Skip to the content

India kiest resoluut voor Modi 2.0

Met alle aandacht die tegenwoordig naar China gaat, lijken velen te vergeten dat er in Azië nóg een land bestaat met meer dan een miljard inwoners, namelijk India. In de grootste democratie ter wereld is de bevolking bovendien veel jonger. Bovendien lijkt de sterke groei er nog lang niet over zijn top heen. Econopolis reisde recent naar Mumbai en New Delhi om ter plaatse poolshoogte te nemen. We spraken er met een twintigtal bedrijven, lokale consultants, investeerders en analisten, en maken hierbij een korte balans op van de opportuniteiten en uitdagingen na de recente verkiezingen. 

India is een land van scherpe contrasten. Het is intussen ruim 25 jaar geleden dat we het land voor het eerst bezochten en bij ieder bezoek blijft India ons verrassen. De soms frustrerende bureaucratie in het dagelijkse leven, de kleurrijke en chaotische straten met heilige koeien en buffels die het ogenschijnlijk ongeorganiseerde verkeer zorgeloos doorkruisen, de architectuur die herinneringen oproept aan het Britse verleden, de enorme files en bijbehorende vervuiling tijdens de spits in de grootsteden, ... Het is er allemaal nog steeds en staat in scherp contrast met het groeiend aantal luxewinkels, moderne shoppingcentra, nieuwe wegen, metro's, luchthavens, tech-savvy jongeren, innoverende bedrijven, een snel groeiende e-commerce, de opkomst van smart cities en nog veel meer. 

Mooie groeiperspectieven op lange termijn

India telt een grote en heel jonge bevolking. Er wonen momenteel 1,37 miljard mensen en naar verwachting zullen er tegen 2025 meer mensen in India dan in China wonen. Daarenboven is meer dan 60% van de bevolking tussen 15 en 59 jaar oud. Bijna 30% is zelfs jonger dan 15 jaar. De gemiddelde leeftijd: amper 28 jaar. Ter vergelijking: in China is dat gemiddeld 37 jaar, in Zuid-Korea 42 en in Japan 47. 

Het zal dan ook niemand verbazen dat India één van de interessantste demografische groeiprofielen heeft van alle groeilanden. Een jonge bevolking koestert doorgaans echter ook specifieke verwachtingen op een betere toekomst, wat voor spanningen kan zorgen indien deze niet ingevuld worden. Zoals het er nu naar uitziet zal de Indische beroepsbevolking jaarlijks met 12 miljoen toenemen tegen 2030. Het komende decennium moeten er dus tientallen miljoenen nieuwe jobs bijkomen. Daartoe zullen grondige hervormingen nodig zijn en zal het land zijn beste beentje dienen voor te zetten om de maakindustrie, in veel groeilanden een significante werkgever, nog veel meer te ontwikkelen. 

De grootste verkiezingen ter wereld 

In april en mei van dit jaar trokken maar liefst 604 miljoen Indische kiezers (67,1%) naar de stembus, een recordopkomst. Ook de vrouwelijke participatiegraad tekende een record op. Tenslotte was ook de uitslag van de verkiezingen zelf een record: de regerende Indiase Volkspartij, de Bharatiya Janata Party (BJP), van premier Narendra Modi won 303 van de 545 zetels (vergeleken met 282 zetels in 2014). De door de BJP-geleide Nationale Democratische Alliantie (NDA) won in totaal 353 zetels. Net zoals in 2014 slaagde de concurrerende Congress Party van Rahul Gandhi er niet in om 10% van de zetels te veroveren, een nieuwe zware nederlaag. 

Maar wat deze verkiezingsuitslag zo speciaal maakt, is dat Modi met zo’n overweldigende meerderheid werd herkozen, ondanks de diverse moeilijke hervormingen die hij de voorbije jaren al doorgevoerd heeft. Herinner u bijvoorbeeld eind 2016 de controversiële demonetisatie. Daarbij haalde de regering zonder enige waarschuwing de waardevolste bankbiljetten uit roulatie, goed voor 85% van het cashgeld in omloop. Deze actie, die gericht was op het inperken van corruptie en zwart geld en het formaliseren van het betalingsverkeer, had op korte termijn een ronduit vernietigend effect op de informele economie. Miljoenen mensen dienden dagenlang aan te schuiven bij de banken om bruikbaar geld te verkrijgen, wat een zware domper betekende voor de consumptie in die periode. 

Toch kreeg Modi het allemaal verkocht, en hoe! Hij won en realiseerde wat niemand voor mogelijk hield: nog meer zetels binnenhalen dan in 2014. De verkiezingsuitslag zorgde voor een zeer positief sentiment bij beleggers die de Indiase aandelenbeurzen naar nieuwe recordhoogtes stuwden.

