Skip to the content

Aandelen en lokale munt Argentinië onderuit na verrassend resultaat voorverkiezingen

Argentinië maakt zich op voor de presidentsverkiezingen. De verrassing van de meest recente voorverkiezingen zorgde voor een dramatische daling van de activaprijzen in het land. De lokale munt en de aandelenkoersen gingen onderuit en de rente op staatspapier steeg spectaculair. Gezien Argentinië op zich een zeer kleine markt is, was er relatief weinig besmettingsgevaar naar andere landen in Latijns-Amerika.

 

Verrassende overwinning van Alberto Fernández

De verkiezingsresultaten schokten de markten omdat de centrumlinkse oppositiekandidaat Alberto Fernández de pro-business president Mauricio Macri met een onverwachts ruime marge versloeg. Fernández behaalde 47,4% van de stemmen, tegen 32,3% voor Macri. Dit werpt natuurlijk ernstige twijfel op over Macri’s kans op herverkiezing voor een tweede ambtstermijn tijdens de verkiezingen in oktober van dit jaar. Fernández wordt nu als koploper gezien en zijn running partner in de verkiezingsstrijd is voormalig presidente Cristina Fernández de Kirchner, wiens regering bekend stond om een hoog niveau van protectionisme, zware staatsinterventie in de economie en de geldpersen die overuren deden. Dit leidde in 2014 uiteindelijk tot het faillissement van Argentinië waarbij buitenlandse schuldeisers niet meer werden terugbetaald.

 

Hoge inflatie en bezuinigingen eisen hun tol in Argentinië

De Argentijnse kiezer heeft de huidige regering duidelijk afgestraft als gevolg van de  fragiele economische situatie, de hoge inflatie en de bezuinigingsmaatregelen van de regering Macri. Momenteel bevindt de economie zich in een recessie met een oplopende werkloosheidsgraad en een torenhoge inflatie. Eerder werd Macri ertoe verplicht om een lening van het IMF (Internationaal Monetair Fonds) ten belope van 56 miljard dollar te onderschrijven in ruil voor een meer gedisciplineerd financieel beleid. Gezien de onverwachte resultaten van de verkiezingen, rijzen grote vragen omtrent het toekomstige beleid van de volgende administratie.

 

Vrees voor onbetaalde staatsschuld

Hoewel Fernández als een meer gematigd populist wordt beschouwd, wordt van hem wel verwacht dat hij op zijn minst een deel van het marktvriendelijke beleid van de huidige regering zal opschorten. Hij zou ook proberen de IMF-overeenkomst te herzien en nieuwe economische subsidies in te voeren. Maar de grootste vrees van beleggers is dat Argentinië onder leiding van Fernández zijn schulden niet langer zal terugbetalen, zelfs al verkondigde die intussen dat dit niet de bedoeling is.

 

Hoe zal Fernández omgaan met structurele tekorten?

De meest dringende zorg is het hoge schuldniveau van Argentinië en de voortdurende financieringsbehoeften. Een aanhoudende focus op hervormingen is dan ook essentieel om het vertrouwen van beleggers en het IMF terug te brengen. Zonder kan Argentinië snel in een liquiditeitscrisis terechtkomen wanneer investeerders niet langer bereid zijn om kortlopende schulden te blijven aangaan. De structurele tekorten van het land, het onvermogen om voldoende dollars te genereren om de lokale peso te verdedigen en relatief beperkte reserves zijn reusachtige problemen. Hoe Fernández met deze uitdagingen omgaat zijn dan ook uitermate belangrijk voor de economische groei en vooruitzichten van het land, in het geval hij de komende verkiezingen wint.

 

Gino Delaere

Gino Delaere

Gino Delaere is licenciaat in de Toegepaste Economische Wetenschappen (Universiteit Antwerpen) aangevuld met een MBA behaald aan het Xavier Institute of Management (Bhubaneswar, India). Sinds ruim tien jaar verdiept hij zich in de opkomende markten wereldwijd en reist hij de wereld rond op zoek naar interessante investeringsopportuniteiten. Voorheen werkte hij voor verschillende grote vermogensbeheerders waar hij ondermeer mee aan de wieg stond van enkele thematisch geïnspireerde aandelenfondsen. Vandaag brengt hij als hoofd van het Econopolis kantoor in Singapore een belangrijk deel van zijn tijd door in hoofdzakelijk Azië en Latijns-Amerika en heeft hij de eindverantwoordelijkheid over de aandelenselectie in de groeilandenfondsen.

comments powered by Disqus