over de Bel-20 vinden we dat die niet genoeg gediversifieerd is. Enkele zwaargewichten bepalen de richting. De Belgische beurs presteerde bovengemiddeld goed zolang één van de zwaargewichten goed scoorde, maar toen die geconfronteerd werd met schulden, tegenvallende resultaten, een dalend dividend en concurrentie van kleine en grote sectorgenoten, trok die de Belgische aandelenindex mee de bierkelder in… De betere Belgische aandelenfondsen zijn ons inziens een kwestie van goede stock picking. Daar zijn onze beheerders zich maar al te goed van bewust.

schermafbeelding-2019-01-21-om-12-08-28De Tijd toont in haar artikel aan dat wat Belgische aandelen betreft de actieve boven de passieve beleggingsvariant valt de verkiezen, zelfs als dat op het eerste zicht niet zo evident lijkt. De tracker (lees ‘indexvolger’) heeft immers een voordeel ten opzichte van een actief fonds dat aan strikte spreidingsregels moet voldoen. “Een fonds mag nooit meer dan 10 procent van zijn vermogen in één aandeel beleggen. Bovendien mogen de posities met een groter gewicht dan 5 procent nooit meer dan 40 procent van het fonds innemen. Die spreidingsregels kunnen in bepaalde jaren een handicap zijn omdat de Bel20 een geconcentreerde index is. In de Bel20 krijgen de grootste aandelen bij de jaarlijkse herziening een maximumgewicht van 12 procent. Maar in de loop van het jaar kan dat gewicht nog oplopen als die aandelen sterk presteren. (…) Als deze grotere aandelen een uitstekend jaar kennen, wordt het als beheerder per definitie moeilijk om beter te doen dan de Bel20, aangezien die verplicht is deze aandelen een kleiner gewicht toe te kennen.”

En toch. Als we beleggen in Belgische aandelen op langere termijn bekijken – en bij Econopolis dragen we ‘duurzaamheid’ hoog in het vaandel –  valt het De Tijd op dat “de beheerders erin slagen de handicap van de spreidingsregels overwinnen. Op 10 jaar doet bijvoorbeeld 82 procent van de fondsen beter dan de Bel20. Het gemiddelde Belgiëfonds boekte over die periode een rendement van gemiddeld 9,7 procent per jaar. De Bel20-index boekte over dezelfde periode, inclusief dividenden, een jaarlijkse return van 8,4 procent. Gaan we nog verder terug in de tijd en bekijken we de fondsen die na de lancering van de Bel20 in 1991 werden opgericht, dan doen beheerders het nog iets beter. Van de zeven fondsen die in Belgische aandelen beleggen en een historiek van 27 jaar voorleggen, presteren er zes in diezelfde periode beter dan de Bel20. Gemiddeld leggen de fondsen sinds 1992 een jaarlijks rendement voor van 8,3 procent, tegenover 6,9 procent voor de Bel20-returnindex.”

De aantrekkingskracht van Belgische aandelen

Belgische aandelen zijn vandaag een interessante belegging. De belegger kent de meeste ondernemingen of kan ze goed volgen. Die nabijheid is interessant. De prestatie op lange termijn ligt weliswaar volledig in lijn met de Europese aandelen, echter meestal met een wat hoger dividend. Bovendien zijn de grotere buitenlandse ondernemingen altijd geïnteresseerd om Belgische aandelen over te nemen.

img_7278Vandaag instappen in een Belgisch aandelenfonds is interessant omdat Belgische aandelen een grote correctie kenden. We citeren nogmaals De Tijd: “De Belgische aandelen noteren gemiddeld 38 procent onder hun koersdoel. Daarmee is het theoretische potentieel ruim dubbel zo groot als in de lente van 2018.” Sommige kleppers zijn al bijna 40% of meer van hun waarde kwijt tegenover hun topmoment. Hun resultaten rechtvaardigen deze daling niet in dezelfde mate. In een markt met relatief kleinere aandelen is de correctie altijd sterker.

Econopolis heeft enkele topspecialisten in huis die de Belgische aandelen opvolgen. Zij weten de Belgische parels te vinden en het risico te spreiden. Natuurlijk blijven er aan elke belegging risico’s verbonden, maar bovenstaande argumenten tonen toch aan dat Belgische aandelen voor een interessante periode staan.

Danny Van Quaethem

Danny Van Quaethem

Danny Van Quaethem has a master’s degree in Germanic Philology (English-German) at RU Gent. Then he obtained the diploma of financial analyst (ABAF). He wrote for ten years for investment magazines (7 years for Afinas Report and 3 years for De Belegger). In 1997 he started at Société Générale Private Banking Belgium (formerly Bank De Maertelaere). He worked exclusively as a financial analyst covering equity markets, focusing on a number of sectors (pharmaceuticals, chemicals, consumer goods). At Econopolis, Danny is Senior Equity Analyst.

comments powered by Disqus