 

Modi’s hervormingsagenda 

Modi is inmiddels gekend voor de vele significante hervormingen die hij tijdens zijn eerste ambtstermijn heeft doorgevoerd. Voorbeelden hiervan zijn de hierboven aangehaalde demonetisatie van de biljetten van 500 en 1.000 Indiase roepie, een vereenvoudigde procedure om faillissementen af te wikkelen, een uniforme Goods & Services Tax (GST) en de introductie van een nationaal identificatiesysteem, om er enkele te noemen. Het terugdringen van corruptie stond en staat ook nog steeds hoog op de pro-business agenda van Modi. De voorbije vijf jaar steeg India dan ook op de Ease of Doing Business Index van de Wereldbank van plaats 134, toen Modi aantrad in 2014, naar plaats 77 in 2018. 

Al deze, en toekomstige, hervormingen zullen er op de lange termijn toe leiden dat de kosten van het zakendoen in India op structurele wijze zullen zakken, wat een gunstig klimaat schept voor investeerders. In de meest recente budgetoefening herhaalde de minister van Financiën ook meer werk te willen maken van verdere infrastructuuruitbouw, wat het land competitiever moet maken. 

Lag de focus tijdens Modi’s eerste ambtstermijn nog op ingrijpende maar enigszins disruptieve hervormingen, de komende vijf jaar moet de focus verschuiven naar groeistimulerende maatregelen.   

 

Economische groei onder druk 

India was in 2018 de snelst groeiende grote economie ter wereld. Voor de komende jaren wordt verwacht dat de Indiase groei om en bij de 7% zal liggen. Toch had het land het de voorbije maanden best lastig. 

Het begon al in de tweede helft van vorig jaar toen het omvangrijke leenbedrijf Infrastructure Leasing & Financial Services (IL&FS) overgenomen moest worden door de overheid omdat het in staat van wanbetaling verkeerde. Dat stuurde zware schokgolven door de sector van de niet-bancaire leners. Meer recent kwamen andere spelers zoals Dewan Housing Finance Corp in moeilijkheden. Gezien deze niet-bancaire financiële instellingen de voorbije jaren zo’n 20% van alle leningen uitgaven, is de impact op de economie duidelijk voelbaar. De financiële markten stonden eind vorig jaar, en tijdens de voorbije weken fors onder druk. Waarnemers kijken dan ook in de richting van de Indiase centrale bank om een handje te helpen in het ondersteunen van de economie. Op de korte termijn ziet het er niet naar uit dat de verhoogde stress echter snel zal afnemen. 

 

Stoelendans en renteverlagingen bij de centrale bank

Ook de werking binnen de centrale bank had de voorbije periode met uitdagingen te kampen. Zo stapte de vicevoorzitter van de Indiase centrale bank, Viral Acharya, in juni onverwacht op. Dit wakkerde nog maar eens de geruchten aan dat de onafhankelijkheid van de centrale bank onder druk staat. Het is namelijk al de tweede keer in korte tijd dat een bestuurder vroegtijdig vertrekt. In december vorig jaar hield Urjit Patel het namelijk ook al voor bekeken hield. Hij was op zijn beurt de opvolger van de beroemde econoom Raghuram Rajan, die ook al niet mocht aanblijven na zijn eerste termijn als voorzitter. 

Niettegenstaande de interne strubbelingen, verlaagde de centrale bank dit jaar al driemaal de rente (in februari, april en juni) teneinde de zwakkere economie te ondersteunen. De inflatie blijft onder controle, maar op budgettair vlak heeft de overheid niet veel ruimte om de economie te stimuleren. Vandaar dat de centrale bank zich genoodzaakt zag de vertragende economische groei een duwtje in de rug te geven. De komende maanden wordt de rente mogelijk nog verder verlaagd. Welke handelsoorlog? 

De Indiase economie is een buitenbeentje en wordt grotendeels gedreven door de binnenlandse consumptie. Export is slechts een schamele 12% van de economie. Dat heeft voor- en nadelen. Langs de ene kant maakt het dat India vandaag minder kwetsbaar is voor een wereldwijd escalerende handelsoorlog. Anderzijds is de groei té afhankelijk van de binnenlandse vraag. Nu steeds meer bedrijven een deel van hun productie en bevoorradingsketen uit China diversifiëren, ligt er een mooie kans voor India om een stuk van de taart af te snoepen.  

