Skip to the content

Hidden Champions: de verborgen parels van de beleggerswereld

hidden champions

De Hidden Champion staat garant voor een hoog rendement en een erg betrouwbare aandelenkoers. Zelfs in economisch donkere tijden. Kortom: de heilige graal voor elke belegger. Maar zoals hun naam al doet vermoeden, zijn dit soort bedrijven erg dun bezaaid, én niet makkelijk te vinden. 

De term werd voor het eerst gebruikt door de Duitse econoom Hermann Simon in 1990. Met ‘Hidden Champions’ doelde hij op een speciale klasse van Duitse bedrijven die min of meer onder de radar blijven van het grote publiek, maar die toch marktleider zijn in hun niche. In de praktijk gaat het meestal om kleine tot middelgrote bedrijven, die beschikken over een bijzondere expertise of zich richten op een heel specifieke markt. Hermann Simon beschreef de term uitgebreid in zijn boek ‘Hidden Champions: lessen uit 500 van ’s werelds beste onbekende bedrijven’ (1996).

Hoewel Simon er aanvankelijk vanuit ging dat dergelijke verborgen parels enkel in Duitsland te vinden waren, bleek al snel het tegendeel. De term werd dan ook al snel door andere economen opgepikt.

 

De voordelen van Hidden Champions voor de belegger

Hidden Champions zijn aantrekkelijk voor de belegger om twee redenen: ze zijn bovengemiddeld rendabel én varen een erg stabiele koers, twee kenmerken die we ook aantreffen in familiebedrijven. Het is dan ook geen toeval dat de meeste Hidden Champions geleid worden door een familie. Ze varen een ietwat conservatieve koers, maar dat maakt hen ook minder gevoelig voor marktschommelingen. 

 

Hidden Champions en familiebedrijven: het beste van twee werelden

Bij Econopolis zoeken we de Hidden Champions onder de familiebedrijven. Dergelijke aandelen zijn namelijk bijzonder waardevol in een gediversifieerde beleggingsportefeuille, want ze zorgen voor de nodige stabiliteit in volatiele tijden.

 

 

Beleggen in Hidden Champions?

Econopolis biedt specifieke fondsen en beleggingsproducten aan die gestoeld zijn op de inzichten zoals ze hier omschreven worden. U leest er hier meer over.

Gregory Christians

Gregory Christians

Eens afgestudeerd als handelsingenieur ging Gregory Christians meteen aan de slag in de financiële markten als institutional equity sales, grotendeels in New York. In 2006 maakte hij met UBS Belgium de stap van Institutional naar Private Banking als verantwoordelijke voor de beleggingen en de Wealth Planning afdelingen. Hij werd in 2011 lid van het directiecomité en het raad van bestuur, een functie die hij behield bij Puilaetco Dewaay na de overname van UBS Belgium in mei 2015. Sinds januari 2018 werkt Gregory bij Econopolis mee aan de ontwikkelingen van de private banking activiteiten en van nieuwe producten.

comments powered by Disqus