Skip to the content

Verenigde Naties erkennen Econopolis als maatschappelijk verantwoord investeerder

Econopolis ondertekende recent de door de Verenigde Naties ondersteunde ‘Principles for Responsible Investment’ (PRI). Het onderschrijft daarmee openlijk zijn intentie om duurzaam en ethisch verantwoord te investeren. “Dit is een logische stap”, zegt Chief Risk Officer bij Econopolis Fred Janssens. “Ethisch en maatschappelijk verantwoord handelen is een fundamenteel onderdeel van onze werkwijze en organisatie.” 

Het PRI is ’s werelds grootste voorvechter van maatschappelijk verantwoord investeren. Het netwerk verenigt vermogensbeheerders, kredietinstellingen en beleggers die de door de Verenigde Naties onderschreven principes van verantwoord investeren in de praktijk brengen. 

 

Econopolis en maatschappelijk verantwoord beleggen

“Econopolis is opgericht in 2009, in volle economische crisis, als antwoord op alles wat er toen fout liep in de financiële wereld”, aldus Fred Janssens. “Het was en is onze missie om op een heel andere manier aan vermogensbeheer te doen, gestoeld op de ideeën uit de boeken Econoshock en Gigantisme van onze oprichter Geert Noels. Onze investeringsbeslissingen worden genomen in volledige onafhankelijkheid, op basis van sterke overtuigingen en duurzaamheidscriteria. Zo hanteren we voor elk van onze portefeuilles de uitsluitingslijst van het Noors pensioenfonds.”

 

6 principes voor duurzaam investeren

Met de toekenning van dit label maakt Econopolis deel uit van een groeiende groep van ondernemers en investeerders die een duurzaam financieel systeem willen uitbouwen. We doen dat op basis van 6 principes: 

 

  1. ESG: We betrekken de ESG-aspecten (Environment, Social  & Governance) bij onze investeringsanalyse en besluitvormingsprocessen.
  2. Actief aandeelhouderschap: We zijn actieve aandeelhouders en nemen ESG-aspecten mee in ons investeringsbeleid.
  3. Rapportage: Wij vereisen openheid over ESG-onderwerpen door de entiteiten waarin wij beleggen.
  4. Bevorderen PRI: We bevorderen de acceptatie en implementatie van deze principes binnen de beleggingssector.
  5. Samenwerken aan effectiviteit: We werken samen om de effectiviteit te verbeteren bij de uitvoering van de principes.
  6. Verslaggeving: We doen verslag van de implementatie en uitvoering van deze principes. Lees hier alvast het PRI-jaarrapport van 2019.

 

De principes worden ondersteund door de Verenigde Naties en momenteel uitgedragen door ruim 2250 organisaties. 

Econopolis

comments powered by Disqus