 

India innoveert 

Vorige maand kwam India positief in het nieuws nadat het een raket naar de maan lanceerde. India hoopt hiermee het vierde land ter wereld te worden dat het maanoppervlak bereikt, na de VS, Rusland en China. Met dit project gaat het India uiteraard vooral om internationaal prestige en leiderschap. India’s ruimteprogramma moet daarnaast een steeds belangrijkere economische rol gaan spelen. Er werkten immers 500 universiteiten en meer dan 1.000 bedrijven aan mee. Tenslotte hoopt men met deze missie slimme jongeren aan te moedigen om voor een carrière in de wetenschap te kiezen, waarmee kwaliteitsonderzoek en innovatie wordt gestimuleerd. 

Eerder werden ook al initiatieven zoals “Make in India”, “Start-up India”, “Innovative India” en “Digital India” boven de doopvont gehouden, teneinde innovatie blijvend te stimuleren. Dat vertaalde zich intussen ook in een betere ranking op de Global Innovation Index (GII) van de Verenigde Naties, Insead en Cornell University. India klom van plaats 81 in 2017 naar 57 in 2018 en 52 in 2019. Ondermeer op vlak van de kwaliteit van de innovatie (gemeten naar kwaliteit van wetenschappelijke publicaties, universiteiten en patentaanvragen) en state-of-the-art wetenschaps- en technologieclusters rond Bangalore, Mumbai en New Delhi, scoort India hoog. 

Op de koffie met het management 

De Indiase beurs telt tal van mooie bedrijven die ofwel vaak nationale kampioenen (“National Champions”) zijn in wat ze doen, ofwel op wereldvlak met de beste in hun sector concurreren (“Global Challengers”). Namen als Tata Consultancy Services, Maruti Suzuki, Godrej Consumer Products, Apollo Tyres, Infosys, Hindustan Unilever, Mahindra & Mahindra, Motherson Sumi Systems, Hero Motocorp, Sun Pharmaceuticals, Larsen & Toubro, InfoEdge, HCL Technologies en Eicher Motors zijn zeer bekende namen die we in de meeste gevallen al jaren volgen. 

Ook tijdens deze researchtrip spraken we in Mumbai en New Delhi met een twintigtal bedrijven uit de meest uiteenlopende sectoren. Alhoewel we niet rechtstreeks in banken beleggen, spraken we ook met één van de grootste financiële conglomeraten in India, Housing Development Finance Corp, om een beter idee te krijgen over de impact van de huidige stress in de financiële wereld op de verschillende onderdelen van de economie. Conclusie 

Als Modi slaagt in zijn hervormingsmissie kan India de komende jaren aanknopen met hogere groeicijfers. We verwachten een dergelijke positief effect wel niet op de korte termijn. De huidige groeivertraging, veroorzaakt door hogere leningskosten als gevolg van de stress in de financiële sector en tegenvallende consumptie, zal nog wel wat tijd vragen. 

Toch vallen de bouwstenen voor de volgende groeifase in India stilaan op hun plaats. Modi voerde al tal van hervormingen door en de verwachting is dat hij de komende vijf jaren op hetzelfde elan zal doorgaan. Zijn overweldigende verkiezingsoverwinning geeft hem in ieder geval het duidelijke signaal dat de bevolking de diepgewortelde corruptie en het mismanagement van de voorbije decennia beu is. Het wil volop meewerken aan een beloftevolle toekomst. Koppel hieraan de structurele voordelen van het land, zoals een gunstige demografie, verdere urbanisering en een stijgende middenklasse, en het plaatje ziet er op de lange termijn heel aantrekkelijk uit. 

We zijn ervan overtuigd dat, na de huidige groeivertraging, het land opnieuw in een hogere groeiversnelling kan schakelen. Door de aanwezigheid van verschillende interessante en innovatieve bedrijven met duurzame bedrijfsmodellen, sterke managementteams, solide balansen en goede corporate governance, pikken we daar graag een graantje van mee. 
Gino Delaere

Gino Delaere

Gino Delaere is licenciaat in de Toegepaste Economische Wetenschappen (Universiteit Antwerpen) aangevuld met een MBA behaald aan het Xavier Institute of Management (Bhubaneswar, India). Sinds ruim tien jaar verdiept hij zich in de opkomende markten wereldwijd en reist hij de wereld rond op zoek naar interessante investeringsopportuniteiten. Voorheen werkte hij voor verschillende grote vermogensbeheerders waar hij ondermeer mee aan de wieg stond van enkele thematisch geïnspireerde aandelenfondsen. Vandaag brengt hij als hoofd van het Econopolis kantoor in Singapore een belangrijk deel van zijn tijd door in hoofdzakelijk Azië en Latijns-Amerika en heeft hij de eindverantwoordelijkheid over de aandelenselectie in de groeilandenfondsen.

comments powered by Disqus