Skip to the content

Gamescom 2019: videogamewereld verzamelt in Keulen

Afgelopen week verdrongen gamers en pers zich in de Koelnmesse in Keulen voor dé vijfdaagse hoogmis van de game-industrie. Gamescom is de grootste in zijn soort in Europa en trekt elk jaar duizenden fans. Zij kregen ook dit jaar weer exclusieve voorproefjes van de games die binnenkort in de winkels liggen. Onze tech-expert Siddy Jobe trok naar Keulen om er de sfeer op te snuiven en de nieuwste ontwikkelingen in de industrie te monsteren.

Gaming is big business: met 2,3 miljard gamers wereldwijd bereiken ontwikkelaars vandaag een grotere doelgroep dan de muziek- en filmindustrie. Het is ook ‘big money’: de sector groeide in 2018 met meer dan 13 procent, tot een omzet van 137,9 miljard dollar. Azië is met 71,4 miljard koploper, gevolgd door de Verenigde Staten (30,4 miljard) en Europa (28,7 miljard). 

Dat het geld mag rollen bij de grote gamestudio’s bewijst ook de prijzenpot van de Fortnite World Cup, het wereldwijde toernooi rond de mateloos populaire game Fortnite dat ontwikkelaar Epic in juli organiseerde. De totale prijzenpot bedroeg zomaar even 27 miljoen euro (de 16-jarige winnaar Kyle Giersdorf mocht 3 miljoen euro op zijn bankrekening schrijven). 

 

Wat is Gamescom?

Gamescom in Keulen is wat E3 voor de Verenigde Staten is: een groots opgezette computerbeurs toegankelijk voor het grote publiek, waar spelers en fans hun helden kunnen ontmoeten en nieuwe games kunnen proberen. Daarnaast is er ook een afgesloten deel, bestemd voor ontwikkelaars, uitgevers en pers.

 

Dit zijn de titels om in het oog te houden

Net als de vorige edities schotelden de grote studio’s hun fans op Gamescom weer heel wat lekkers voor. Deze titels zullen de komende maanden gereleaset en ongetwijfeld door miljoenen spelers wereldwijd omarmd worden: 

 

Electronic Arts

  • FIFA 20

Het immens populaire voetbalspel keert terug in september. Elk jaar voegt publisher EA enkele nieuwigheden toe, waardoor spelers weer maanden zoet zijn. Dit wordt ongetwijfeld opnieuw een verkoopsucces.

  • Star Wars Jedi: Fallen Order

Niet alleen de films van George Lucas zijn razendpopulair, ook de games doen het erg goed. De nieuwste ligt in november van dit jaar in de winkel. 

 

Sony

  • Death Stranding

Gamers kijken erg uit naar deze nieuwe van Hideo Kojima, de man achter de populaire Metal Gear Solid-reeks. Bekende acteurs als Norman Reedus, Mads Mikkelsen en Léa Seydoux verlenen hun stem aan het spel. 

 

Square

  • Final Fantasy VII remake

De Japanse gamestudio Square brengt in maart volgend jaar een remake uit van de moeder aller role playing games Final Fantasy VII. De game ging in de jaren negentig miljoenen keren over de toonbank.

 

  • Marvel’s Avengers

Alweer een game gebaseerd op een bekende film-franchise. Het Marvel-universum pakt niet enkel op het witte doek, ook gamers lusten er duidelijk pap van.

 

CD Projekt

  • Cyberpunk 2077

Misschien wel de game waar het meest naar uitgekeken wordt. Cyberpunk 2077 speelt zich af in een alternatieve werkelijkheid waar grote corporaties alle aspecten van de beschaving beheersen en bendes welig tieren. Dat acteur Keanu Reeves zijn stem en looks leent aan het spel voegt nog iets toe aan de hype. 

 

Het einde van een tijdperk ...

Het komende jaar wordt de ene na de andere topper uitgebracht en dat is niet toevallig. Zowel Microsoft als Sony komen volgend jaar met de opvolgers van respectievelijk de XBox 360 en de Playstation 4. En dus moet al het lekkers voor deze generatie consoles snel in de winkels liggen. 

 

Google Stadia en Nintendo Switch

Bovendien voelen Sony en Microsoft de adem van Google (Alphabet) en diens streamingservice Stadia in de nek. Nu de internetgigant de tijd rijp acht om de game-industrie te veroveren, zouden de verhoudingen wel eens op hun kop kunnen worden gezet. 

En ook Nintendo zit niet stil. Met de release van de Switch Lite volgende maand hoopt de Japanse gamegigant een groter publiek aan te boren. De Lite is een compacte en budgetvriendelijke versie van de Switch en uitsluitend te gebruiken als handheld-toestel (je kunt hem dus niet aansluiten op je tv). 

Nooit eerder hadden gamers zoveel keuze aan games en consoles. Het worden dus ongetwijfeld spannende tijden voor de fans.

SIddy Jobe

SIddy Jobe

Siddy Jobe behaalde het diploma van Master in Toegepaste Economische Wetenschappen aan de Universiteit van Antwerpen en van Master in Financieel Management aan de Vlerick Business School. Gepassioneerd door innovatie en ondernemerschap, nam hij ook deel aan een Executive Master in Venture Capital aan de Berkeley Haas School of Business. Voordat hij bij Econopolis kwam, leidde hij het Investor Relations & Treasury-departement van Orange Belgium, een beursgenoteerd telecombedrijf, gedurende 6 jaar. Siddy bekleedde ook de positie van Telecom, Media & Technology-analist bij Bank Degroof tussen 2005 en 2012. Verder is hij ook actief in de adviesraad van StartupVillage en The Beacon, een business- en innovatieknooppunt in Antwerpen dat zich richt op Internet of Things en Artificial Intelligence op het gebied van industrie, logistiek en slimme stad.

comments powered by Disqus